News

S-a majorat din nou prețul carburanților. Benzina și motorina, mai scumpe înainte de Paște

18.04.2019 | 12:36
Sa majorat din nou pretul carburantilor Benzina si motorina mai scumpe inainte de Paste

Lovitură pentru români chiar înainte de Paște! S-a majorat din nou prețul carburanților, iar la benzinăriile din București cotațiile sunt cu zece bani peste cele de săptămâna precedentă.

S-a majorat din nou prețul benzinei și motorinei

În prezent, la stațiile de carburanți, un litru de motorină costă 5 lei și 96 de bani. Prețul este cu 13 bani mai mare decât cel de acum șapte zile. La începutul săptămânii precedente, litrul de motorină se vindea cu 5 lei și 83 de bani. De asemenea, și benzina s-a scumpit, iar un litru ajunge acum 5 lei și 80 de bani, în săptămâna precedentă el costând 5 lei și 54 de bani. În ultimele două săptămâni, prețul materiei prime s-a majorat cu aproximativ 8%.

Așadar, barilu de petrol a depășit cotația de 72 de dolari pe piețele internaționale, fiind și cel mai ridicat nivel din 2019. Față de luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 5,3%, de unde se poate deduce că un plin, adică 50 litri, costă cu 14,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

S-a majorat din nou prețul carburanților. Benzina și motorina, mai scumpe înainte de Paște
Benzina și motorina, mai scumpe înainte de Paște

Evoluția înspăimântătoare a carburanților

În cazul motorinei, prețul unui litru a crescut, comparativ cu luna trecută, cu 1,2%, ceea ce înseamnă că un plin costă, în acest moment, cu 3,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. Un pronostic care viza scumpirea carburanților vine încă din 2011, când se spunea că prețul pe un litru de de benzină va fi de 7,2 lei.

S-a majorat din nou prețul carburanților. Benzina și motorina, mai scumpe înainte de Paște
Evoluția carburanților pe 3 luni

Experții așteptau încă de atunci măriri uluitoare, susținând că un plin poate ajunge la 108 lire sterline pentru un model Ford Mondeo cu rezervor de 70 litri. „Pana in 2013, preturile la pompa vor musca din finantele gospodariilor din nou”, a declarat Neil Blake, consultant economic senior la ITEM Club. Încă din acel an, experții declarau ferm o creștere a cererii economice asiatice care urma să declanșeze un boom pe piețele petroliere.