ADVERTISEMENT
News

S-a aflat cauza bolii Alzheimer! Maladia va putea fi prevenită

Autor: Adrian Baciu | 16.11.2020 | 19:51
S-a aflat cauza bolii Alzheimer! Maladia va putea fi prevenită
S-a aflat cauza bolii Alzheimer! Maladia va putea fi prevenită

Specialiștii din domeniul sănătății au realizat o descoperire care ar putea veni în ajutorul celor care se luptă cu boala Alzheimer, o maladie pentru care încă nu s-a găsit leac.

ADVERTISEMENT

Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demență, este o boală neurodegenerativă care are ca efect distrugerea celulelor nervoase. Este o afecțiune tipică persoanelor în vârstă, dar poate să apară și la 40-50 de ani.

Recent, o echipă de cercetători din Elveția, a ajuns la concluzia că un dezechilibru al microflorei intestinale este asociat cu dezvoltarea în creierul uman a plăcilor de amiloid, cunoscute şi sub numele de ”plăci senile”, care se află la originea bolii Alzheimer.

S-a aflat cauza bolii Alzheimer! Maladia va putea fi prevenită

O echipă medicală formată din oameni de știință de la Universitatea şi Spitalul Universitar din Geneva, Elveţia, care au colaborat cu oameni de ştiinţă din Italia, de la Centrul Naţional pentru Cercetare şi Îngrijire pentru Alzheimer din Brescia şi de la Universitatea şi centrul de cercetare IRCCS SDN din Napoli vine cu o serie de descoperiri revoluționare.

ADVERTISEMENT

”Am demonstrat deja că microflora intestinală la pacienţii cu Alzheimer era alterată în comparaţie cu cea a persoanelor care nu sufereau de tulburări similare. În cazul primilor, diversitatea microflorei era redusă, cu o supra-reprezentare a anumitor bacterii şi o diminuare a altora”, a explicat unul dintre autorii studiului, Giovanni Frisoni, conform Agerpres.

Aflat și în poziția de director al Centrului pentru Memorie de la Spitalul Universitar din Geneva, acesta a dorit prin această cercetare să răspundă la întrebarea: ”ar putea inflamaţia din sânge să acţioneze ca un mijlocitor între microfloră şi creier?“.

Se estimează că în corpul uman există aproximativ 2.000 de specii diferite de bacterii, dintre care aproximativ o sută pot fi dăunătoare.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au realizat un studiu cu participarea a 89 de persoane cu vârste cuprinse între 65 şi 85 de ani printre care se numărau pacienţi cu Alzheimer, persoane cu alte boli neurodegenerative şi subiecţi fără probleme de memorie. În urma acestuia a fost identificată o asociere între un nivel de inflamaţie detectat în sânge, anumite bacterii intestinale şi Alzheimer.

”Rezultatele noastre sunt incontestabile: anumite produse bacteriene ale microflorei intestinale sunt corelate cu cantitatea de plăci de amiloid din creier”, a explicat Moira Marizzoni, care se numără printre autorii studiului.

ADVERTISEMENT

“Într-adevăr, nivelurile ridicate de lipopolizaharide din sânge şi anumiţi acizi graşi cu lanţ scurt (acetat şi valerat) au fost asociaţi cu depozite mari de amiloid din creier. În schimb, nivelurile ridicate ale unui alt acid gras cu lanţ scurt, butiratul, au fost asociate cu o patologie mai puţin (favorabilă apariţiei plăcilor de) amiloid”, a adăugat Marizzoni.

Cum ar putea fi prevenită maladia

În acest moment, cel mai important impact al acestei descoperiri va putea fi observat în domeniul prevenirii, deoarece va deschide calea către noi strategii bazate pe modularea microflorei persoanelor considerate cu risc mai mare de a dezvolta această afecţiune. Acest lucru se poate face prin cocteiluri bacteriene sau produse prebiotice, cu scopul de a hrăni bacteriile “bune”.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au atras atenţia, însă, că va fi în continuare necesar să se aştepte până la identificarea tulpinilor bune care ar trebui să fie incluse în acest cocteil. În plus, efectul protector al acestor tratamente ar fi eficient doar dacă boala este detectată într-un stadiu incipient, motiv pentru care este vorba mai mult de tratamente preventive decât de terapii.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!