News

S-a aflat de ce este roșie apa lacului IOR. Anunțul oficial al autorităților

12.03.2021 | 22:51
Sa aflat de ce este rosie apa lacului IOR Anuntul oficial al autoritatilor
ADVERTISEMENT

Încă din luna februarie, apa lacului IOR din Capitală are o culoare neobișnuită, roșie, iar autoritățile au făcut o serie de cercetări pentru a afla de ce se întâmplă asta. După mai multe anunțuri făcute de diferite entități, vineri, Ministerul Mediului a venit cu verdictul.

Potrivit oficialităților, de vină pentru aspectul ciudat al apei este o algă roşie care a invadat lacul în acest sezon. Partea bună este că aceasta nu ar fi toxică și nu afectează calitatea apei sau fauna acvatică.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, o fundație ecologică anunța că în lacul din București au fost deversate dejecții. Iată acum că e vorba de altceva, cel puțin asta reiese din ultimele date prezentate.

De ce este roșie apa lacului IOR. Anunțul oficial al autorităților

După săptămâni de dubii, scenarii și multe alte speculații, autoritățile au reușit să afle de ce apele lacului IOR din București s-au înroșit.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Mediului, care prezintă analize ale celor de la Apele Române, de vină pentru această situația stranie este o algă roșie care a invadat lacul. Aceasta nu este toxică și nu afectează calitatea apei sau fauna acvatică.

”Colegii de la Apele Române ne informează că au identificat prezența unei alge roșii pe nume Chrysococcus, conform ultimelor rezultate de analiză ale apei lacului IOR din București. Este o algă brun-aurie care are o perioadă de dezvoltare primăvara timpuriu, atunci când temperatura apei este până la 13 grade.

ADVERTISEMENT

”Din analizele efectuate de către Laboratorul de Calitate a Apelor București, lacul IOR se încadrează în clasa a II-a de calitate, fiind specifică lacurilor de câmpie. Întrucât lacul IOR este un lac artificial de câmpie care nu comunică cu niciun curs de apă, el nu se află în administrarea ANAR.

Analizele de apă care au fost efectuate s-au realizat exclusiv la solicitarea și în cadrul controlului efectuat de către Garda de Mediu”, anunță Ministerul Mediului pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Apa lacului IOR, roșie din februarie

Apa lacului din Parcul IOR din Capitală este de culoare roșiatică încă din luna februarie. Fenomenul mai mult decât ciudat a fost observat de bucureştenii care s-au plimbat pe marginea lacului.

După sesizare, autoritățile au luat probe din apă și au avut mai multe piste, inclusiv o poluare masivă. Rezultatele analizelor făcute de specialiștii de la Apele Române arată că algele sunt de vină.

ADVERTISEMENT