News

S-a dat lege. Ce se întâmplă cu permisele de conducere reținute. Cum s-a modificat Codul rutier

O Hotărâre de Guvern (HG) publicată în Monitorul Oficial aduce modificări în Codul rutier. Acestea au legătură și cu permisele de conducere reținute.
21.02.2023 | 07:36
Sa dat lege Ce se intampla cu permisele de conducere retinute Cum sa modificat Codul rutier
Modificări în Codul Rutier. Prevederi noi în legătură cu permisele de conducere reținute. Sursa foto: justconsult.ro / politiadefrontiera.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Acest debut de an 2023 vine cu noutăți importante pentru toți șoferii români. Conform unei HG care apare deja în Monitorul Oficial, regulamentul de aplicare a Codului rutier a fost modificat.

Modificări în Codul Rutier. Prevederi noi în legătură cu permisele de conducere reținute

Prin acest act normativ au fost stabilite regulile de circulație în intersecțiile cu sens giratoriu și circuitul permiselor de conducere reținute de polițiști în funcție de natura abaterilor.

ADVERTISEMENT

Această Hotărâre de Guvern nr. 130/2023, aplicabilă de la apariția în Monitorul Oficial, mai exact din 17 februarie, vizează modificarea Regulamentului de aplicare a Codului rutier, aprobat prin HG nr. 1.391/2006. Schimbările vizează o serie importantă de norme ale circulației rutiere.

Fără îndoială, un aspect care îi interesează cel mai mult pe șoferi este cel al permiselor de conducere reținute. Legea deja în vigoare stabilește circuitul permiselor de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi.

ADVERTISEMENT

Astfel, permisul de conducere, cu excepția celui eliberat de o autoritate străină, se înaintează la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile.

Se întâmplă asta ”dacă titularul acestuia nu a solicitat restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat etc.”, informează Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Legea redefinește noțiunea de ”retragere a permisului de conducere”

Noua HG redefinește expresia ”retragerea permisului de conducere”. Inițiatorii legii spun că redefinirea era necesară pentru a cuprinde toate cazurile în care se dispune măsura, prevăzute de Codul rutier.

Prin urmare, retragerea permisului se poate aplica celor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic ori în cazul în care șoferul nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, dar pare sub influența acestora.

ADVERTISEMENT

O altă noutate prevede introducerea opțiunii ca polițiștii de frontieră să facă verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.

În ceea ce privește redefinirea intersecției cu sens giratoriu, în acest caz s-au stabilit regulile de circulație aplicabile. Noua lege definește intersecția cu sens giratoriu ca ”intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale”.

Conform HG, pe aceste secțiuni de drum, șoferii sunt obligați să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

ADVERTISEMENT