News

S-a stabilit data primelor alegeri din România, din 2024. Când vom merge să votăm

Românii vor fi chemaţi la urne pentru patru rânduri de alegeri în 2024: europarlamentare, parlamentare, locale şi prezidenţiale.
17.05.2023 | 13:15
Sa stabilit data primelor alegeri din Romania din 2024 Cand vom merge sa votam
Alegeri europarlamentare în România, pe 9 iunie 2024 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Românii vor fi chemaţi mai întâi la urne pentru a-şi alege trimişii de la Bruxelles. Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, a declarat miercuri că alegerile europarlamentare vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024. Vor fi primele alegeri de anul viitor, în țara noastră.

Alegeri europarlamentare în România pe 9 iunie 2024

Cum tradiţional în România  alegerile se ţin în zilele de duminică, cel mai probabil alegerile europarlamentare vor avea loc în ţara noastră pe 9 iunie 2024. Acesta va fi primul rând de alegeri de anul viitor, următoareele scrutine urmând să stabilească noii aleşi locali, parlamentari şi, în cele din urmă, pe preşedintele României.

ADVERTISEMENT

Euronews transmite că perioada 6-9 iunie a fost aleasă cu titlu provizoriu de ambasadorii din cele 27 de state membre în cadrul unei întâlniri care a avut loc miercuri, dar aceste date vor fi oficializate săptămâna viitoare, când miniștrii vor confirma decizia în scris.

Alegerile europarlamentare au loc la fiecare cinci ani, se desfăşoară pe o perioadă de patru zile și sunt considerate cel mai mare vot transnațional din lume: peste 400 de milioane de alegători eligibili de diferite naționalități sunt chemați să-și voteze reprezentanții politici în Parlamentul European în același timp.

ADVERTISEMENT

Reînnoirea parlamentarilor declanșează și schimbări în fruntea Comisiei Europene și a Consiliului European, ceea ce înseamnă că vor fi puse în loc inclusiv locurile de muncă deținute în prezent de Ursula von der Leyen și Charles Michel.

Von der Leyen încă nu a confirmat dacă intenționează să candideze pentru un al doilea mandat de cinci ani ca președinte al Comisiei Europene, în timp ce lui Michel îi este interzis prin lege să continue la conducerea Consiliului European, deoarece postul este limitat la două mandate consecutive, de 2,5 ani fiecare.

ADVERTISEMENT

Datele de 6-9 iunie au fost alese implicit, deoarece nicio altă opțiune nu a adunat unanimitatea necesară, a declarat pentru Euronews o sursă diplomatică familiară discuțiilor de miercuri. Portugalia și-a exprimat îngrijorări cu privire la aceste date de alegeri, deoarece ziua sa națională este sărbătorită pe 10 iunie și ar putea reduce prezența la vot.

Alegerile precedente, desfășurate în mai 2019, au avut o prezență generală la vot de 50,66%, în creștere cu opt puncte procentuale față de votul din 2014. O proiecție timpurie a Europe Elects sugerează că Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta va pierde aproape 20 de locuri, dar va rămâne cea mai mare formație din hemiciclu, cu 163 de europarlamentari, urmat de grupul Socialiștilor și Democraților (S&D), cu 141 de parlamentari.

ADVERTISEMENT

Se anticipeayă că invadarea Ucrainei de către Rusia, criza costului vieții, aprovizionarea cu energie, schimbările climatice și migrația vor avea un loc proeminent în viitoarea campanie. Scandalul de corupție care a zguduit Parlamentul European, numit Qatargate, este de asemenea așteptat să planeze peste dezbatere, deși impactul său asupra alegătorilor va fi greu de definit, deoarece atenția mass-media asupra cazului juridic a scăzut considerabil în ultimele luni.

ADVERTISEMENT