Sport

S-au împărțit banii din drepturile tv în Premier League. Sume colosale încasate de „granzii” Manchester City și Liverpool

S-a aflat ce bani din drepturile tv au primit echipele din Premier League pentru sezonul 2021/2022. Valoarea totală se ridică la 2,5 miliarde de lire sterline.
21.09.2022 | 18:43
Sau impartit banii din drepturile tv in Premier League Sume colosale incasate de granzii Manchester City si Liverpool
Echipele din Premier League au împărțit 2,5 miliarde de lire sterline din drepturile TV pentru sezonul 2021/2022. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Manchester City a câștigat Premier League în sezonul trecut și a obținut 153 de milioane de lire sterline din drepturile tv. În același timp, Norwich a devenit prima echipă care a câștigat mai mult de 100 de milioane, deși a terminat campionatul pe ultimul loc.

Premier League a distribuit sume în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline

Manchester City a luptat pentru titlu până în ultima etapă a sezonului trecut, iar fotbaliștii lui Pep Guardiola au câștigat trofeul la un punct în fața lui Liverpool. „Cetățenii” au obținut cea mai mare sumă dintre celelalte echipe din prima ligă engleză: 153 de milioane de lire sterline.

ADVERTISEMENT

Deși echipele din „top six” se află primele în clasamentul întocmit de englezi, Premier League a oferit venituri importante și echipelor care s-au clasat în a două jumătate a campionatului trecut.

Norwich City, echipă care a terminat pe locul 20 sezonul trecut în Premier League, a încasat 100 de milioane de lire sterline. Burnley și Watford, celelalte echipe retrogradate, au obținut, de asemenea, sume importante, respectiv 104 și 102 milioane de lire sterline.

ADVERTISEMENT

Tottenham, „mai bogată” decât Chelsea

Au existat și situații în care echipele mai slab clasate să obțină mai mulți bani datorită numărului mai mare de meciuri televizate. Astfel, Newcastle, care s-a clasat pe locul 11 în sezonul trecut, a încasat 126 de milioane de lire sterline, în timp ce Wolverhampton, clasată cu o poziție mai sus, a primit 124 de milioane de lire sterline.

Meciurile lui Newcastle au fost televizate de 21 de ori, în timp ce Wolverhampton a apărut pe micul ecran de 16 ori. O situație asemănătoare a avut loc și în partea sus a clasamentului, acolo unde Tottenham, care a terminat pe locul 4 sezonul trecut, a obținut 146 de milioane de lire sterline, în comparație cu Chelsea, care a ocupat ultimul loc pe podium, recompensată cu 145,6 milioane de lire sterline.

ADVERTISEMENT
bani premier league
Distribuția banilor din drepturile tv în Premier League

Premier League, cel mai valoros campionat din lume

Premier League este cel mai titrat campionat din lume. Conform Transfermarkt, 6 dintre primele 10 cele mai valoroase cluburi din lume se află în prima ligă engleză. Manchester City deține prima poziție, cu o valoare a lotului de 1,06 miliarde de euro.

Locul 2 este ocupat de Liverpool. Formația lui Jurgen Klopp valorează 925 de milioane de euro. Chelsea (locul 5), Manchester United (locul 6), Tottenham (locul 9) și Arsenal (locul 10) sunt celelalte echipe care completează topul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, loturile unor echipe precum Aston Villa, West Ham sau Leicester valorează sume considerabile, respectiv 505, 471 și 454 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT