News

S-a aflat de ce unele persoane suferă forme grave de Covid-19. Descoperirea legată de genetică

23.02.2021 | 15:28
Sa aflat de ce unele persoane sufera forme grave de Covid19 Descoperirea legata de genetica
ADVERTISEMENT

Încă de la începutul pandemiei, oamenii de știință au încercat să afle de ce unele persoane fac forme mai severe de Covid-19 în comparație cu altele. Potrivit ultimelor studii, se pare că la baza acestui lucru ar sta o anumită ”predispoziție genetică”.

Oameni de știință de la Școala Superioară de Economie din Rusia susțin că au descoperit o ”predispoziţie genetică pentru cazurile severe de Covid-19”, afecțiunea provocată de noul coronavirus, scrie site-ul Dpa.

ADVERTISEMENT

Din descoperirile făcute de ruși reiese că formele mai grave ale SARS-CoV-2 ar depinde fundamental de un set de şase molecule care contribuie la imunitatea prin celule T, ”unul dintre mecanismele-cheie folosite de corpul uman pentru combaterea infecţiilor virale”.

De ce unele persoanele suferă forme mai severe de Covid-19

Peste 110.000.000 de persoane s-au infectat cu noul coronavirus în ultimul an de zile la nivel mondial. Din fericire, un procent foarte mic au făcut forme grave ale bolii care, în majoritatea cazurilor, au condus la deces.

ADVERTISEMENT

În acest context, cercetătorii au încercat să afle, în ultimele luni, care este motivul pentru care boala are reacții diferite de la persoană la persoană, indiferent de vârstă.

Marți, 23 februarie, un studiu publicat în revista Frontiers in Immunology dezvăluie faptul că o echipă de cercetători de la Şcoala Superioară de Economie a descoperit o ”predispoziţie genetică pentru cazurile severe de COVID-19”, afecţiunea provocată de noul coronavirus, relatează sursa citată mai sus.

ADVERTISEMENT

Ar fi vorba de un set de şase molecule care contribuie la imunitatea prin celule T, unul dintre mecanismele-cheie folosite de corpul uman pentru a lupta împotriva infecţiilor virale.

În lumea medicală, aceste molecule sunt cunoscute ca ”antigenul leucocitar uman clasa I (HLA-I)” și sunt ”unice la fiecare individ”, însă dacă distrug sau nu noul coronavirus ”depinde în mare parte de genetică”, întrucât moleculele sunt moştenite de la părinţi.

ADVERTISEMENT

”În cazul în care o persoană are un set care este novic la o astfel de depistare, este probabil un caz mai sever de boală”, a precizat echipa de cercetători.

Descoperirile au avut la bază analiza unor mostre de genotip provenite de la pacienţi Covid-19 din Moscova şi Madrid, alături de un grup de control de mostre de la oameni sănătoşi.

De ce sunt importante aceste descoperiri

Descoperirea oamenilor de știință din Rusia vine în contextul avertismentelor potrivit cărora mutaţiile virusului raportate prima dată în Marea Britanie şi Africa de Sud ar putea duce la forme mai severe ale bolii şi s-ar putea dovedi rezistente la vaccin.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă din lume au spus că virusul va deveni mai puţin letal odată cu trecerea timpului, într-un material publicat de revista Nature săptămâna trecută.

La nivel global, au fost raportate peste 2,4 milioane de decese asociate coronavirusului şi circa 111 milioane de cazuri de infectare, potrivit unei statistici oficiale realizate de Universitatea Johns Hopkins.

ADVERTISEMENT