Una dintre cele mai importante resurse pentru viitorul lumii, considerată de experți o adevărată minune a naturii, a fost descoperită recent în România. Toate statele planetei sunt în căutarea acesteia.
În urmă cu doi ani, în contextul agresiunii ruse din Ucraina, UE a decis să renunțe la dependența de combustibili fosili de proveniență rusească în cadrul angajamentului de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.
În paralel, pentru atingerea acestor obiective, Comisia a prezentat strategia REPowerEU. Aceasta are rolul de a oferi energie mai accesibilă, mai sigură și mai durabilă.
Parte importantă din acest plan este accelerarea producției de hidrogen regenerabil până în 2030, ridicând nivelul de hidrogen la 20 de megatone pe an de la 10 megatone pe an câte erau propuse în Strategia privind hidrogenul din 2020.
În timp ce Bruxelles-ul a propus o strategie a hidrogenului pentru o Europă neutră climatic, ce urmărește accelerarea producerii de hidrogen curat, în România există resurse importante de hidrogen natural.
Acest lucru a fost confirmat recent de Giuseppe Etiope, geolog la Institutul Național de Geofizică din Roma. Italianul dezvăluie că România are resurse de hidrogen natural.
”Am descoperit că România are hidrogen natural, o potențială sursă de energie nepoluantă. Este o altă poveste decât hidrogenul de fabrică, a cărui producere necesită multă energie.
Multe investiții se derulează în acest moment în Spania, Franța, SUA, Australia pentru a cerceta resursele de hidrogen natural”, a declarat Giuseppe Etiope, pentru Adevărul.
La ora actuală, hidrogenul natural, o sursă de energie fără carbon, adică nepoluantă, este folosit într-un singur loc din lume. Locuitorii din Bourakebougou, Mali sunt singurii cetățeni din lume care își obțin electricitate prin arderea hidrogenului. O fac încă din 1987.
Tocmai din această cauză, goane după hidrogen e uriașă. Inclusiv Bill Gates se implică. ”În ultimele luni, prospectorii s-au grăbit să-l găsească – forând pentru hidrogen în nord-estul Franței, Australia, Spania, Maroc, Brazilia și, în Statele Unite, în Nebraska, Arizona și Kansas.
Chiar și Bill Gates s-a alăturat goanei hidrogenului. Au făcut o investiție majoră într-o companie care explorează pentru hidrogen în Vestul Mijlociu al SUA”, se arată într-un articol publicat la începutul anului de Yale Environment 360.
Revenind la situația din țara noastră, Giuseppe Etiope a susținut că studiul privind resurse de hidrogen este la nivel incipient. El nu poate să estimeze valoarea zăcămintelor de hidrogen din țară.