News

S-a emis un nou cod galben de furtuni! Avertismentul ANM pentru aproape toată țara

19.06.2019 | 11:07
Sa emis un nou cod galben de furtuni Avertismentul ANM pentru aproape toata tara

Agenția Națională de Meteorologie a emis un nou cod galben de furtuni pentru aproape toată țara. Codul galben a intrat în vigoare astăzi, 19 iunie, de la ora 10:00 și este valabil până mâine, 20 iunie, ora 23:00. Se vor semnala averse, descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.

ANM anunță cod galben de furtuni pentru majoritatea județelor din țară

ANM avertizează oamenii că s-a emis un nou cod galben de furtuni care vizează aproape toată țara. Informarea meteorologică este valabilă în intervalul 19 iunie, ora 10:00 – 20 iunie, ora 23:00. Meteorologii anunță că, instabilitatea termică va fi accentuată în cea mai mare parte a țării. Se vor semnala averse care vor avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, precum și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 15 – 25 l/mp, iar pe arii restrânse vor depăși pragul de 35 l/mp. 

„Disconfortul termic se va menține ridicat în orele amiezii, cu precădere în zonele de câmpie, iar local indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.”, informează ANM

Zonele vizate de coldul galben de furtună sunt: Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Oltenia și Dobrogea. În aceste zone sunt așteptate perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se se vor manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse chiar 40-60 l/mp. 

Codul galben vizează majoritatea județelor din țară
Cod galben de furtuni, descărcări electrice, vijelii și grindină în aproape toată țara
Sursa foto: pixabay.com

Ce înseamnă codurile emise de ANM

Codul galben aduce fenomene meteorologice prognozate: vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă. Aceste fenomene sunt obișnuite pentru zona respectivă, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activități. Există risc de creșteri de debite și niveluri.

Codul verde aduce fenomene meteorologice periculoase, dar nu indică nicio precauție particulară pentru perioada imediat următoare.

Codul portocaliu aduce fenomene periculoase precum: vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă. Aceste fenomene pot fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

Codul roșu seamănă cu codul portocaliu în sensul în care vizează aceleași fenomene meteorologice, dar de data aceasta gradul de intensitate este foarte mare. Codul roșu aduce efecte dezastruoase și vizează fenomene precum: ceață, vânt, zăpadă.