ADVERTISEMENT
News

S-a decis cum vor vota românii din diaspora la alegerile parlamentare. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Autor: Robert Cristea | 16.09.2020 | 13:41
S-a decis cum vor vota românii din diaspora la alegerile parlamentare. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
S-a decis cum vor vota românii din diaspora la alegerile parlamentare. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis. Sursa foto - facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care le va permite românilor din străinătate să voteze timp de două zile la alegerile parlamentare din decembrie.

ADVERTISEMENT

După numeroasele probleme din trecut și cozile infernale pe care trebuiau să le îndure cei din diaspora, decizia de astăzi le oferă mai multă flexibilitate celor care locuiesc în afara României și vor să-și exercite dreptul la vot.

“Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilei de sâmbătă, imediat anterioară datei votării”, prevede legea.

ADVERTISEMENT

Alegerile parlamentare: românii din diaspora au două zile pentru a vota

Este important de precizat că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi locţiitorii acestora sunt desemnaţi de Autoritatea Electorală Permanentă, la propunerea şefilor misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare.

Acțiunile pentru desemnarea preşedinţilor birourilor secţiilor de votare din străinătate încep cu 30 de zile înaintea votului. Ele trebuie să fie finalizate cu maxim 15 zile înainte de alegeri.

ADVERTISEMENT

“În situaţia în care birourile electorale ale secţiilor de votare nu pot fi completate conform alin. (3) şi (7), acestea se completează de către preşedintele biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării cu personal asigurat de către Ministerul Afacerilor Externe, precum şi de alte autorităţi publice, la solicitarea MAE. Costurile deplasării şi cazării personalului trimis în străinătate pentru a face parte din birourile electorale ale secţiilor de votare sunt suportate de către Ministerul Afacerilor Externe”, se arată în lege.

Listele electorale permanente din străinătate se transmit cu cel târziu 10 zile înainte de alegeri. Ele se întocmesc de Autoritatea Electorală Permanentă şi se transmit Biroului electoral de circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara României.

ADVERTISEMENT

Există și scenariul în care votul să nu fie permis din cauza pandemiei de COVID-19.

“La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care autorităţile competente din ţara de reşedinţă retrag pe parcursul procesului de votare, din motive de securitate, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind desfăşurarea operaţiunilor de votare în secţiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi/sau în afara acestora, nu se mai desfăşoară operaţiunile de votare în cauză. În acest caz, prevederile Legii 208/2015 se aplică în mod corespunzător”, prevede legea.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!