News

S-a aflat cauza simptomelor misterioase ale diplomaților și spionilor americani din Cuba. Ce este sindromul Havana

Peste 130 de diplomați și agenți secreți americani au suferit de simptome neurologice misterioase, cunoscute drept „Sindromul Havana”.
03.06.2021 | 18:30
Sa aflat cauza simptomelor misterioase ale diplomatilor si spionilor americani din Cuba Ce este sindromul Havana
ADVERTISEMENT

Leziunile ar fi fost cauzate de atacuri cu arme cu microunde, spun experții. Prototipul unei astfel de arme a fost realizat de o companie americane pentru marina SUA în 2004. Arma, cu numele de cod Medusa, trebuia să încapă într-o mașină și să provoace un „efect incapacitant temporar”, dar „cu o probabilitate redusă de a ucide sau de a produce o vătămare permanentă”.

S-a aflat cauza simptomelor misterioase ale diplomaților și spionilor americani din Cuba. Ce este sindromul Havana

Nu există dovezi că cercetarea a fost continuată dincolo de faza de prototip, iar un raport despre această etapă a fost eliminat de pe un site al marinei americane. Oamenii de știință cu cunoștințe despre proiect au spus că principiile etice care împiedică experimentarea pe oameni au contribuit la abandonarea proiectului, dar au precizat că astfel de considerații nu i-au împiedicat pe adversarii SUA, inclusiv Rusia și, eventual, China.

ADVERTISEMENT

James Giordano, profesor de neurologie și etică la Georgetown University Medical Center, a fost adus ca consilier în guvern la sfârșitul anului 2016 după ce aproximativ două duzini de diplomați americani au început să se îmbolnăvească în Havana.

Ulterior, el a participat la o evaluare pentru Comandamentul Forțelor Speciale SUA cu privire la ce țări dezvoltă tehnologia și ce au realizat.

ADVERTISEMENT

„A devenit clar că o parte din activitatea desfășurată în fosta Uniune Sovietică a fost reluată din nou de Rusia și sateliții săi”, a spus Giordano, adăugând că și China a dezvoltat și dispozitive energetice direcționate pentru a testa structura diferitelor materiale, cu tehnologie care ar putea fi adaptată armelor.

Un al doilea val major de leziuni cerebrale în rândul diplomaților și ofițerilor de informații din SUA a avut loc în China în 2018.

ADVERTISEMENT

Giordano nu are voie să ofere detalii despre ce fel de dispozitiv a dezvoltat fiecare țară, dar a precizat că noile arme folosesc frecvențe cu microunde, capabile să întrerupă funcționarea creierului fără nicio senzație de arsură.

„Acest lucru a fost important – și destul de înspăimântător – pentru noi, deoarece reprezenta o stare de avansare și sofisticare a acestor tipuri de instrumente pe care până acum nu se credea că le-ar fi atins”, a spus el citat de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Dacă un adversar american a reușit să miniaturizeze tehnologia energiei direcționate necesară pentru a provoca leziuni tisulare de la distanță, face din astfel de arme o explicație mai plauzibilă pentru sindromul Havana.

Incidentele în care au fost vizați diplomații și spionii americani

Peste 130 de oficiali americani, de la departamentul de stat, CIA și consiliul național de securitate (NSC), au suferit de simptome, inclusiv amețeli, pierderea echilibrului, greață și dureri de cap, identificate pentru prima dată în Cuba.

Impactul asupra unora dintre victime a fost debilitant și de lungă durată.

Unele dintre cele mai recente incidente au implicat oficialii NSC care s-au confruntat cu simptome paralizante în plină zi în Washington. Departamentul de stat, CIA și Pentagonul au lansat toate anchete, dar nu au ajuns încă la concluzii.

Un raport al Academiei Naționale de Științe din decembrie a constatat că leziunile sindromului Havana erau cel mai probabil cauzate de „energie direcționată cu frecvență radio pulsată”.

Scepticii teoriei armelor cu microunde au indicat eforturile fără succes ale SUA de a construi un astfel de dispozitiv în timpul războiului rece și de atunci, fără niciun succes confirmat. Ei au susținut, de asemenea, că o armă capabilă să provoace leziuni cerebrale de la distanță ar fi prea masivă pentru a fi utilizată în zonele urbane.

Cu toate acestea, James Lin, cea mai importantă autoritate americană cu privire la impactul biologic al energiei cu microunde, a declarat că nu ar fi nevoie de un aparat mare pentru a focaliza energia pe o zonă mică, încălzind-o extrem de puțin și provocând „o undă de presiune termoelastică” care se deplasează prin creier, provocând leziuni ale țesuturilor moi.

Unda de presiune ar fi inițial resimțită de către țintă ca sunet. Mulți dintre diplomații americani, spioni, soldați și oficiali ale căror simptome sunt studiate în cadrul anchetei sindromului Havana au raportat că au auzit sunete ciudate la debutul atacurilor.

„Cu siguranță poate fi asamblat un sistem la dimensiuni care să permită transportarea într-o duba sau într-un SUV”, a declarat Lin, profesor emerit în departamentul de inginerie electrică și informatică de la Universitatea din Illinois. „Nu trebuie să aveți spații sau echipamente enorme pentru a face acest lucru.”

Detaliile proiectului Medusa

Proiectul cu arme cu microunde pentru Corpul de Marină al SUA a fost dezvoltat pentru prima dată de o companie numită WaveBand Corporation. Având numele de cod Medusa – un acronim inventat pentru Mob Excess Deterrent Using Silent Audio – arma a folosit aceeași tehnologie ca cea sugerată de profesorul Lin, „efectul audio cu microunde”, care a creat impulsuri rapide de microunde care au încălzit ușor țesutul moale din creier, provocând o undă de șoc în interiorul craniului.

WaveBand a primit 100.000 de dolari pentru prototip, care, conform specificațiilor contractului, „ar fi portabil, va necesita o putere redusă, va avea o rază de acoperire controlabilă, va putea trece de la mulțime la acoperire individuală, va provoca un efect de incapacitate temporară, va avea un probabilitate scăzută de deces sau vătămare permanentă, nu cauzează daune materiale și au o probabilitate scăzută de a afecta personalul prietenos”.

Un document al marinei din 2004 (care a fost eliminat de pe site-ul Marine Small Business Innovation Research) a spus că hardware-ul a fost proiectat și construit. “S-au făcut măsurători de putere și parametrii necesari ai impulsului au fost confirmați. S-au observat dovezi experimentale ale MAE [efect auditiv cu microunde]”, se preciza în document.

Fostul președinte și CEO al WaveBand, Lev Sadovnik, a declarat că informațiile pe care le poate dezvălui despre proiect sunt limitate, dar a admis că efectele imediate ale MAE sunt dezorientarea și impresia auzirii sunetelor.

Sadovnik a spus că un dispozitiv capabil să provoace simptomele sindromului Havana ar putea fi relativ portabil.

„Este destul de ușor de conceput că îl poți ascunde într-o mașină sau într-o dubă, dar nu ar funcționa pe o distanță mare”, a spus el. „O poți face printr-un perete, să zicem, dacă te afli în camera alăturată a unui hotel.”

Sadovnik a mai spus că prototipul Medusa nu este suficient de puternic pentru a provoca daune durabile și nici nu ar fi permis acest lucru. El a spus însă că Rusia este mai avansată în înțelegerea impactului armelor cu microunde asupra oamenilor – parțial pentru că nu se confruntă cu aceleași constrângeri etice.

Giordano a spus că diferite norme politice și etice în Rusia și China, creează „oportunități unice de a avansa dezvoltarea bioștiințifică și tehnologică în moduri care ar fi inacceptabile în Statele Unite și în programele aliaților noștri ai NATO”.

Nu există dovezi despre implicarea Rusiei

Deși mulți oficiali americani și victime cred că Rusia este în spatele atacurilor, nu există până acum nicio dovadă convingătoare că Moscova este responsabilă. În unele cazuri, au existat rapoarte despre vehicule ale serviciilor de informații militare rusești (GRU) care s-ar fi aflat aproape de locul unui atac. Dar nu ar fi neobișnuit ca GRU să-i urmărească pe oficialii americani.

Rușii au o lungă istorie în utilizarea tehnologiei cu microunde împotriva misiunilor diplomatice americane. Ambasada SUA de la Moscova a fost scăldată în radiații cu microunde în anii 1960 și începutul anilor 1970, deși intenția din spatele acesteia nu a fost niciodată clară. Acest episod a generat un scandal când s-a aflat că guvernul SUA a ascuns acest fapt de proprii săi diplomați.

În același timp, SUA cheltuiau sume uriașe încercând să-și dezvolte propriile arme cu energie direcționată, atât cu laser, cât și cu microunde.

Mark Zaid, un avocat care reprezintă unele dintre victimele sindromului Havanei, are un document informativ CIA care pare să dateze din anii 1960 sau 1970, care arată o clădire lovită de microunde dinspre o structură de lângă. Zaid a declarat că documentul se numără printre efectele personale lăsate de un ofițer al agenției decedat.

Giordano a spus, totuși, că, deși dezvoltarea s-a oprit în SUA, aceasta a fost continuată de adversarii Americii. Primele două duzini de cazuri din Havana, a spus el, au reprezentat un test pe teren al echipamentului.

ADVERTISEMENT