News

S-a îmbogățit! Câți bani a câștigat inventatorul vaccinului BioNTech-Pfizer

06.12.2020 | 18:15
Sa imbogatit Cati bani a castigat inventatorul vaccinului BioNTechPfizer
ADVERTISEMENT

Fondatorul companiei BioNTech, Ugur Sahin, a ajuns în topul celor mai bogați 500 de oameni din lume. După ce compania a creat vaccinul anti-Covid în colaborare cu gigantul farmaceutic Pfizer, averea lui  Sahin a ajuns la 5,1 miliarde dolari, scrie Digi24.ro, citând Mediafax.

Ugur Sahin a fondat compania BioNTech, împreună cu soția sa, Oezlem Tuereci, iar acţiunile companiei au crescut cu câteva procente doar în ultima săptămână, ca urmare a deciziei autorităților din Marea Britanie de a aproba folosirea vaccinului creat de el împreună cu Pfizer.

ADVERTISEMENT

Astfel, cotația acţiunilor BioNTech a crescut cu 8% în doar o săptămână şi cu 250% în ultimul an. În cosecință, Ugur Sahin, fondatorul companiei, a urcat pe locul 493 în topul celor mai bogați oameni din lume, averea sa netă fiind estimată la 5,1 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

De la tratarea cancerului la crearea vaccinului anti-Covid

Compania fondată de Sahin în Germania și-a concentrat inițial eforturile în direcția tratării cancerului, Sahin colaborând îndeaproape cu soţia sa, Oezlem Tuereci, care ocupă funcția de director medical al BioNTech. Ei au creat tehnologia ARN mesager pentru tratarea cancerului, dar apoi și-au dat seama că aceasta ar putea fi utilizată și pentru crearea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

În pofida succeselor profesionale și a creșterii substanțiale ale averii, apropiații lui Ugur Sahin îl descriu ca un om care a rămas foarte modest.

În ciuda realizărilor sale, nu s-a schimbat deloc, este incredibil de modest și plăcut”, a spus Matthias Kromayer, membru în board-ul firmei de capital MIG AG, care a finanțat BioNTech de la începuturile sale, din 2008.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, Sahin merge la ședințele de business în blugi, ducând mereu după el rucsacul și casca de biciclist.

Marea Britanie a devenit oficial prima țară din lume care a aprobat vaccinul anti-COVID produs de gigantul farmaceutic Pfizer și partenerul său german BioNTech, în vederea utilizării sale pe scară largă, astfel că imunizarea populației ar putea începe în câteva zile. Pentru început, vor avea prioritate persoanele care se încadrează în grupurile de risc.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cele două companii asociate au cerut și Agenției Europene a Medicamentului să autorizeze vaccinul pe care l-au creat în regim de urgență, astfel încât țările UE ar putea primi prima tranșă de vaccinuri în cursul acestei luni.

ADVERTISEMENT