News

S-a schimbat modelul pentru declarația pe propria răspundere. Trebuie să o semnezi olograf dacă vrei să ieși din casă

26.03.2020 | 23:43
S-a schimbat modelul pentru declarația pe propria răspundere. Trebuie să o semnezi olograf dacă vrei să ieși din casă
Grupul de Comunicare Strategică s-a încurcat în cifre! Mai mulţi externaţi miercuri decât o zi mai târziu. Au greşit şi numărul asimptomaticilor. Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Grupul de comunicare strategică a anunțat, joi, că a fost schimbată declarația pe propria răspundere, astfel că românii trebuie să completeze acum noi formulare dacă trebuie să iasă din case.

Declarația pe propria răspundere s-a schimbat

Autoritățile române anunță că s-a schimbat declarația pe propria răspundere ce trebuie completată atunci când părăsim domiciliul. În plus, documentul poate fi tipărit și completat olograf („de mână”) în câmpurile predefinite, necesitând totodată semnătura olografă a titularului.

ADVERTISEMENT

“Totodată, reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție”, transmite grupul de comunicare strategică din cadrul MAI.

Printre modificări, autoritățile au strecurat și o metodă ce poate fi caracterizată ca fiind inutilă și anume cea de a putea prezenta cererea în format electronic, însă semnată olograf, adică de mână.

ADVERTISEMENT

“În privința prezentării declarației pe proprie răspundere/adeverinței eliberată de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanța Militară 3/2020), precizăm că aceasta se va realiza în sensul prezentării fotografiei documentului menționat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declarația pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverința angajator)”, anunță reprezentanții MAI.

Ce trebuie făcut dacă avem asupra noastră declarația în format electronic

Cu alte cuvinte, dacă un român are asupra lui o cerere în format electronic, aceasta ar trebui mai întâi descărcată, printată, completată și semnată de mână, apoi fotografiată și stocată pe un dispozitiv mobil.

“Persoana va prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de la angajator împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia”, a mai transmis, joi, Grupul de Comunicare strategică.

ADVERTISEMENT

Autoritățile române mai anunță că, întrucât s-a schimbat declarația pe propria răspundere, documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând ulterior tipărirea și semnătura olografă a titularului, adică semnată de mână.

Măsurile de izolare la domiciliu au ca scop limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Declarația pe propria răspundere poate fi descărcată AICI

Adeverința de la angajator poate fi descărcată AICI

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri