News

Ryan Day, campionul Romanian Snooker Masters: “Nu scăpaţi de mine”

Romanian Snooker Masters s-a încheiat cu o finală epică între Ryan Day şi Stuart Bingham. Totul s-a decis după 18 frame-uri disputate în care Day s-a impus după repoziţionarea bilei negre.
19.03.2018 | 11:31
Ryan Day campionul Romanian Snooker Masters Nu scapati de mine
ADVERTISEMENT

Ryan Day este primul campion la Romanian Snooker Masters. Galezul l-a învins pe Stuart Bingham cu scorul de 10-8 după o finală în care tensiunea a atins cote paroxistice în ultimele frame-uri. Pentru acest succes, Day a încasat 50.000 de euro, în timp ce Bingham a plecat în Marea Britanie cu 25.000 de euro pentru parcursul până în finală. Ultimul act a fost un eveniment special şi pentru arbitrul român Alex Crişan, care a condus prima finală a unui eveniment World Snooker din carieră. 

Meciul a început sub dominaţia lui Bingham. Campionul Mondial din 2015 a jucat perfect şi nu i-a lăsat nicio şansă adversarului, 4-0 scurt, şi Ryan Day avea mari probleme. Dar pauza de 15 minute i-a făcut bine galezului care s-a dezmeticit din “pumnii” încasaţi şi a început să joace. “Dinamita” a echilibrat meciul şi sesiunea s-a încheiat cu 5-4 pentru Bingham, un avantaj fragil faţă de începutul dominant al său. CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINI DE LA FINALĂ

ADVERTISEMENT

Ryan Day: “YEEEEEEEES”, după un final dramatic de meci

Temperaturile negative, zăpada şi ploaia de gheaţă din Bucureşti din ziua finalei nu i-a oprit pe fani, care au fost prezenţi în număr mare la Circul Metropolitan. Repriza decisivă a început la ora 18:00, iar jocul a fost mult mai tacticizat. Presiunea a fost în creştere şi asta s-a văzut şi în jocul celor doi, care au ratat destul de multe lovituri. A fost un joc de uzură, de caznă pentru cei doi jucători, aşa cum îi stă bine unei finale. Stuart Bingham şi Ryan Day au suferit, au muncit, au luptat şi au ţinut aproape unul de celălalt. 

După 16 frame-uri, scorul era egal, 8-8 şi cel care a avut nervii mai tari a fost Ryan Day. Ultimul frame a fost cel mai dramatic al finalei, al turneului, dar şi unul dintre cele mai dramatice din acest an în evenimentele World Snooker. Bingham a preluat iniţiativa şi a părut capabil să trimită meciul în decisiv. A făcut un break de 46, consistent pentru un asemenea moment de tensiune, dar Ryan Day a revenit şi a intrat din nou în joc. Galezul a avut pentru prima dată şansa să închidă meciul la bila roz, cu o lovitură simplă pentru acest nivel. Dar tacul i-a tremurat şi bila a ieşit din buzunar spre disperarea lui Ryan, care a văzut cum trofeul îi fuge din mâini când Bingham a curăţat masa. Scorul a fost egal şi totul rămânea să se decidă la bila neagră.

ADVERTISEMENT

A început Ryan Day, cu o lovitură modestă, prin care îi lăsa adversarului o şansă de a câştiga frame-ul, dar Bingham a ratat. “Dinamita” avea a doua şansă de a pune capăt finalei şi de această dată nu a mai ratat. Bila neagră a ajuns în buzunar şi apoi s-a auzit un mare “YEEEEEEEES” din partea galezului, care a legat două turnee la rând după ce săptămâna trecută s-a impus la Gibraltar Open.

“Nu îmi venea să cred când am ratat bila de meci” 

După meci, Ryan Day a acordat un interviu pentru FANATIK.RO în care a vorbit despre finala epică de la Romanian Snooker Masters, despre momentele dramatice ale meciului, dar şi despre cum s-a simţit când a ratat pentru prima dată bila decisivă de meci.

ADVERTISEMENT

Ryan, a fost o finală dramatică, cu momente foarte tensionate. Cum a fost?

– Un meci foarte lung, foarte dificil. Am reuşit să am un bonus la finalul primei sesiuni şi să scap doar cu scorul de 4-5 după ce am fost condus cu 4-0. 

Unde ai fost în prima repriză a meciului, când s-a făcut foarte repede 4-0 pentru Stuart?

– Cred că încă eram în pat, nu ştiu ce s-a întâmplat. A fost un start teribil, dar am reuşit să repar şi să fac 5-4 acolo.

ADVERTISEMENT

Cum ai abordat sesiunea decisivă?

– Nu îmi mai permiteam acelaşi joc ca şi la început, dar cred că au fost unele frame-uri lungi pe care am reuşit să le câştig. Dar totul s-a decis în final, în acel frame dramatic.

Ultimul frame a fost într-adevăr ca un thriller şi am mai multe întrebări aici…

– Da, da (râde)

În primul rând, cum ai reuşit să trimiţi în buzunar ultima bilă roşie?

– Nu am văzut prea mult din ea. Am încercat să văd cât mai mult din unghiul de buzunar şi am mai jucat astfel de lovituri. Bila maro nu a fost în cea mai bună poziţie, am jucat bine la albastră şi am avut poziţie perfectă la bila roz când spuneam că am încheiat. Dar am avut noroc că am avut 13 în faţă şi am avut a doua şansă la repoziţionarea bilei negre.

Ce ţi-ai spus când ai văzut că bila roz nu intră în buzunar?

– Nu îmi venea să cred. Dar am avut noroc că scorul a devenit egal în frame şi am avut încă o şansă la bila neagră. 

Ţi-a tremurat mâna la ultima lovitură, la bila neagră?

– Nu, deloc. Mă simţeam bine. Nu mă gândeam că am ratat bila roz pentru că trebuia doar să trimit acum bila neagră în buzunar. Voiam doar să stau nemişcat şi să execut lovitura.

Cum te simţi acum, să fii campion consecutiv la Gibraltar Open şi Romanian Masters?

– A fost o săptămână nebună. Am reuşit să iau trofeul în Gibraltar, acum în România. Da…o nebunie.

Şi un program aglomerat. Spune-ne ce program ai zilele următoare, în câteva zile joci un meci decisiv cu Mark Selby pentru Top 16 şi calificarea directă la Campionatul Mondial…

– Sper că zborurile vor fi ok mâine şi voi putea pleca mâine în Ţara Galilor pentru turneul PTC. Au fost câteva amânări din cauza vremii şi mi-ar plăcea să pot pleca mâine pentru a fi gata pentru meciul din primul tur cu Mark Selby.

Vei fi 100% împotriva campionului mondial en-titre, Mark Selby? Ai jucat multe meciuri şi ai avut un program aglomerat în ultima săptămână…

– Eu aşa sper. Nu poţi să ştii niciodată, dar trebuie să te pregăteşti şi să mergi în cea mai bună formă posibilă. Sper să fiu la 100%.

Ultimul obiectiv al sezonului este să te califici la Campionatul Mondial fără să ai nevoie de calificări?

– Da, săptămâna viitoare este ultima mea şansă să merg direct, fără calificări. Acesta este obiectivul în acest turneu. Dar am avut un sezon grozav şi dacă va fi nevoie de calificări, sunt pregătit.

Spune-ne în câteva cuvinte experienţa ta din această săptămână în România?

– Toată lumea a fost atât de prietenoasă, am stat la un hotel foarte bun şi nu pot să vă mulţumesc îndeajuns pentru ceea ce aţi făcut pentru mine.

Anul viitor te întorci să îţi aperi titlul, nu?

– Cu siguranţă. Nu scăpaţi de mine. 

50.000 de euro a fost premiul obţinut de Ryan Day la Romanian Snooker Masters

200.000 de euro este fondul de premiere al turneului bucureştean

25.000 de euro a câştigat finalistul Stuart Bingham

ADVERTISEMENT