News

S-a modificat formularul prin care părinții își dau acordul pentru testarea Covid a copilului la școală

08.02.2021 | 12:54
Sa modificat formularul prin care parintii isi dau acordul pentru testarea Covid a copilului la scoala
ADVERTISEMENT

Formularul pentru părinți, prin care aceștia își pot da acordul să le fie testat anti Covid copilul, a fost modificat.

Ministerul Sănătății a modificat acest formular pentru părinți, prin care aceștia își puteau exprima consimțământul de testare a copilului cu teste antigen rapide la școală.

ADVERTISEMENT

Documentul modificat a fost publicat duminică seară, 7 februarie, la ora 23:00, cu o oră înainte de prima zi de școală din Semestrul al II-lea.

Formularul pentru testarea Covid a copiilor, modificat

Conform Edupedu.ro, documentul prevede că părintele își exprimă acordul ca elevul să fie testat în prezența ori în absența sa.

ADVERTISEMENT
Formularul a fost modificat
Formularul a fost modificat

Îmi exprim consimțământul pentru testarea antigen rapidă a copilului meu de către personalul medical, în condițiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv COVID-19,

doar în prezența părintelui/tutorelui legal în absența părintelui/tutorelui legal, la recomandarea personalului medical”, se arată în prima parte a formularului.

ADVERTISEMENT

Noutatea e că declarația pentru prelucrarea datelor a fost inclusă în formular și nu se mai completează separat. În rest, formularul nu a fost modificat cu nimic.

Noutatea apărută în text este următoarea, conform sursei citate:

Declar prin prezenta că sunt de acord cu utilizarea și prelucrarea datelor mele cu caracter personal de către cabinetul medical din cadrul unității de învățământ preuniversitar …………………………….. , inclusiv pentru transmiterea datelor la Direcția de Sănătate Publică/Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, rezultate din prezentul consimțământ depus voluntar la unitatea de învățământ”.

ADVERTISEMENT

Inițial această declarație apărea pe o pagină separată, dar acum a fost introdusă pe aceeași pagină. Mai mult, pe noul document apare doar sigla Ministerului Sănătății, nu și cea a Ministerului Educației.

Formularul trebuie completat de părinți
Formularul trebuie completat de părinți

În document este precizat în ce constă testarea anti-Covid la care vor fi supuși copiii.

Procedura de utilizare a testelor rapide de diagnostic antigen pentru COVID-19 constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, urmată de descărcarea tamponului într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului și ulterior impregnarea pe o casetă de testare. Rezultatul testării este disponibil în 15 minute.

Recoltarea se face de către personal medical, instruit.

Acest model de consimțământ va fi semnat de părinte/reprezentant legal în situația în care acesta își manifestă opțiunea de testare a copilului.

Testarea va fi efectuată dacă elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al școlii confirmat cu virusul SARS- Cov-2”, scrie în document.

Ministerul Sănătății a explicat în ce constă consimțământul informat care este cerut părinților.

Comparație între cele două formulare
Comparație între cele două formulare

Consimțământ informat: Ordinul nr. 1411/2016 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății publice nr. 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV “Răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății

Art. 8. (3) În cazul pacientului minor, acordul scris se va obține de la părinte ori de la reprezentantul legal sau, în lipsa acestora, de la ruda cea mai apropiată. Prin rudă cea mai apropiată în sensul prezentului alineat se înțelege rudele majore care însoțesc pacientul minor, până la al patrulea grad inclusiv. Având în vedere riscurile epidemiologice existente în contextul internațional actual și necesitatea respectării Ordinului Ministerului Sănătății 1410/ 2016 – Norme metodologice de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, părintele are dreptul, nu obligația, de a oferi un acord pentru recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenică rapidă COVID-19. Recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenica rapidă Covid-19 este un act medical și este supusă reglementărilor aferente în vigoare”, a tranmis MS pe pagina de Facebook.

Formularul a fost motiv de ceartă în coaliția PNL-USR, mai ales după ce Florin Cîțu l-a contrazis public pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu.

Voiculescu le ceruse profesorilor să aibă pregătit acest formular încă din prima zi de școală, însă Cîțu a declarat că nu e nevoie să fie respectat acest lucru.

ADVERTISEMENT