Anchetatorii iau în calcul varianta ca scafandri profesionişti să fi plantat un dispozitiv explozibil sub nava sub pavilion Togo, ancorată miercuri dimineaţă în rada portului Sulina. Vasul a fost în pericol de a se scufunda, dar în cele din urmă a fost remorcat în siguranţă către Golful Musura şi apoi a fost eşuat în siguranţă.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a deschis miercuri un dosar de urmărire penală în rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de “distrugerea ori avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia; plasarea pe o navă a unui dispozitiv, obiect ori a unei substanţe apte să distrugă nava sau să cauzeze acesteia ori încărcăturii pagube de natură să pună în pericol siguranţa navigaţiei”.
Specialiştii de la Autoritatea Navală Română au montat în jurul navei şi un baraj antipoluare, pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Totodată, se subliniază că navigaţia nu a fost afectată în urma incidentului.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că o navă cu scafandri cercetează cauzele exploziei. El a confirmat miercuri dimineaţă că exista pericolul scufundării, declarând că, în cazul în care nu s-ar fi putut realiza acest lucru, s-ar fi făcut tot posibilul ca scufundarea să fie una controlată, astfel încât să nu fie pus în pericol traficul pe canalul Sulina.
“Ministerul Apărării a trimis în zonă, de asemenea, o navă cu scafandri care vor cerceta cauzele să vadă dacă a fost o mină sau dacă a fost o explozie pur şi simplu la sala maşinilor. În acest moment nu e clar acest lucru”, a mai spus Sorin Grindeanu.
Alarma în Portul Sulina s-a dat miercuri dimineaţă, la ora 06.50, când a fost raportată o explozie în zona compartimentului maşină şi a solicitat abandonarea navei. Imediat la faţa locului au fosit reprezentanţii ai Agenției Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, care i-au adus în siguranţă la ţărm pe cei 12 membri ai echipajului, dintre care doar unul a necesitat îngrijiri medicale.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut şi el referire la acest incident. “Aş dori să felicit şi Ministerul Transporturilor şi Ministerul Apărării, care au avut o intervenţie foarte rapidă. Eu am fost informat azi dimineaţă, în jur de ora 7 dimineaţa. S-au coordonat foarte bine cei doi miniştri şi cu instituţiile subordonate. Nu avem nicio victimă. Cu adevărat, în acest moment se analizează care este cauza efectivă. În cele două ipoteze puse de domnul ministru al Transporturilor, se pare că prima ipoteză e mai aproape de adevăr.
Dar haideţi să aşteptăm exact ce ne spun cei de la Ministerul Apărării. Nu este pusă în pericol navigaţia pe canalul Sulina. Dimpotrivă, nava era la ape adânci. Nu sunt probleme din acest punct de vedere. Chiar o intervenţie în timp real, de excepţie, a tuturor celor implicaţi”, a declarat şeful Guvernului.
Nava cargo “Seama”, sub pavilion togolez, are o lungime de 90 de metri şi 14 metri lăţime. Autorităţile portuare române spun că vasul a ajuns în rada Portului Sulina în 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe.