News

S-a stins din viață marele actor Ion Riţiu. A părăsit scena la 74 de ani

A murit un mare actor al teatrului românesc. Ion Rițiu a plecat dintre noi la vârsta de 74 de ani, lăsând în urmă o carieră remarcabilă
03.07.2024 | 20:45
Sa stins din viata marele actor Ion Ritiu A parasit scena la 74 de ani
A murit la 74 de ani actorul Ion Rițiu. A fost unul dintre cele mai mari nume pe scena actorilor români. Sursa foto: Facebook / Ritziu Ilka-Krisztina / Teatrul Naţional Târgu-Mureş - Compania Liviu Rebreanu
ADVERTISEMENT

Actorul Ion Rițiu, celebru pentru numeroasele roluri jucate în filmele regizate de Sergiu Nicolaescu, a decedat la vârsta de 74 de ani, a informat miercuri Teatrul Național Târgu Mureș.

A murit marele actor Ion Rițiu

Ion Rițiu (născut pe 4 decembrie 1950, la Târnăveni – decedat pe 2 iulie 2024, la Târgu Mureș) s-a alăturat Teatrului Național Târgu Mureș în 1975, imediat după ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

„Ion Riţiu a fost un actor valoros, care a excelat atât pe scenă, cât şi în spatele camerelor de filmat, aducând onoare teatrului mureşean şi, pentru asta, va fi apreciat şi amintit etern. Odihnească-se în pace.

Transmitem condoleanţe familiei îndoliate şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au preţuit pe Ion Riţiu. Informaţii referitoare la slujba de înmormântare vor fi comunicate curând de familia Riţiu”, a postat Teatrul Naţional Târgu Mureş pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Pe marele ecran, Ion Rițiu a avut interpretări memorabile, inclusiv Puiu Faranga în “Ciuleandra” (regia Sergiu Nicolaescu, 1985), Rică Păsărin în “Duelul” (regia Sergiu Nicolaescu, 1981), Baiazid I în “Mircea” (regia Sergiu Nicolaescu, 1989), Căpitan de infanterie în “Noi, cei din linia întâi” (r. Sergiu Nicolaescu, 1986), Cavalerul cruciat Norbert în “Coroana de Foc” (r. Sergiu Nicolaescu, 1990) și Căpitanul Ionel Boeriu în “Punctul Zero” (r. Sergiu Nicolaescu, 1996).

Rolurile interpretate de Ion Rițiu

Teatrul Național Târgu Mureș a menționat că, pe scenă, Ion Rițiu s-a distins prin roluri ca Ion al Glanetașului în “Ion” (r. Dan Alecsandrescu, 1985), Contele Ștefan Illésházy în “Procesul Horia” (r. Dan Alecsandrescu, 1977), Rosencrantz în “Hamlet” (r. Nicolae Scarlat, 1983), Lucentio în “Îmblânzirea Scorpiei” (r. Mircea Cornișteanu, 1993).

ADVERTISEMENT

De asemenea, el a jucat rolul lui Andrei în “Ne naștem o singură dată” (r. Dan Alecsandrescu, 1987), Octav Șoimu în “Ciuta” (r. Kincses Elemér, 1982), Cleonte în “Burghezul Gentilom” (r. Dan Alecsandrescu, 1987), Orlando în “Cum vă place” (r. Dan Alecsandrescu, 1979), Vlăduț în “Adolescenții” (r. Constantin Săsăreanu, 1979), Melpomete în “Balconul” (r. Nicolae Scarlat, 1976) și Damis în “Tartuffe” (r. Dan Micu, 1974).

În plus, Ion Rițiu a fost onorat recent cu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Târgu Mureș, duminică trecută, în cadrul Zilelor Târgumureșene, alături de alte nouă personalități remarcabile.

ADVERTISEMENT

Ion Rițiu nu a fost doar un actor de excepție, ci și un membru devotat al comunității teatrale și cinematografice din România, contribuind semnificativ la cultura națională prin talentul său remarcabil și prin dedicarea sa profesională.

Totodată, de-a lungul carierei sale, el a fost recunoscut pentru abilitățile sale extraordinare de actorie, fiind apreciat de critici și iubit de publicul său.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care...
De ce a fost Dacia aproape imposibil de cucerit. Secretele războinicilor neînfricați care o apărau de romani
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit...
Ce etnie avea, de fapt, regretatul actor Iurie Darie. Prenumele mai puțin obișnuit pe care îl purta