News

S-a schimbat legea privind accesul câinilor în magazine și mijloace de transport în comun. În ce condiții se permite accesul oamenilor cu patrupedele

Accesul câinilor în magazine și mijloace de transport în comun va fi permis în anumite condiții. Legea a fost promulgată de președinte.
14.05.2024 | 22:07
Sa schimbat legea privind accesul cainilor in magazine si mijloace de transport in comun In ce conditii se permite accesul oamenilor cu patrupedele
S-a schimbat legea privind accesul câinilor în magazine și mijloace de transport în comun. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Legea referitoare la accesul câinilor în magazine și mijloace de transport în comun s-a schimbat. Unii dintre proprietari ai patrupedelor vor avea voie să intre cu animalele în aceste locuri. Cine sunt aceștia?

Accesul câinilor în magazine și mijloace de transport în comun, permis în anumite condiții

Este vorba despre persoanele cu handicap, care sunt nevoite ca în activitățile cotidiene să fie însoțite de câini ghid.  Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea referitoare la protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

ADVERTISEMENT

Astfel, oamenii diagnosticați cu handicap vor avea acces în magazine și alte spații, însoțiți de câini ghid.  În acest sens, aflăm că Legea numărul 448 din 2006 a fost modificată și completată recent.

De altfel, aceste persoane vor avea acces liber și gratuit în locurile publice, în mijloace de transport în comun, taxiuri și alte mijloace auto de transport alternativ, însoțite de câiniele-ghid.

ADVERTISEMENT

Mai mult, conform noilor prevederi, persoanele cu handicap vor beneficia de transport gratuit și în alte condiții. Propunerea legislativă, promulgată astăzi de liderul statului, a fost inițiată de USR.

„Persoanele cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român pentru autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială în scopul conducerii de către persoanele cu handicap pe toată durata de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap şi numai pentru autoturismul proprietate personală”, se arată în lege.

ADVERTISEMENT

Ce pățesc șoferii care refuză să ofere acces liber persoanelor cu handicap însoțite de câini

Dacă un șofer angajat la o firmă de taximetrie ori în cadrul companiilor de transport alternativ refuză să permită accesul persoanelor cu handicap însoțite de câini ghid în autovehicul, această faptă constituie discriminare.

Același lucru se întâmplă și dacă nu se asigură transportul persoanei cu handicap și a dispozitivului de mers. „Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi gratuit în toate locurile publice.

ADVERTISEMENT

Inclusiv în locaţiile în care sunt asigurate servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ.”, se precizează în lege.

ADVERTISEMENT
Tags: