News

S-a descoperit un nou tip de coronavirus. Țara în care a fost identificat

Oamenii de știință au descoperit un nou tip de coronavirus care a stârnit îngrijorare. Iată unde a fost identificat virusul periculos.
15.03.2025 | 14:54
Sa descoperit un nou tip de coronavirus Tara in care a fost identificat
Oamenii de știință au descoperit un nou tip de coronavirus.
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au descoperit un nou coronavirus la lilieci în Brazilia, acesta fiind primul virus de acest tip din America de Sud care prezintă similitudini cu MERS-CoV, virusul responsabil pentru Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu. Acesta a fost identificat în statul Ceará, iar cercetătorii urmează să efectueze teste pentru a vedea dacă virusul poate infecta oamenii.

S-a descoperit un nou coronavirus. Unde a fost identificat

Cercetătorii din Brazilia, împreună cu experți de la Universitatea din Hong Kong, au analizat probele colectate de la lilieci și au descoperit acest coronavirus, care are caracteristici genetice comune cu MERS-CoV. Momentan, nu se știe dacă virusul poate afecta oamenii, dar experții au detectat fragmente ale proteinei spike care ar putea interacționa cu receptorii celulelor mamiferelor, la fel ca în cazul MERS-CoV.

ADVERTISEMENT

Bruna Stefanie Silvério, cercetătoare și autoarea principală a studiului publicat în Journal of Medical Virology, a declarat că echipa sa va face teste suplimentare în Hong Kong în 2025 pentru a afla dacă virusul poate infecta celulele umane.

Cum a fost descoperit noul coronavirus?

Studiul a analizat probe orale și rectale de la lilieci, colectate de Laboratorul Central de Sănătate Publică din Ceará (LACEN). În urma analizelor genetice, cercetătorii au identificat șapte tipuri de coronavirusuri în cinci dintre cele 16 probe analizate. Liliecii proveneau din două specii diferite: Molossus molossus (insectivor) și Artibeus lituratus (frugivor).

ADVERTISEMENT

Din cauza acestei diversități genetice, liliecii ar trebui monitorizați continuu, fiindcă sunt cunoscuți drept purtători de numeroase virusuri, unele cu potențial zoonotic. Într-un studiu anterior realizat de aceeași echipă, au fost identificate variante ale virusului rabiei la lilieci, care prezentau similitudini cu cele detectate la maimuțele marmoset din America de Sud.

„Liliecii sunt rezervoare virale importante şi, prin urmare, ar trebui să fie supuşi unei supravegheri epidemiologice continue. Această monitorizare ajută la identificarea virusurilor circulante şi a riscurilor de transmitere la alte animale şi chiar la oameni”, a declarat Ricardo Durães-Carvalho, unul dintre autorii articolului, profesor la EPM-UNIFESP.

ADVERTISEMENT

Ce se știe despre MERS-CoV

MERS-CoV a fost identificat pentru prima dată în 2012, în Arabia Saudită, și a provocat peste 850 de decese la nivel mondial. Virusul s-a răspândit în 27 de țări și a fost asociat în principal cu transmiterea de la cămile la oameni.

ADVERTISEMENT

Similaritatea dintre noul coronavirus din Brazilia și MERS-CoV a fost evidențiată în secvențierea genetică. Cercetătorii au descoperit că gena care codifică proteina spike a virusului nou descoperit are o asemănare de 71,74% cu cea a MERS-CoV, izolat de la pacienți din Arabia Saudită în 2015.

Pentru a putea confirma dacă virusul din Brazilia poate infecta oamenii, sunt necesare experimente în laboratoare de înaltă siguranță biologică. Acestea sunt programate să aibă loc în Hong Kong în cursul anului 2025.

Ce alte virusuri au fost descoperite la lilicei

Același grup de cercetători a identificat anterior la liliecii Molossus molossus un alt virus, numit gemykibivirus-2, asociat cu infecțiile umane. Acest virus face parte din familia Genomviridae și a fost detectat în lichid cefalorahidian uman, dar și în probe de sânge. În plus, a fost identificat la pacienți cu HIV, sepsis de origine necunoscută și encefalită.

Descoperirea virusului a dus la dezvoltarea unor noi metode mai eficiente de detectare a virusurilor emergente, astfel încât sistemele de sănătate să poată monitoriza și preveni potențialele epidemii.

„Studiile arată importanţa de a face acest tip de analiză mai sistematică, optimizată şi integrată, cu participarea mai multor sectoare şi generarea de date pe platforme unificate care pot fi utilizate de sistemele de sănătate pentru a monitoriza şi chiar preveni epidemiile şi pandemiile”, notează autorii.

Recent, un alt coronavirus descoperit în China a stârnit îngrijorări. Acesta folosește aceeași cale de intrare în celulele umane ca SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru pandemia de COVID-19.