News

Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul medicinistei moarte la Galați. Două diagnostice greșite i-au fost fatale. Update

S-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul studentei în anul trei la Facultatea de Medicină, care a murit la Spitalul de Urgenţă Galaţi, după două diagnostice greșite.
16.11.2021 | 17:40
Dosar penal pentru ucidere din culpa in cazul medicinistei moarte la Galati Doua diagnostice gresite iau fost fatale Update
O studentă la Medicină a murit după ce i s-au dat diagnostice greșite. Sursa foto: Facebook M.A
ADVERTISEMENT
16-11-2021
15:42

S-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă după decesul studentei

Procurorii gălăţeni au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul Mihaelei Anghele, studenta de la Medicină, care a murit duminică la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”, din Galați. Medicii i-au pus de două ori diagnostic greșit.

Se efectuează și o urmărire penală in rem, adică sunt cercetate fapte și nu persoane.

”La data de 16.11.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. (2) din Codul penal, în cauza având ca obiect decesul numitei Anghel Mihaela, din municipiul Galaţi. S-a avut în vedere presupunerea că decesul a survenit ca urmare a neacordării tratamentului medical de urgenţă şi a diagnosticării greşite de către personalul medical din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ‘Sf. Apostol Andrei’ Galaţi”, potrivit unui comunicat de presă al procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Mihaela Anghele, studentă la Medicină, a murit duminică la doar 21 de ani, la Spitalul de Urgență Galați. Părinții fetei acuză unitatea medicală că a dat două diagnostice greșite, dar și că nu ar fi investigat cazul așa cum se cuvine.

Mihaela Anghele a îndurat două săptămâni de chinuri, din cauze nici acum deslușite. Cert este că studenta s-a prezentat la Urgențe cu dureri de spate îngrozitoare, medicii punându-i de două ori, eronat, diagnosticul de “lombosciatică”.

ADVERTISEMENT

Declarații șocante făcute de mama studentei

Mama Mihaelei, însă, spune că a fost vorba despre o infecție în zona perianală, nedepistată la timp de către cadrele medicale. Mai mult, doctorii au trimis-o pe tânără acasă cu tratament greșit și evoluția tinerei nu a fost deloc favorabilă.

”Fata mea a acuzat nişte dureri de spate şi pe 28 octombrie, într-un puseu de durere a ajuns la Urgenţe cu salvarea. Am aşteptat şase ore până să i se pună un diagnostic. I s-a spus că are lombosciatică, fără ca medicul să se apropie de ea. Un diagnostic greşit. Ne-au trimis acasă cu tratament, însă durerile nu s-au oprit. Vineri, fata mi-a spus: >.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă dimineaţă , pe la ora 10.00, am venit din nou la urgenţe. O asistentă de acolo ne-a spus: Au chemat iar doctorul, acelaşi diagnostic, tot aşa, pus de la distanţă: lombosciatică. I s-a dat Indomentacin şi o trimitere către RMN”, a spus Carmen Anghele, mama victimei, într-o declarație de presă, potrivit Adevărul.

Acasă, studenta a descoperit o umflătură, un abces perianal, când a mers la baie. A fost, din nou, transportată la spital și o doctoriță a sesizat că este vorba despre ceva grav: ”Chemaţi repede chirurgul pentru că fata asta o să moară” . Chirurgul i-ar fi spus pacientei ”că se alintă”.

ADVERTISEMENT

”De acolo a început calvarul. A chemat un medic chirurg, care nu s-a purtat foarte profesional cu ea, după părerea ma. Ea avea dureri groaznice şi i-a spus fetei că se alintă. M-a dat afară din cabinet. Ea având dureri mari, nu a putut sta la consult. S-a supărat, a aruncat mănuşile.

Eu i-am zis să-i dea un un calmant, poate o ajută… şi atunci a început să ţipe la mine: > Apoi, i-a spus fetei că dacă nu o operează, o să moară. Atunci fata s-a speriat şi a început să plângă: >. Nu mai respira, s-a învineţit… Am plecat acasă, însă duminică, la ora 4.00, m-am întors cu ea… Voma şi făcea temperatură”, a mai relatat mama studentei.

ADVERTISEMENT

Înainte de operație, tânăra a stat pe holurile spitalului aproape o zi întreagă așteptând rezultatele testului PCR, pentru a se vedea dacă are și coronavirus. În tot acest timp, niciun medic nu o băga în seamă, cu toate că avea frisoane. Spre seară, în jurul orei 18:00, o doamnă doctor i-a administrat o perfuzie.

”Am aşteptat ore în şir rezultatul la testul PCR. Fata avea frisoane, am cerut o pătură, nu mi-au adus nimic. M-am dezbrăcat de haine, am pus hainele peste ea, m-am pus şi eu peste ea să o încălzesc. L-am rugat pe soţ să aducă o pătură din maşină, să o încălzim. Am cerut un termometru asistentelor. Mi-au spus că o să-mi aducă, dar nu au mai venit.

Ca să nu le mai deranjez, au tras un paravan. Au intervenit şi oamenii care erau acolo că să ne ajute cu ceva. A venit doamna doctor Şandru, căreia i s-a făcut milă de noi şi i-a administrat o perfuzie, dar târziu, pe la ora 18.00-19.00. Nu i-a dat însă nimeni niciun calmant”, a mai detaliat mama Mihaelei.

Analizele studentei au ieșit rele după operație

Tot înainte de operație, Mihaelei i-au ieșit analizele relativ bune, dar după operație i s-au descoperit bacterii intraspitalicești precum Ecoli și Klebsiell. Cu toate că părinții au cerut ca fiica lor să fie transportată la alt spital, s-a refuzat pe motiv că nu este transportabilă. Mai târziu, pe 14 noiembrie, Mihaela a murit.

”Luni dimineaţă m-au sunat că fata este în stare foarte critică şi nu ştiu dacă scapă cu viaţă. Mi-au spus că e nevoie  e altă operaţie abdominală. Mi-am dat acordul, au operat-o. A ieşit din operaţie, dar mi-au spus că este în stare gravă şi nu se ştie dacă rezistă. Vineri am fost la domnul doctor, care mi-a spus că nici în ziua de astăzi noi nu ştie cu exactitate diagnosticul fetiţei. Duminică la ora 11.00, analizele ei erau bune, iar după operaţie analizele era dezastruoase… iar a doua zi au început să-i apară Ecoli şi Klebsiell, care ştiu că este infecţie intraspitalicească, i-au cedat organele, au intubat-o. Am cerut transfer de foarte multe ori, mi-au spus că este netransportabilă, că dânşii nu semnează, mi-au spus să o iau eu pe semnătură…, dar vă daţi seama eu ca mamă… Mi-a fost teamă”, a mai dezvăluit Carmen Anghele, mama studentei.

Părinții studentei vor ca cei vinovați să răspundă

În urma decesului, părinții Mihaelei au sesizat oamenii legii și vor să se adreseze și Parchetului pentru a se descoperi vinovații.

”Vreau să plătească cei care au greşit, fetiţa mea nu o mai aduce nimeni înapoi…dar  nu vreau să nu mai păţească nimeni ce a păţit ea. Vii la urgenţe, ţi se dau două diagnostice greşite, de abia a patra oară se sesizează cineva şi o internează”, a mai spus mama Mihaelei.

Reacția unității medicale

Odată depusă plângerea de către părinții, conducerea unității medicale a demarat, de asemenea, o anchetă.

”Pacienta a fost internată în spitalul nostru, unde a beneficiat de toate îngrijirile medicale şi investigaţiile necesare. Aceste îngrijiri au fost adaptate în permanenţă la modificările clinico biologice şi imagistice apărute pe durata spitalizării. Din păcate, evoluţia a fost nefavorabilă. Pe toată durata internării s-a ţinut legătura cu mama pacientei şi, în momentul de faţă, ne pare nespus de rău de pierdere suferită. Sesizare care a fost depusă în cursul dimineţii urmează să fie analizată, rezultatul urmând a fi transmis mamei pacientei”, a spus tot într-o declarație de presă, Violeta Şapira, reprezentantul Spitalului Judeţean.

ADVERTISEMENT
Tags: