S-a scos la licitație lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Pitești. Este cel mai mare contract pentru o autostradă din România

Ana Mirea   
în HotNews
23/09/2020, 23:07
S-a scos la licitație lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Pitești. Este cel mai mare contract pentru o autostradă din România
Tronsonul 3 al autostrăzii Sibiu-Pitești este scos la licitație. *foto: hotnews.ro

Cel mai mare contract pentru o lucrare de insfrastructură a fost scos la licitație de către Compania de autostrăzi.

Acesta are un cost estimat la 1,1-1,2 miliarde de euro, scrie digi24.

Anunțul a fost publicat în SEAP pentru lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Pitești, cel dintre Cornetu și Tigveni, de o lungime de 37,4 km.

Lotul 4 al autostrăzii Sibiu-Pitești este scos la licitație pentru aproximativ 1,2 miliarde de euro

Aceasta va fi prima autostradă de munte lansată în România. Proiectul prevede un tunel de 1,7 kilometri, 48 de poduri și viaducte de autostradă, un ecoduct și multe lucrări de amenajare.

Anunțul de licitație prevede o durată de proiectare între 45 de luni și 77 de luni.

Procedura prevede două etape: va exista o preselecție a constructorilor, care trebuie să demonstreze că au expertiză și experiență în astfel de lucrări complicate, mai ales tuneluri și viaducte. Conform procedurii, se dau puncte cu cât constructorul ofertează o durată mai mică, dar nu se acceptă o perioadă de proiectare mai mică de 12 luni și nici o perioadă totală sub 45 de luni.

Ofertele preliminare vor fi depuse până pe 10 noiembrie, iar o lună mai târziu CNAIR speră să aibă ofertele finale de la cei selectați.

Comisia Europeană a aprobat recent finanțarea cu 875,5 milioane de euro pentru autostrada Sibiu-Pitești din fondul de coeziune.

Timpul ar fi suficient pentru a acoperi construcția loturilor 1,4 și 5, din care lotul patru nu este încă încredințat.

Cele mai grele segmente sunt segmentele 2 și 3, care ar putea costa împreună peste 1,8 miliarde de euro. Acestea sunt și cele mai lungi dintre segmentele autostrăzii, însumând peste 30 de kilometri fiecare, și cele mai dificile, deoarece au profil de munte.

Amintim faptul că, pe data de 18 septembrie a fost inaugurat un tronson important al Autostrăzii Transilvania dintre Târgu Mureș și Câmpia Turzii. Este vorba despre cei aproape 18 kilometri dintre Iernut și Chețani, lucrare pe care constructorul o abandonase.

La eveniment au fost prezenți președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, dar și ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Și tot atunci a fost dat în funcțiune nodul rutier Chețani, parte din următorul lot.

Închide ×