Sport

S-au antrenat în șosete desperecheate! Gestul superb făcut de sportivele de la CSM București pentru persoanele cu Sindromul Down. Galerie Foto

De Ziua Mondială a Sindromului Down, voleibalistele de la CSM București au fost vizitate la antrenament de patru sportivi Special Olympics.
03.04.2025 | 12:45
Sportivii Special Olympics, alaturi de voleibaliste - FOTO Zepelin Media pentru FB Special Olympics 6
ADVERTISEMENT

Momente emoționante trăite de voleibalistele de la CSM București. „Tigroaicele” au fost vizitate la antrenament de patru dintre campionii români ai Special Olympics, cea mai mare organizație sportivă din lume pentru copii și adulți cu dizabilități intelectuale.

Moment inedit la antrenamentul „Tigroaicelor”. Voleibalistele de la CSM au purtat șosete desperecheate, în semn de sprijin pentru persoanele cu ADHD

Persoanele neurodivergente, adică cele care experimentează senzațiile într-un mod diferit, deoarece suferă de autism, sindromul Down, ADHD etc., sunt adesea marginalizate și cu greu reușesc să se integreze în societate. Evenimentele culturale și sportive care promovează echilibrul pot ajuta enorm.

ADVERTISEMENT

Patru sportivi Special Olympics au vizitat echipa de volei feminin a celor de la CSM București. Jucătoarele au purtat șosete desperecheate, un gest simplu care arată sprijinul față de persoanele care suferă de sindromul Down.

Șosetele desperecheate, simbol al Zilei Mondiale a Sindromului Down, au cucerit voleibalistele. Primite cadou de la Special Olympics, au fost încălțate pe loc. Antrenamentul s-a transformat într-un gest de susținere. Le-au plăcut atât de mult, încât au promis să ducă mai departe mesajul incluziunii.

ADVERTISEMENT

„Sunt de fiecare dată fericiți să fie într-un context sportiv, să fie alături de sportivii de performanță. E o mare onoare pentru ei și o bucurie să fie alături de sportivii care fac performanță.

Sunt fericiți să vadă cum se derulează un antrenament pentru sportivii profesioniști. Tot timpul visează să ajungă, așa cum facem majoritatea dintre noi, să ajungem ca sportivii de performanță. Sportul e unul dintre domeniile care le dau o șansă reală și, atunci, ei sunt și mai concentrați și mai dornici să fie într-un context sportiv de mare performanță”, a transmis Viorel Moraru, directorul sportiv Special Olympics România.

ADVERTISEMENT

„Împreună putem face multe lucruri frumoase”

Și pentru jucătoarele de la CSM București a fost o experiență unică din care au avut de învățat. Acestea au vorbit cu sportivii Special Olympics despre tainele voleiului.

ADVERTISEMENT

„A fost o experiență foarte frumoasă. Ei au fost super de treabă cu noi și ne-a plăcut să avem pe cineva la antrenament. Sperăm că și ei s-au bucurat alături de noi. Niciodată n-am mai jucat până acum cu ciorapi desperecheați, dar e o experiență foarte frumoasă. Mi-a plăcut să mă simt așa, mai aproape de ei”, a spus Maria Știrbu, voleibalistă la CSM București.

„M-am simțit minunat. Am înțeles că e luna conștientizării Sindromului Down și dorim să-i susținem, să fim alături de ei, să ne jucăm, să vedem dacă le place. Împreună putem face multe lucruri frumoase. Foarte haioși, i-am purtat, o să-i purtăm poate în continuare la antrenamente, ne distrează”, a declarat Irina Radu, voleibalistă la CSM București.

Sportivii Special Olympics, alaturi de voleibaliste - FOTO Zepelin Media pentru FB Special Olympics 6
Sportivii Special Olympics, alaturi de voleibaliste – FOTO Zepelin Media pentru FB Special Olympics 6

Cine sunt campionii care au mers în vizită la antrenamentul CSM-ului. „Unii dorm cu medalia sub cap”

Cei patru invitați surpriză de la antrenamentul CSM-ului sunt cu toții sportivi medaliați la disciplinele pe care le practică: tenis de masă, gimnastică, baschet sau sporturi de iarnă. Ei au promis să meargă și la meciul din campionat pe care tigroaicele îl vor juca cu FC Argeș.

„Cei patru reprezintă sporturi foarte diverse. Avem un sportiv care face tenis de câmp și care a participat și la Jocuri Mondiale, fiind medaliat atât la simplu, cât și la dublu mixt. Este o sportivă care a făcut gimnastică artistică, iar în 2015 a participat la toate probele, obținând medalii. De asemenea, avem un sportiv pasionat de baschet, extrem de dăruit acestui sport. Și, nu în ultimul rând, un proaspăt medaliat la Jocurile Mondiale de iarnă, care au avut loc la Torino între 6 și 16 martie. A participat la alergare cu rachete de zăpadă, ‘snowshoeing’, obținând o medalie de aur și una pentru locul 4. Este foarte fericit, un rezultat important în viața lui, care contribuie la dezvoltarea sa personală”, a explicat Viorel Moraru.

„Noi, la concursurile interne, oferim anual aproximativ 5.000 de medalii. Le oferim tuturor participanților. Uneori suntem criticați pentru asta, dar dacă i-ați vedea cât de fericiți sunt… Unii dorm cu medalia sub cap, se trezesc dimineața, o pupă și spun: ‘Eu sunt un campion!’. Orice psiholog va spune că o persoană convinsă de valoarea sa va performa mai bine în orice activitate. Aceste medalii sunt motivația lor”, a mai adăugat directorul sportiv Special Olympics România.

Sportul rămâne cea mai puternică punte către integrare pentru persoanele neurodivergente. Pe teren, diferențele dispar, iar echipa devine un tot unitar. Aici, fiecare își aduce contribuția, indiferent de abilități, folosind la maximum resursele pe care le are. În joc, toți sunt egali, legați de același scop: să crească împreună.