News

S-a încercat blocarea Canalului Sulina? Procurorii iau în calcul ipoteza sabotajului în cazul exploziei care a avariat nava

Procurorii suspectează că explozia care a avariat miercuri o navă în rada portului Sulina ar fi fost provocată deliberat, prin plasarea unui dispozitiv pe vas.
20.09.2023 | 18:35
Sa incercat blocarea Canalului Sulina Procurorii iau in calcul ipoteza sabotajului in cazul exploziei care a avariat nava
Nava a fost eşuată în siguranţă în Golful Musura Foto: Autoritatea Navală Română
ADVERTISEMENT

Anchetatorii iau în calcul varianta ca scafandri profesionişti să fi plantat un dispozitiv explozibil sub nava sub pavilion Togo, ancorată miercuri dimineaţă în rada portului Sulina. Vasul a fost în pericol de a se scufunda, dar în cele din urmă a fost remorcat în siguranţă către Golful Musura şi apoi a fost eşuat în siguranţă.

În jurul navei a fost montat un baraj antipoluare

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a deschis miercuri un dosar de urmărire penală în rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de “distrugerea ori avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia; plasarea pe o navă a unui dispozitiv, obiect ori a unei substanţe apte să distrugă nava sau să cauzeze acesteia ori încărcăturii pagube de natură să pună în pericol siguranţa navigaţiei”.

ADVERTISEMENT

Specialiştii de la Autoritatea Navală Română au montat în jurul navei şi un baraj antipoluare, pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Totodată, se subliniază că navigaţia nu a fost afectată în urma incidentului.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că o navă cu scafandri cercetează cauzele exploziei. El a confirmat miercuri dimineaţă că exista pericolul scufundării, declarând că, în cazul în care nu s-ar fi putut realiza acest lucru, s-ar fi făcut tot posibilul ca scufundarea să fie una controlată, astfel încât să nu fie pus în pericol traficul pe canalul Sulina.

ADVERTISEMENT

“Ministerul Apărării a trimis în zonă, de asemenea, o navă cu scafandri care vor cerceta cauzele să vadă dacă a fost o mină sau dacă a fost o explozie pur şi simplu la sala maşinilor. În acest moment nu e clar acest lucru”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Alarma în Portul Sulina s-a dat miercuri dimineaţă, la ora 06.50, când a fost raportată o explozie în zona compartimentului maşină şi a solicitat abandonarea navei. Imediat la faţa locului au fosit reprezentanţii ai Agenției Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, care i-au adus în siguranţă la ţărm pe cei 12 membri ai echipajului, dintre care doar unul a necesitat îngrijiri medicale.

ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a făcut şi el referire la acest incident. “Aş dori să felicit şi Ministerul Transporturilor şi Ministerul Apărării, care au avut o intervenţie foarte rapidă. Eu am fost informat azi dimineaţă, în jur de ora 7 dimineaţa. S-au coordonat foarte bine cei doi miniştri şi cu instituţiile subordonate. Nu avem nicio victimă. Cu adevărat, în acest moment se analizează care este cauza efectivă. În cele două ipoteze puse de domnul ministru al Transporturilor, se pare că prima ipoteză e mai aproape de adevăr.

Dar haideţi să aşteptăm exact ce ne spun cei de la Ministerul Apărării. Nu este pusă în pericol navigaţia pe canalul Sulina. Dimpotrivă, nava era la ape adânci. Nu sunt probleme din acest punct de vedere. Chiar o intervenţie în timp real, de excepţie, a tuturor celor implicaţi”, a declarat şeful Guvernului.

ADVERTISEMENT

Nava cargo “Seama”, sub pavilion togolez, are o lungime de 90 de metri şi 14 metri lăţime. Autorităţile portuare române spun că vasul a ajuns în rada Portului Sulina în 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe.

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
PUNCTUL DE PENSIE se schimbă radical! Vestea a venit direct de la CASA...
PUNCTUL DE PENSIE se schimbă radical! Vestea a venit direct de la CASA DE PENSII
Horoscopul lui Dom’ Profesor – 7 decembrie 2023. Superstiții... 
Horoscopul lui Dom’ Profesor – 7 decembrie 2023. Superstiții... 
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!