News

S-a întors iarna. Cod roșu și portocaliu de ninsori în jumătate din țară. Care sunt zonele cele mai afectate

După o perioadă în care vremea părea că s-a mai îmblânzit, iarna își reintră pe deplin în drepturi. Meteorolgii au lansat atenționări de vreme rea.
18.02.2023 | 13:02
Sa intors iarna Cod rosu si portocaliu de ninsori in jumatate din tara Care sunt zonele cele mai afectate
În jumătate de țară, iarna își reintră în drepturi / Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Deși ne apropiem de 1 martie, dată la care, calendaristic, începe primăvara, iarna continuă să-și facă simțită prezența. În acest weekend, zonele afectate sunt cele din nordul țării.

Cod roșu de vânt în Suceava și Neamț

Au fost emise coduri portocalii și chiar roșii în aproape o jumătate din țară. Acestea vizează condiții de vânt puternic și ninsori abundente.

ADVERTISEMENT

Cel mai geru va fi pentru locuitorii județelor Suceava și Neamț, acolo unde a fost emis un cod roșu de vânt. ANM atenționează persoanele care se află pe raza celor două județe să evite zonele de munte, pentru că aici vântul va sufla cel mai puternic.

Codul roșu de vânt este valabil până sâmbătă, la ora 15:00, în județele Suceava și Neamț, dar se așteaptă ca vremea să nu se îndrepte prea mult până luni dimineața.

ADVERTISEMENT

Ninsoare însoțită de viscol în zonele de munte

De altfel, vreme proastă va fi în aproape jumătate din țară. ANM a emis cod portocaliu și galben pentru vânt puternic, viscol și ninsori, valabile pentru acest weekend, până luni dimineața.

La altitudini de 1.700 metri va ninge abundent, mai ales în județele Maramureș, Bistrița Năsăud și Suceava, acolo unde, din cauza vântului, vor fi condiții de viscol. Acest lucru va duce la vizibilitate redusă, în condițiile unui strat consistent de zăpadă.

ADVERTISEMENT

În zonele înalte din Munții Apuseni, Carpații Meridionali și de Curbură, vântul va sufla cu rafale de 100 – 120 km/h și va ninge viscolit, cel puțin până la ora 19, atunci când încetează avertizarea de cod portocaliu.

La București, vremea rămâne caldă, dar ar putea să mai plouă

Unde nu va ninge, va ploua. Mai exact, în nordul, nord-vestul și centrul țării, precipitațiile vor fi moderate cantitativ, însă se pot acumula și peste 25-35 l/mp. Aici, soarele nu-și va arăta fața până spre finalul weekendului.

ADVERTISEMENT

În București, vremea se menține destul de caldă, pe alocuri cu temperaturi neobișnuit de mari pentru această perioadă. Maximele acestui weekend ajung la 15 grade Celsius, dar sâmbătă sunt condiții de precipitații.

ADVERTISEMENT