Un medic a explicat de ce românii erau mai slabi pe vremea lui Ceaușescu. Constituția oamenilor avea legătură cu stilul lor de viață, dar și cu calitatea alimentelor.
De-a lungul timpului, pe internet au apărut diverse imagini de pe litoralul românesc, realizate în perioada comunistă. Cei care au văzut fotografiile au observat un anumit detaliu despre românii din acele vremuri.
Mai exact, cei mai mulți dintre românii surprinși în fotografii aveau o constituție normală. Cele mai multe persoane erau normoponderale și erau foarte puțini care se confruntau cu obezitatea.
Mulți s-au întrebat care era motivul pentru care oamenii arătau așa cu câteva zeci de ani în urmă. Medicul Adrian Copcea, un cunoscut medic diabetolog și nutriționist, a oferit explicații în acest sens.
Potrivit specialistului, excesele din alimentația multor persoane reprezintă unul dintre principalele motive pentru care există atât de multe cazuri de obezitate în ziua de astăzi.
De asemenea, alimentele nu erau atât de procesate, așa cum sunt cele de acum. Un alt motiv este dat de faptul că oamenii mâncau, în general, preparate făcute în casă. Lipsa de mișcare din prezent poate duce, de altfel, la kilograme în plus.
“Personal se întâmplă să îmi amintesc bine acea perioadă, inclusiv cozile la lapte, raţiile, pâinea împletită, dulciurile noastre din copilărie (inclusiv pufuleţii, pufarinele, bomboanele şi chiar glucoza, care se găsea sub forma unor tablete albe).
Ce putem spune, comparativ, este că impresia noastră de acum, şi nu cred că ne înşelăm, este că per total mâncam mai sănătos.
În ce sens. Mâncam mult mai mult în familie, mâncam mult mai puţin pe stradă, fructele şi legumele ni le amintim cu alte gusturi, mai puternice, şi asta, am spus-o mai devreme, denotă o mai bună calitate.
Cu siguranţă, «E-urile» erau mai puţine, consumam mai multe alimente proaspete decât congelate (sau cele congelate le cunoşteam bine, pentru că erau cele puse pe iarnă în casele noastre)”, a explicat medicul acum ceva timp, pentru Monitorul de Cluj, citat de gandul.ro.
Medicul Adrian Copcea a mai spus, totodată, că era importantă și calitatea alimentelor de la vremea respectivă. Oamenii socializau mai mult, ceea ce este asociat cu longevitatea, conform unor cercetări.
În general, oamenii mâncau mai sănătos, însă și constrângerile din perioada comunistă au contribuit la acest lucru. Multe persoane erau mai slabe atunci, lucru observat și în imaginile celor care au trăit în această perioadă.
“Eu am fost copil pe vremea lui Ceauşescu şi eram mai mereu afară, în aer liber, împreună cu toţi copiii de la blocurile din jur.
Şi, o mărturisesc, nici nu îmi mai amintesc prea bine ce mâncam, mâncarea nu era atunci o preocupare şi în niciun caz o problemă pentru majoritatea covârşitoare a copiilor.
Era în schimb o preocupare pentru părinţi care se confruntau cu un acces dificil, ceea ce, pe de altă parte, conducea la existenţa multor mese gătite, «economice».
Eram cu toţii mai slabi, acesta este adevărul, ceea ce, indirect, ne spune că mâncam mai sănătos. Mai mult din constrângeri, e adevărat, dar se întâmpla asta”, a mai spus medicul.