Life

S-au împlinit 13 ani de la moartea lui Nicu Constantin. Ce a făcut actorul în ultimele clipe de viață: ”Toți credeau că a scăpat”

Data de 15 septembrie ne amintește de trecerea în neființă a celebrului actor Nicu Constantin, care a murit la vârsta de 70 de ani.
15.09.2022 | 07:04
Sau implinit 13 ani de la moartea lui Nicu Constantin Ce a facut actorul in ultimele clipe de viata Toti credeau ca a scapat
Nicu Constantin, o viață grea şi o carieră de excepţie. A murit la 70 de ani. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

S-au împlinit 13 ani de la moartea renumitului comediant cu peste 9.000 de reprezentații pe scena teatrului românesc. Ce a făcut regretatul actor în ultimele clipe de viață și ce boală i-a adus sfârșitul în anul 2009.

Nicu Constantin, o viață grea şi o carieră de excepţie

Nicu Constantin s-a născut pe 31 iulie 1939, la Carmen Sylva, actualmente Eforie Sud, într-o familie cu alți 7 frați, dintre care unul adoptat după război, în 1947. Tatăl său, Tudor, era de origine albaneză, în timp ce mama, Ecaterina, se trăgea dintr-o familie greacă, stabilită la Constanța în anul 1913.

ADVERTISEMENT

Regretatul actor a urmat şcoala primară la Constanţa, dar a dus o viață grea și a fost nevoit să renunțe la studii pentru a-și ajuta familia numeroasă. Încă din copilărie a practicat mai multe meserii, precum cărător de bagaje în gară, ajutor la bostănăria turcului Cadri, sacagiu, vânzător de răcoritoare pe plajă, vânzător de lapte, vânzător de creveți sau vânzător de ziare.

Și-a descoperit pasiunea pentru teatru la numai 12 ani când a văzut primele spectacole pe litoral. Ulterior, a început să învețe poezii lungii de 30-40 de strofe pe care le recita la serbările școlare sau la serbările organizate de Ziua Eroilor.

ADVERTISEMENT

Mai târziu, Nicu Constantin a susținut examenul la Școala de Construcții din Brașov, îndemnat de figura paternă, dar pentru că nu avea bani s-a transferat la Școala medie tehnică de Marină din Constanța, profil navigație și motoare, unde a fost membru al grupului Trio Scaramuţa.

În cadrul acestuia a susţinut primul său spectacol, intitulat Mâine vom fi pe mare, în care ironiza conducerea şcolii. Regretatul actor de comedie a venit în 1954, la Bucureşti, unde s-a angajat la Întreprinderea Electromontaj, pe post de electrician.

ADVERTISEMENT

În aceeași perioadă l-a întâlnit pe Andrei Muller, care îi fusese profesor la Marină, cu care a închegat o brigadă artistică în întreprindere, numită Scurtcircuit. A urmat cursurile Liceului Matei Basarab din București, iar seara mergea la Școala Populară de Artă, la clasa profesorului Frunzetti.

Regretatul artist a început să ia lecții de istoria teatrului, de literatură și dicție, iar în 1959 a debutat în televiziune împreună cu Margareta Pâslaru și Marina Voica. În 1960 s-a angajat la Teatrul de revistă Constantin Tănase, de unde a și ieșit la pensie în 2000.

ADVERTISEMENT

A avut o activitate artistică de peste 50 de ani și peste 9.000 de reprezentanții, printre acestea fiind spectacolele Pagini alese din revista de altădată, Revista dragostei, La Grădina sau Cărăbuș. De asemenea, Nicu Constantin a jucat în filmele Vin cicliştii, Sorcovitorul… voluntar, Lupuşor şi mieluţu, Sărbătoritul sau Am o idee.

Cu cine a fost căsătorit Nicu Constantin şi câţi copii are

Nicu Constantin a avut o carieră artistică înfloritoare, pe plan personal fiind căsătorit de două ori. Regretatul actor de comedie s-a însurat prima oară în anul 1967 cu Florența, fiică de preot, femeia dăruindu-i un băiat pe nume Răzvan.

După 15 ani de mariaj cei doi au luat decizia să divorțeze, iar în 1979 artistul a cunoscut-o pe cea de-a doua parteneră de viață, Măndița, una dintre cele mai apreciate voci ale Teatrului de operetă. Cei doi s-au cununat civil în 1986, artista fiindu-i aproape până în ultima clipă marelui actor.

Ce a făcut marele actor pe patul de moarte

Nicu Constantin a murit pe 15 septembrie 2009, la vârsta de 70 de ani. Regretatul actor era internat în Spitalul Clinic Militar de Urgență din Capitală de peste patru luni, decesul survenind din cauza unor probleme pulmonare.

Pe patul de moarte, înainte de a suferi al doilea stop cardiorespirator în aceeași zi vedeta a făcut o ”farsă”. Regretatul artist dădea semne că starea sa de sănătate se va ameliora, dar din păcate, lucrurile au stat cu totul altfel.

Potrivit wowbiz.ro, după primul infarct, suferit la ora 14:00, Nicu Constantin s-a trezit, a respirat liber și s-a adresat celor din jur care sperau la o minune. Toți credeau că a scăpat, dar la ora 16:45 și-a dat ultima suflare.

 “Nu se ştie de ce, muribunzii, înaintea ultimelor clipe de viaţă, dau semne de bruscă şi aparentă însănătoşire, ca o ultimă iluminare, un ultim şi fericit contact cu viaţa. Astfel, după primul infarct avut la oara 14, Nicu s-a trezit, a respirat liber şi, în glumă, s-a adresat celor din jur: „Credeaţi că am murit?”. Toţi credeau, însă, că chiar a scăpat! Doar că, după două ceasuri, la ora 16.45, cu o ultimă pâlpâire şi o ultimă luminiţă în ochi se stinge pentru totdeauna”, menţionează sursa citată.

Regretatul actor a fost condus pe ultimul drum în localitatea natală, Eforie Nord, o parte din textele și melodiile interpretate de el intrând în posesia lui Nae Alexandru, care era actor la Teatrul Constantin Tănase.

ADVERTISEMENT
Tags: