Aproximativ 700.000 de români vor rămâne cu aceleaşi pensii şi după punerea în aplicare a rezultatelor recalculării. Asta înseamnă că un pensionar din cinci va încasa după 1 septembrie aceeaşi sumă lunară ca şi până acum.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a încercat să le răspundă criticilor care au reclamat procentul atât de mare al pensionarilor ale căror venituri nu vor fi majorate, explicând că aceştia au avut până acum un beneficiu suplimentar, având pensii mai mari decât ale altor persoane care au muncit şi au contribuit cu sume similare la bugetul de stat.
“Avem un număr de 700.000 de pensionari cărora nu le va creşte pensia în urma recalculării. Aceştia au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiilor era mai mare decât a altor pensionari care au muncit şi contribuit la fel.
După 1 septembrie, prin creşterea celorlalte pensii, se ajunge la echilibrul pe care ni l-am dorit şi pe care ni-l cer oamenii – pentru muncă şi contribuţii egale să avem pensii egale.
Printre aceşti 700.000 de pensionari cărora nu le va creşte pensia după recalculare avem două categorii: cei cu perioade de contributivitate foarte scurte şi cei care au obţinut pe legislaţia anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuţiilor plătite în timpul activităţii”, a explicat ministrul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a mai dat asigurări că beneficiarii de indemnizaţii sociale vor continua să primească suma minimă garantată prin lege, respectiv 1.281 lei, indiferent de cuantumul rezultat ca urmare a recalculării. În acelaşi timp, peste 90.000 de români beneficiari de pensie minimă socială urmează să primească mai mulţi bani după recalculare, a mai spus ministrul.
Totuşi, pe un fond de incertitudine şi dezbateri în spaţiul public după distribuirea primelor decizii de recalculare au fost situaţii, precum la Alba, în care mai multe decizii au fost oprite de la distribuire, sub suspiciunea că ar putea conţine erori.
În acelaşi timp, Asociaţia Nevăzătorilor din România a anunţat că pregăteşte o serie de proteste şi va ataca la Curtea Constituţională noua lege a pensiilor.
Aceştia acuză că prevederile care vor intra în vigoare de la 1 septembrie nu mai ţin cont de facilitatea stagiului de cotizare diminuat, iar acest lucru va avea efect asupra viitoarelor indexări cu inflaţia. “Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată”, acuză Asociaţia Nevăzătorilor.