Fotbal intern

S-a stins din viață un fotbalist legendar al Stelei! A eliminat-o pe Barcelona și l-a anihilat pe marele Gerd Muller!

16.12.2018 | 16:14
Echipa Stelei carea eliminat-o pe FC Barcelona în 1971

Viorel Firu Smarandache s-a stins din viață la vârsta de 65 de ani. Fotbalist de legendă la Steaua în anii 70,  Smarandache a fost coleg de generație cu Lajos Sătmăreanu și Costică Ștefănescu, în apărarea Stelei. În 1972, “militarii” au avut un parcurs de excepție în Cupa Cupelor, pe atunci a doua competiție ca importanță în Europa.

Viorel Firu Smarandache s-a născut la Coșovenii de Sus, județul Dolj, pe 2 iulie 1953. Apărătorul a debutat la Universitatea Craiova, pentru care a jucat 11 meciuri în primul său sezon la seniori. După alți 5 ani la Steaua, fundașul s-a transferat la Olimpia Satu Mare. În tricoul “militarilor” a fost coleg cu Sameș, Ștefănescu, Sătmăreanu și Hălmăgenau. O echipă a Stelei la care juca în atac Anghel Iordănescu.

S-a stins din viață un fotbalist legendar al Stelei! Gerd Muller n-a mișcat la Munchen în fața lui Smarandache

Viorel Firu Smarandache s-a stins din viață. El a făcut parte din echipa roș-albastră în prima parte a anilor ’70, când a ajuns în sferturile de finală ale Cupei Cupelor în sezonul 1971-1972. În acel sezon Steaua a eliminat în optimi pe FC Barcelona cu victorii în ambele manșe. A fost 1-0 pe Nou Camp și 2-1 pe Ghencea. În sferturi însă “militarii”, antrenați de Valentin Stănescu au dat peste Bayern Munchen, o echipă care dădea jumătate din titularii naționalei Germaniei, care avea să devină campioană mondială peste 2 ani, în 1974.

Smarandache într-un duel cu Petrescu, în Poli Timișoara – Steaua 2-1

Bayern s-a calificat după 1-1 pe Ghencea și 0-0 la Munchen. A fost un retur de pomină, în care antrenorul Valentin Stănescu povestea într-un interviu cum l-a anihilat pe marele Gerd Muller cu ajutorul lui Smarandache. “L-am luat deoparte pe Smarandache şi i-am zis: ‘Firule, să-ţi spun ceva de el’. La care Smarandache mi-a spus calm: ‘Nea Tinele, nu-mi spune nimic. Am să-l întreb eu, pe teren, care eşti mă, ăla? Şi-i voi spune că al meu e!’ Şi Gerd Müller al lui Firu a fost! Nu ştiu dacă în tot meciul a pus piciorul de trei ori pe minge“, a povestit într-un interviu antrenorul de atunci al Stelei. Viorel Firu Smarandache a fost căsătorit cu o scrimeră de succes, Aniuța Alexandrov, care a câștigat Cupa Campionilor Europeni.

  • 190 de meciuri și 11 goluri în Liga 1 are Smarandache