Sport

”S-a terminat cu patronii-suporteri! Poate că așa n-o să mai asistăm la insolvență și la faliment!”. Remus Răureanu, despre afacerile lui Dan Șucu

Dan Șucu a preluat Genoa, avea deja Rapid și își creează un model de afacere cu care nu suntem încă obișnuiți
26.12.2024 | 15:51
Sa terminat cu patroniisuporteri Poate ca asa no sa mai asistam la insolventa si la faliment Remus Raureanu despre afacerile lui Dan Sucu
Patronii-suporteri dispar din fotbal. Remus Răureanu scrie despre cum Dan Șucu marchează schimbarea aceasta
ADVERTISEMENT

A trecut un timp de când a devenit clar că Dan Șucu e proprietarul clubului italian Genoa, și lumea din România încă se freacă la ochi. ”Chiar e real? Un român deține un club din Serie A? E posibil ca Rapid București și Genoa, cel mai vechi club italian, să aibă același proprietar?”. În afara uimirii au existat și vor mai exista și comentarii răutăcioase.

”S-a terminat cu patronii-suporteri”, o opinie despre schimbarea fotbalului

Porumboiu a glumit că ”Șucu a câștigat multe trofee aici și s-a dus să mai câștige și prin Italia”, Ionuț Negoiță a pariat cu toată convingerea că magnatul mobilei se va convinge în curând de mizeria din fotbal și că e doar un naiv care o să renunțe la a mai investi într-un domeniu volatil.

ADVERTISEMENT

Când a proiectat eșecul lui Șucu, Negoiță a vorbit în gsp.ro cu siguranța omului care a eșuat deja în fotbal. El învinovățește tot mediul din sportul acesta: nu a găsit specialiști, unele lucruri se petrec pe sub masă și contează să fii influent, nu să fii bun. Negoiță nu a explicat cum a putut să bifeze ”afacerea Ionuț Șerban”.

Fostul acționar și oamenii lui l-au adus de la Sportul Studențesc pe mijlocaș, o tranzacție din cauza căreia Dinamo încă se mai află în insolvență. Managementul lui Negoiță a semnat că Dinamo îi va plăti Sportului un milion de euro, indiferent de modul în care Șerban va părăsi clubul.

ADVERTISEMENT

Vasile Șiman susține că a preluat creanța aceea și îi ține pe roș-albi în proces. Ori Dinamo câștigă în instanță, ori îi achită lui Șiman milionul de euro ca să iasă din insolvență. Revenim la comentariile despre Șucu. Sigur că unele dintre ele conțin invidie, ”cu ce e ăsta mai bun decât eram noi ca să fie în Serie A?”.

Remus Răureanu: ”Culmea!, nu și-a manifestat invidia Gigi Becali! Mititelu și Borcea sunt fani, dar ei au falimentat cluburile”

Culmea!, nu a fost răutăcios în declarații Gigi Becali. Invidios este sigur! Avid pentru atenția publicului, nu îi convine deloc că media, oamenii din fotbal și suporterii tot dezbat de o vreme despre ce va face Șucu la Genoa, despre cum a fost posibilă o asemenea afacere. Becali s-a abținut, totuși, nu a pronosticat un eșec sigur, așa cum a procedat Negoiță.

ADVERTISEMENT

În afara invidiei, oamenii mai sunt influențați de ceva: neînțelegerea unei mode care în România a ajuns, ca toate modele, mai târziu. S-a cam terminat cu patronii-suporteri! Șucu la Genoa și Șucu la Rapid sunt tranzacții care pot să însemne și depersonalizarea acestor cluburi. Producătorul de mobilă nu a susținut niciodată că ar fi fost rapidist de mic ori grifon de mic.

Oricât parizer ar mânca de pe capotele mașinilor în deplasări, Șucu nu e unul dintre ei. Unul dintre ei era Nicolae Cristescu ”Masonul”. Unul dintre ei este Adrian Mititelu la FCU. El și-a falimentat clubul o dată, e pe cale s-o facă și a doua oară. Nimeni nu contesta dinamovismul lui Cristi Borcea, dar el a condus societatea către datorii imense care au cauzat insolvența. Prima insolvență.

ADVERTISEMENT

”Dan Șucu vede businessul”, crede Răzvan Raț, viitor administrator al clubului Genoa

Adrian Porumboiu a avut doar intenții bune, însă rezultatele au fost: niciun titlu, nicio cupă, faliment. Marian Iancu, alt patron-jucător, a desființat Poli Timișoara. Dovada că Șucu e diferit de ei o dă Răzvan Raț: ”I-am propus să preia Genoa fiindcă el vede businessul”. Raț nu l-a lăudat pe Șucu fiindcă vede diferența dintre 4-2-3-1 și 4-4-2! A spus că el ”vede businessul”.

Acesta e un trend din tot fotbalul, cu acționari persoane fizice, societăți, fonduri de investiții care nu sunt interesate de sisteme, de talente, de driblinguri. Doar de business. Au existat Milanul lui Berlusconi și Interul lui Moratti, construcții care sunau frumos pentru suporteri, cluburile lor păreau să fi rămas acasă, în comunități.

Așa ceva nu mai există. Milan, Inter, AS Roma au fost plimbate de fonduri de investiții de e nevoie să cauți cu atenție ca să pricepi ale cui mai sunt echipele acestea. Mai peste tot, mai ales în Premier League, acționarii sunt societăți care privesc doar contabilitatea. Clasamentul e pentru suporteri, bilanțul e pentru acționari.

Asta nu înțeleg cei care analizează dacă Șucu se pricepe la fotbal și de ce nu a câștigat el niciun trofeu până acum. Când spune că ”Șucu vede businessul”, Raț se referă la interesul acționarului de a stabiliza clubul Genoa și de a-l vinde apoi cu un preț cu mult mai mare. Mai toți specialiștii sunt de acord că suma de 45 de milioane de euro cu care Șucu a preluat o formație din Serie A a fost una foarte mică.

Ce preferați: patroni-suporteri care conduc numai cu emoție sau fonduri de investiții reci și eficiente?

Rivalii și chiar suporterii proprii au râs de Arsenal în deceniile recente. Ba fiindcă Wenger îi abonase pe ”tunari” la locul al patrulea, ba pentru că poziția aceea devenise foarte greu de atins după plecarea veteranului francez. Arsenal a înregistrat un profit de 200 de milioane de lire sterline în ultimii doi ani. Sunt fericiți acționarii sau nu sunt?

Sigur sunt! Acesta e noul model de patronat în fotbal și ar trebui să ne obișnuim și noi cu ideea. Nu e neapărat ceva bun, nu e nici ceva rău. Șucu nu va defila cu steagul roș-albastru pe stadionul din Genova. Acționarii americani ai Romei l-au demis pe Daniele De Rossi fără să clipească, nici nu a contat că era vorba despre o legendă a clubului și a fotbalului italian. Sunt oameni reci, sunt societăți fără suflet. Dar poate că așa nu mai asistăm la insolvențe, la faliment, la dispariții ale unor cluburi pe care le iubeau proprietari populiști.

ADVERTISEMENT