Fotbal intern

S-a împlinit o lună fără fotbal în România din cauza coronavirusului! Cronologia evenimentelor care au dus la pauza forţată

09.04.2020 | 16:32
Sa implinit o luna fara fotbal in Romania din cauza coronavirusului Cronologia evenimentelor care au dus la pauza fortata
ADVERTISEMENT

Joi, 9 aprilie, s-a împlinit o lună de la ultimele meciuri disputate în Liga 1. În ultimele 30 de zile, FRF și LPF au hotărât suspendarea campionatului după decretarea stării de urgență până la finalul lunii martie, termen ce a fost prelungit constant din cauza situației cauzate de pandemia de coronavirus.

30 de zile de la ultimul meci din Liga 1

9 martie 2020 a fost ziua în care FC Voluntari, Hermannstadt, Gaz Metan Mediaș și CFR Cluj au disputat, fără spectatori, ultimele două meciuri din Liga 1, cel puțin pentru următoarele luni.

ADVERTISEMENT
  • 9 martie 2020 – ultimele două meciuri din Liga 1 (Gaz Metan Mediaş – CFR Cluj 0-0 şi FC Voluntari – Hermannstadt 1-1)

Trei zile mai târziu, după ce președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență pe teritoriul României din cauza pandemiei de coronavirus, Federația Română de Fotbal a anunțat suspendarea tuturor competițiilor până la sfârșitul lunii martie.

ADVERTISEMENT
  • 12 martie – FRF anunță suspendarea competițiilor fotbalistice până la sfârșitul lunii martie

Decizia a fost privită cu reticență, cel puțin în primele ore, de mai mulți oficiali din Liga 1, Gigi Becali, patronul clubului FCSB, anunțând că jucătorii se vor antrena zilnic, organizat, în perioada de suspendare a campionatului, decizie care a fost, ulterior, schimbată radical.

ADVERTISEMENT

Dacă din București se anunțau antrenamente normale și jocuri amicale, oficialii Craiovei, la două zile de la suspendarea Ligii 1, transmiteau că jucătorii și staff-ul tehnic vor intra în vacanță până pe 21 aprilie, termenul de 31 martie pentru reluarea fotbalului fiind considerat nerealist, ceea ce s-a adeverit ulterior.

  • 14 martie – Universitatea Craiova anunță vacanță până pe 21 aprilie

Prelungirea termenului

Situația cauzată de pandemia de coronavirus se înrăutățea în fiecare zi, iar oficialii FRF și LPF au ajuns la concluzia că termenul de 31 martie este complet nerealist pentru reluarea fotbalului.

ADVERTISEMENT
  • 18 martie – FRF, LPF și AFAN stabilesc două scenarii pentru reluarea Ligii 1

Forurile conducătoare din România, în urma ședinței de pe 18 martie, la care a participat și AFAN, au stabilit două scenarii în care actualul sezon fotbalistic s-ar putea încheia.

În prima variantă luată în considerare de FRF, LPF și AFAN, antrenamentele cluburilor urmau să se reia pe 16 aprilie, dată la care se încheiau cele 30 de zile de stare de urgență, în timp ce meciurilor oficiale s-ar fi jucat începând cu 16 mai.

În acest scenariu, cele opt etape rămase de disputat din play-off s-ar fi jucat până la 30 iunie, iar play-out-ul până în luna iulie.

Al doilea scenariu presupunea reluarea meciurilor oficiale pe 13 iunie, calendarul fiind eliberat după amânarea EURO, situație în care partidele din Liga 1 s-ar fi jucat într-o singură manșă, pe teren neutru.

Unul dintre scenarii, nerealist

Cum situația cauzată de coronavirus pe tot continentul a s-a înrăutățit drastic, UEFA a hotărât prelungirea termenelor de încheiere a competițiilor naționale pentru începutul lunii august.

La câteva zile distanță de anunțul UEFA, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat prelungirea stării de urgență pe teritoriul României, ceea ce duce la eșuarea primului scenariu stabilit de FRF și LPF, reluarea meciurilor oficiale pe 16 mai.

  • 6 aprilie – președintele Klaus Iohannis a anunțat prelungirea stării de urgență până pe 16 mai

După ultimele evenimente și dacă situația cauzată de coronavirus o va permite, cel mai probabil echipele din Liga 1 vor putea reveni pe gazon, pentru meciuri oficiale, la jumătatea lunii iunie, antrenamentele urmând să se reia, dacă starea de urgență nu va fi prelungită pentru încă 30 de zile, la 16 mai.

ADVERTISEMENT
Tags: