News

S-au aflat sub control judiciar în dosarul Ferma dacilor, dar candidează la primărie. Cât de bogați sunt cei doi edili din Gura Vadului

Constantin Lungu și Nicolae Șora, primari ai localității prahovene Gura Vadului în două mandate succesive, candidează din nou la alegerile locale.
07.05.2024 | 11:19
Sau aflat sub control judiciar in dosarul Ferma dacilor dar candideaza la primarie Cat de bogati sunt cei doi edili din Gura Vadului
Nicolae Șora este susținut de PNL pentru un nou mandat de primar la Gura Vadului. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook, Inquam photos / Bogdan Buda
ADVERTISEMENT

Nicolae Marius Șora și Constantin Lungu vor candida la alegerile locale din 9 iunie pentru funcția de primar al comunei prahovene Gura Vadului. Șora este actualul edil și e suținut de PNL, partidul pe care l-a reprezentat și la alegerile din 2020, pe care le-a câștigat. Lungu este primarul din perioada 2016-2020, când era înscris în PSD.

Șora și Lungu au fost duși la audieri

În prezent, Lungu, care are profesia de învățător, este înscris în Partidul Umanist Social Liberal, cel care îl susține pe Piedone la Primăria Capitalei. Ambele propuneri de candidaturi au fost înregistrate pe 24 aprilie 2024, conform informațiilor de pe site-ul primăriei Gura Vadului, consultate de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Numele lui Nicolae Marius Șora și Constantin Lungu au apărut în prim-plan la mijlocul lunii ianuarie, când au fost puși sub control judiciar în dosarul Ferma dacilor. Pensiunea care a ars în a doua zi de Crăciun, în urma incendiului decedând opt persoane, se află pe teritoriul comunei Gura Vadului.

În același timp, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au reţinut în acelaşi dosar o funcţionară din cadrul primăriei Gura Vadului care a îndeplinit responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului. Șora, Lungu și funcționara au fost duși la audieri la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au susținut că demersurile şi măsurile dispuse pentru intrarea în legalitate a Fermei Dacilor au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcţii.

Primăria a emis certificate de atestare a edificării/extinderii construcţiei de la Ferma dacilor

Deocamdată, doar funcționara din primăria Gura Vadului a avut calitatea de inculpat în dosarul în care este cercetată pentru abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată. Ea a stat în arest preventiv, timp de o săptămână, după care a fost plasată sub control judiciar. Pe 22 februarie, Judecătoria Ploiești a decis ca funcționara să primească o amendă de 5.000 lei pentru „abuz de drept procesual”.

ADVERTISEMENT

Procurorii au arătat că, la datele de 26.06.2020, 29.09.2020 şi 11.11.2020, în calitate de funcţionar public în cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, împreună cu cele două persoane care au îndeplinit, succesiv, funcţia de primar al comunei Gura Vadului, Constantin Lungu și Nicolae Șora, a emis două, respectiv un certificat de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului.

În dosar se mai arată că funcţionarul public a omis să verifice îndeplinirea condiţiilor legale, îndeplinindu-şi defectuos îndatoririle de serviciu şi cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condiţiilor de siguranţă a construcţiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menţionată anterior, precum şi a drepturilor fundamentale la integritate corporală şi viaţă.

ADVERTISEMENT

Actualul primar din Gura Vadului deține patru terenuri și două case

Patronul de facto al pensiunii, Cornel Dinicu, a fost arestat preventiv după incendiu, apoi a fost plasat în arest la domiciliu. Din 31 martie, procurorii au decis ca acesta să se afle sub control judiciar, în dosarul în care Dinicu este inculpat pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Administratorii din acte ai pensiunii, Adrian Ristin și Adelina Ilie, au fost plasați sub control judiciar de la 1 februarie, după ce se aflaseră în arest la domiciliu.

Nicolae Șora, actualul primar din Gura Vadului, și-a depus ultima declarație de avere în mai 2023. Din documentul consultat de FANATIK reiese că Șora deține în localitate un teren agricol de 8.759 metri pătrați și trei terenuri intravilane, de 705 mp, 1.176 mp și 1.324 mp. Șora mai are două case de locuit, de 160 mp, respectiv de 2150 mp, și o construcție de 280 mp.

Fostul primar, Constantin Lungu, este consilier local în cadrul primăriei, iar declarația sa de avere a fost completată în iunie 2023. Lungu are un teren agricol de 5.000 metri pătrați, două terenuri intravilane, de 243 mp, respectiv de 1.356 mp. De asemenea, el mai are un apartament de 45 metri pătrați și o casă de locuit de 127 metri pătrați.

 

ADVERTISEMENT
O imagine postată de Jose Mourinho din vestiarul Arenei Naționale a devenit virală...
O imagine postată de Jose Mourinho din vestiarul Arenei Naționale a devenit virală în Italia: „Unicul pe care îl iubesc”
Șumudică, o concediere inspirată: dovada că turcii au procedat bine când i-au arătat...
Șumudică, o concediere inspirată: dovada că turcii au procedat bine când i-au arătat ușa
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Raisa Maria, fetiţa de 2 ani şi 5 luni dispărută la Breasta, în...
Raisa Maria, fetiţa de 2 ani şi 5 luni dispărută la Breasta, în Dolj, este de negăsit. De ieri, copila e căutată neîncetat
Ce relaţii pot avea între ele fostele soţii ale lui Cristi Borcea. Milionarul...
Ce relaţii pot avea între ele fostele soţii ale lui Cristi Borcea. Milionarul s-a lăudat că le dă oxigenul cu care trăiesc
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Ce mare sfânt este sărbătorit în Calendarul ortodox pe 28 mai 2024. Trebuie...
Ce mare sfânt este sărbătorit în Calendarul ortodox pe 28 mai 2024. Trebuie să rostești această rugăciune
Noua lege aduce impozite pentru mulți pensionari
Noua lege aduce impozite pentru mulți pensionari
Câți bani cere Irina Loghin la o nuntă sau un botez în 2024....
Câți bani cere Irina Loghin la o nuntă sau un botez în 2024. Nu e calică deloc. E la îndemâna oricui să o cheme să-i cânte
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne...
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa..”