Oficiul Federal pentru Imigrare și Azil din Austria a transmis că deportările în Afganistan sunt permise, de la caz la caz, din cauza schimbărilor privitoare la situația de securitate din țară.
Prin această măsură, Austria se alătură astfel Germaniei, care transmisese anterior că intenționează să înceapă deportarea cetățenilor afgani înapoi în ţara lor de origine.
De altfel, Germania a deportat deja în Afganistan 28 de „criminali condamnați”, prima astfel de deportare în această țară de când talibanii au revenit la putere, în 2021. Viena a declarat la rândul său că intenționează să colaboreze îndeaproape cu Berlinul pentru deportările comune.
“Ministrul nostru de Interne negociază de foarte mult timp cu ministrul german de Interne despre cum putem rezolva problema deportărilor în Afganistan. Următorul pas este să deportăm oamenii direct în Afganistan sau Siria”, a declarat cancelarul Karl Nehammer.
La rândul său, ministrul austrian de Interne, Gerhard Karner, a calificat decizia Germaniei privind deportările ca fiind “foarte bună” şi încă din luna martie el a spus că sunt “necesare și urgente” discuții cu privire la reconsiderarea interdicției de la nivelul UE, cu privire la deportările în Afganistan și Siria.
“În prezent nu putem repatria pe nimeni în țări precum Siria sau Afganistan, deoarece este împotriva legislației UE”, spunea Karner la Bruxelles, în luna martie. “Or, în Austria, migranţi din aceste două țări reprezintă aproximativ trei sferturi din toate cererile de azil”, continua el.
Oficiul Federal Austriac pentru Imigrare și Azil a transmis însă că deportarea în Afganistan este permisă, de la caz la caz, din cauza schimbărilor legate de situația de securitate din țară. În plus, Curtea Constituțională de la Viena a confirmat această evaluare a autorităților de imigrație.
În prezent, Ministerul și Oficiul Federal pentru Afaceri Externe lucrează activ pentru implementarea deportărilor în Afganistan, după ce au început negocierile cu o serie de țări europene.
“Ca deportarea în Afganistan să fie posibilă din nou este o cerere pe care am înaintat-o de mult timp, în numele Austriei. Și de aceea sunt foarte bucuros că acest lucru se întâmplă. Este foarte important să deportăm oameni în Afganistan și din nou în Siria”, a declarat satisfăcut cancelarul Gerhard Karner.
La fel ca Germania, până de curând, Austria nu a deportat pe nimeni direct în Afganistan, de la revenirea talibanilor la putere, în 2021. Viena a mai deportat totuşui cetățeni afgani înainte, dar întotdeauna în țări terțe.
În timp ce ideea unei deportări comune cu Germania a găsit sprijin în rândul multora din spectrul politic austriac, unii au avertizat că fiecare caz trebuie analizat cu atenție.
“Suntem puternici ca societate și nu ne vom lăsa divizați de islamism și terorism. Avem legi puternice, avem legi dure și trebuie aplicate în acest caz. Și toate opțiunile constituționale trebuie epuizate, chiar și atunci când vine vorba de deportare” , a declarat Alma Zadic, ministrul Justiției, din Partidul Verzilor.
Agenția Federală pentru Imigrație și Azil a raportat că peste 21.000 de sirieni au solicitat azil în Austria în 2023, iar aproape 9.000 de cereri au fost depuse de cetățeni afgani.