News

S-a prelungit perioada de aplicare pentru ajutorul oferit Horeca. Câte firme s-au înscris până acum

Schema de ajutor pentru firmele din Horeca are un termen prelungit pentru aplicare, fiind un număr mai scăzut de firme care au aplicat față de estimări.
19.07.2021 | 22:37
Sa prelungit perioada de aplicare pentru ajutorul oferit Horeca Cate firme sau inscris pana acum
ADVERTISEMENT

Domeniul Horeca ar putea să beneficieze de scutirea a platei impozitului până în această vară, declarase premierul Florin Cîțu în urmă cu aproximativ patru luni.

În timpul pandemiei de coronavirus, persoanele din România și-au modificat preferințele și comportamentele referitoare la locul de muncă.

ADVERTISEMENT

Perioada de aplicare pentru ajutorul oferit firmelor din Horeca s-a prelungit. Câte firme s-au înscris

Firmele din domeniul Horeca s-au putut înscrie până astăzi la o schema de ajutor care reprezintă compensarea cu 20% din diferența de cifră de afaceri între 2019 și 2020.

Această perioadă va fi, însă, prelungită cu încă o săptămână, deoarece doar 8.000 de firme s-au înscris în acest program, iar Ministerul Economiei estimase numărul de potențiali beneficiari la 30.000, conform News.ro

ADVERTISEMENT

“Perioada de aplicare a fost deschisă în data de 29 iunie 2021. Era programată să se închidă mâine, 20 iulie 2021, cu posibilitate de prelungire, conform procedurii.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a emis azi un ordin care extinde această perioadă pentru a permite cât mai multor firme cu cifre de afaceri certificate pe codurile CAEN eligibile să acceseze schema”, a declarat Ministrul Economiei, citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

În acest moment, valoarea totală a cererilor ajunge la aproximativ 2.5 miliarde de lei, iar schema este finanțată de către Guvernul României prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului cu ajutorul unui credit de angajament.

Plățile din acest program de ajutorare sunt pro-rată și nu depind de ordinea înscrierii în platformă, iar dacă bugetul total este depășit de ceea ce beneficiarii solicită, cota bugetată de 2.5 miliarde va fi împărțită proporțional tuturor firmelor care sunt acceptate.

ADVERTISEMENT

O parte dintre firmele care au dorit să aplice pentru această schemă de ajutor au întâmpinat o serie de probleme în perioada inițială de înscriere.

Cauza ar putea să fie identificarea unui expert contabil sau a unui auditor care să certifice acea cifră de afaceri pentru CAEN-uri.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a pus la punct o procedură prin care au putut să fie verificați toți experții contabili și auditorii.

Cu toate acestea, aplicația a detectat o serie de lipsuri în bazele de date pe care asociațiile profesionale, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România și Camera Auditorilor Financiari din România, le furnizează mai departe.

Interogarea bazelor de date în afara platformei electronice de înscriere a fost necesară, ceea ce a îngreunat întregul proces.

ADVERTISEMENT