News
notix pixel id

S-a schimbat legea! Au aparut 11 noi tipuri de salarii minime

04.06.2020 | 16:05
S-a schimbat legea! Au aparut 11 noi tipuri de salarii minime
Milioane de pensii sunt afectate de criza provocată de COVID-19! Cum vor fi afectaţi cetăţenii? Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Parlamentul României a adoptat o lege inițiată de 37 de parlamentari, lege care va introduce salariul minim diferențiat în funcție de pregătirea profesională.

11 noi tipuri de salarii minime, în funcție de studiile angajatului

Așadar, un angajat care are studii superioare finalizare și care și-a luat doctoratul trebuie să încaseze cel puțin 2.500 de lei net.

În total, vor exista 11 tipuri noi de salarii minime, diferențiate în funcție de studii și de postul ocupat. Comparativ, înainte de această lege existau trei salarii minime (salariul minim pentru cei fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții).

ADVERTISEMENT

Conform Digi 24, cuantumul salariului brut se va stabili în funcție de pregătirea angajatului, prin aplicarea unui coeficient „raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (2.230 de lei)”.

Coeficientul pornește de la valoarea de 1 pentru muncitorii necalificați și ajunge la 2 pentru cei care au doctoratul.

ADVERTISEMENT

Așadar, un muncitor necalificat va avea garantat 2.230 lei brut, un muncitor cu școala profesională sau studii superioare 2.676 lei brut, în timp ce un angajat cu o diplomă de masterat va ajunge la 4.014 lei brut.

Grilele de salarizare
Grilele de salarizare. Foto: Digi 24

„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizării excesive a grilei de salarizare”, au transmis inițiatorii legii, înainte de a o trimite la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

CLICK AICI PENTRU A CONSULTA INTEGRAL LEGEA

Reprezentanții IMM-urilor se opun cu vehemență legii

Cu toate acestea, Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) se opun acestei legi și cer contestarea ei la CCR.

Prin această lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie în funcţie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educaţia pentru salariaţi din diverse sectoare. Noi am spus public că ar trebui să fie analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcţie de numărul de ore lucrate, cu îmbunătăţirea corespunzătoare a Codului Muncii”, au transmis reprezentanții CNIPMMR.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri