News

S-a modificat calendarul de înscriere în clasa pregătitoare. Grupa mare de la grădiniță, obligatorie din toamnă

11.05.2020 | 15:19
Sa modificat calendarul de inscriere in clasa pregatitoare Grupa mare de la gradinita obligatorie din toamna
S-a modificat calendarul de înscriere în clasa pregătitoare. Grupa mare de la grădiniță, obligatorie din toamnă. Sursa foto: jurnalulgiurgiuvean.ro
ADVERTISEMENT

Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare a fost schimbat. Criza programei școlare cauzată de pandemia de COVID-19 a făcut ca autoritățile să prelungească termenul alocat înscrierilor.

S-a modificat calendarul de înscriere în clasa pregătitoare. Grupa mare de la grădiniță, obligatorie din toamnă

Autoritățile din Educație au decis ca termenul de înscriere în clasa pregătitoare să fie prelungit până la data de 7 iulie 2020, potrivit Edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Noul calendar a fost decis de Ministerul Educației, după ce toate școlile din România au fost închise începând de pe 11 martie 2020 din cauza pandemiei, iar părinții s-au aflat în imposibilitatea de a continua înscrierile. Rezultatele înscrierilor la clasa pregătitoare vor fi afișate în școli și pe site-urile inspectoratelor pe 20 iulie 2020.

Inițial, înscrierile la clasa pregătitoare 2020 au debutat pe 4 martie, iar termenul inițial până la care părinții puteau depune cereri de înscriere era 23 martie. Acesta a fost prelungit de Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Sursa citată informează că noul calendar de înscriere la clasa pregătitoare 2020 a fost schimbat de condițiile pandemiei COVID-19 și măsurile de distanțare socială impuse de noua situație.

Astfel, au apărut noi reguli în procedura de înscriere: pentru prima dată, regulile se referă explicit la copiii care “s-au întors din străinătate”. Aceștia, dacă împlinesc vârsta de 6 ani după 1 septembrie, vor putea merge în clasa pregătitoare numai după ce vor trece printr-o evaluare psihosomatică la centrele CJRAE.

ADVERTISEMENT

Mai trebuie subliniat faptul că procedura aceasta li se va aplica și copiilor care NU au mers la grădiniță, împlinesc 6 ani după 1 septembrie și ai căror părinți vor să îi înscrie la școală.

Pentru copiii care au mers la grădiniță și împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, înscrierea la clasa pregătitoare se realizează cu recomandare de înscriere eliberată de grădiniță.

ADVERTISEMENT

Cum arată noul calendar de înscrieri în clasa pregătitoare 2020

25 mai 2020: Postarea pe site-urile CJRAE/CMBRAE a modelului de cerere pentru evaluarea psihosomatică a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020, inclusiv, care nu au fost evaluați până la data instituirii stării de urgență și care:

  • nu au frecventat grădinița;
  • s-au întors din străinătate;

26 mai – 30 iunie 2020 Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar

Pentru copiii care au mers la grădiniță: În această perioadă se înregistrează cererile transmise la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare. Eliberarea /transmiterea de către grădiniță a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.

Completarea cererilor de înscriere în clasa pregătitoare 2020

4 martie – 7 iulie 2020 (față de 4 martie – 23 martie 2020, cum prevedea calendarul inițial, stabilit înainte de declararea situației de urgență) Completarea cererilor-tip de înscriere la clasa pregătitoare de către părinți/ tutori legali instituiți/ reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor

9 iulie – 15 iulie 2020: Procesarea la nivelul școlilor a cererilor de înscriere la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea de către consiliul de administrație al unității de învățământ a listei candidaților admiși în această fază

16 iulie 2020: Procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.

20 iulie 2020 Afișarea în școli și pe site-ul inspectoratului școlar a copiilor înmatriculați, a numărului de locuri rămase libere.

A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare 2020

21 iulie 2020: Comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul școlar

22 – 28 iulie 2020: Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;

Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

29 iulie -30 iulie 2020: Procesarea la nivelul școlilor a cererilor-tip de înscriere, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile. Completarea în aplicația informatică a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații admiși în această etapă.

31 iulie 2020: Afișarea la fiecare școală a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare

1 – 4 septembrie 2020: Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului.

Grupa mare la grădiniță devine obligatorie

Conform aceleiași surse, EduPedu.ro, grupa mare de la grădiniță devine obligatorie începând din această toamnă.

“Începând din anul școlar următor, deci din toamnă, participarea la grupa mare la grădiniță devine obligatorie”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

În situația în care părinții nu-și trimit copiii la școală, Legea educației în vigoare prevede amendarea lor de către primărie, dar nu refuzarea primirii copiilor.

Legea care mărește durata învățământului obligatoriu a fost promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis, pe aprilie 2019. Legea prevede că până în 2020 devin obligatorii grupa mare de la grădință și clasele a XI-a și a XII-a, deci 14 ani în total.

ADVERTISEMENT