News

S-au îmbolnăvit din cauza țigărilor electronice! Epidemie de boli pulmonare în Statele Unite

18.08.2019 | 08:44
Aproape o sută de oameni au ajuns în spital după ce au inhalat diferite substanțe. Sursa foto - facebook

Mai mulți oameni s-au îmbolnăvit din cauza tigărilor electronice! De altfel, există o adevărată epidemie de boli pulmonare în Statele Unite ale Americii. Autoritățile investighează acum aproape 100 de cazuri de afectare pulmonară legate de vapare şi ţigări electronice, în 14 state, majoritatea celor îmbolnăviţi fiind adolescenţi şi tineri adulţi. O mare parte dintre aceştia au fost spitalizaţi, unii dintr ei aflându-se chiar la terapie intensivă sub ventilaţie mecanică.

S-au îmbolnăvit din cauza tigărilor electronice!

Din păcate, cei din sistem nu se pot exprima în privinţa recuperării pacienţilor și avertizează atât spitalele, cât și publicul cu privire la leziunile pulmonare severe ce se pot instala. Pacienţii descriu simptome precum dificultăţi de respiraţie, pierderea suflului sau durere în piept, dar şi febră, tuse, vomă şi diaree. Cel puţin cinci state americane, şi anume California, Illinois, Indiana, Minnesota şi Wisconsin, au confirmat astfel de cazuri.

Între timp Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor a înființat „un grup de urgență dedicat bolilor pulmonare legate de utilizarea ţigărilor electronice”. Nu mai puțin de 94 de cazuri similare sunt suspectate în 14 state americane. Deocamdată nu există indicii că la mijloc s-ar afla o boală infecţioasă, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor.

S-au îmbolnăvit din cauza tigărilor electronice! Țigară electronică
Țigările electronice reprezintă numitorul comun pentru mai multe internări. Sursa foto – facebook

Epidemie de boli pulmonare în Statele Unite

Pentru că simptomele sunt asemănătoare, medicii nu pot spune dacă dispozitivele în sine sunt cauza sau anumite ingrediente şi substanţe inhalate. Pacienţii au precizat medicilor că au inhalat mai multe substanţe, între care nicotină, produse pe bază de marijuana şi infuzii făcute acasă. Mai mult de atât, autorităţile din sănătate transmit că nu există încă o folosinţă îndelungată a dispozitivelor electronice pentru a trage concluzia dacă „este o practică sigură” pentru cei mai mulţi dintre astfel de fumători.

Joi statul Wisconsin avea 15 cazuri confirmate şi alte 15 încă sub investigate, toate fiind spitalizate. Noile cazuri includ şi adulţi ceva mai vârstă. Cert este că în toate cazurile pacienţii au fumat ţigări electronice în săptămânile şi lunile de dinainte fără a se cunoaşte ce substanţe au inhalat. De asemenea în New York au fost raportate 11 cazuri de boli pulmonare asociate cu fumatul prin dispozitive electronice, mulţi dintre pacienţi cu vârste cuprinse între 18 şi 49 spunând că au folosit substanţe ce conţineau canabis.