Life

S-au împlinit 133 ani de la moartea lui Eminescu. Adevărata cauză a decesului marelui poet

Mihai Eminescu a murit acum 133 de ani, iar decesul poetului a dus la controverse, existând multe teorii despre motivul pentru care acesta s-a stins din viață.
15.06.2022 | 07:30
Sau implinit 133 ani de la moartea lui Eminescu Adevarata cauza a decesului marelui poet
S-au împlinit 133 ani de la moartea lui Eminescu. Foto Colaj Fanatik / Hepta și Radio Impuls
ADVERTISEMENT

Mihai Eminescu a fost poate cel mai mare poet al țării noastre, a cărei moarte tragică a șocat pe toată lumea. Un adevărat mister a fost în jurul cazei decesului, fiind multe teorii despre acesta, pe care le vom prezenta și noi.

Moartea lui Eminescu şi teoriile despre decesul poetului

Se împlinesc 133 de ani de când a murit Mihai Eminescu. Despre motivul morții lui Mihai Eminescu au existat mai multe variante.

ADVERTISEMENT

Marele poet s-a stins din viață pe data de 15 iunie 1888, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din București.

La acea vreme, medicii care au analizat cadavrul au pregătit un rapport oficial destul de ambiguu, în care cauza morții nu este relatată cu precizie.

ADVERTISEMENT

Medicii Șuțu și Petrescu au semnalat mai degrabă simptomele unei tulburări psihice și nu a cauzei fizice care ar fi putut provoca moartea acestuia.

Creierul poetului nu a putut fi analizat din cauza neglijenței unei asistente care l-a lăsat la soare, iar acesta s-a descompus.

ADVERTISEMENT
Mihai Eminescu poetul
Mihai Eminescu poetul. Foto: Radio Impuls

Printre teoriile despre adevărata cauză a morții lui Mihai Eminescu se află cea a faptului că el a fost ucis din cauza unui alt pacient internat la institutul respectiv.

Pacientul respectiv l-ar fi lovit pe Eminescu cu o scândură în cap și chiar ar fi spus frizerului care era alături de el că se va prăpădi. Câteva zile mai târziu, Mihai Eminescu era mort.

ADVERTISEMENT

Petre Poenaru era numele celui care l-a lovit în acea zi pe Mihai Eminescu și o altă ipoteză despre moartea poetului este legată tot de numele acestuia.

Rana pe care a avut-o la cap poetul s-a infectat și a dus la complicații. Totuși, cea care ar fi adus moartea este o endocardită veche (n. r. o infecție a suprafeței endocardiale a inimii).

Care ar fi cauza reală a morţii lui Mihai Eminescu

Totuși, una dintre cele mai validate teorii despre moartea lui Mihai Eminescu este cea legată de intoxicația cu mercur.

Mai mult, Mihai Eminescu ar fi fost victima sistemului medical românesc din secolul al XIX-lea, iar medicii care l-au tratat se fac vinovați de malpraxis.

În 1886, Mihai Eminescu a fost depistat cu sifilis de un medic pe nume Julian Bogdan. Tot acesta a spus că poetul este în pragul demenței, lucru pe care l-a confirmat și doctorul Panait Zosin.

Acesta l-a consultat pe Eminescu și a ajuns la aceleași concluzii. Un rol important în aceste diagnostice date de medici era și alcoolismul lui Eminescu. Totuși, specialiștii din ziua de astăzi  susțin că nu este adevărat.

Neuropatologul Ovidiu Vuia a analizat documentele medicale de la acea vreme și a ajuns la concluzia că poetul nu a avut niciodată sifilis și nici nu a avut demență paralitică.  Pe scurt, poetul român a fost diagnosticat greșit.

 „Concluziile mele ca medic neuropsihiatru, cercetător ştiinţific, autor a peste o sută de lucrări din domeniul patologiei creierului, sunt cât se poate de clare: Eminescu nu a suferit de lues (sifilis) şi nu a avut o demenţă paralitică”, preciza Ovidiu Vuia într-un articol de specialitate publicat în 1987.

Statuia lui Mihai Eminescu
Statuia lui Mihai Eminescu. Foto Hepta

Ultimele clipe din viaţa lui Mihai Eminescu şi ultima dorinţă a poetului

Timp de trei ani, poetul român s-a tratat în afara țării, în Italia și în Austria și el părea să se pună pe picioare.

Conform scriitorului Ioan Slavici, tratamentele din afara țării au reușit să îl întremeze pe poet. Totuși, în 1886 Mihai Eminescu a ajuns la spitalele românești, fiind diagnosticat cu sifilis.

Tratamentul dat atunci poetului a constat în mercur, iar la institutul de boli mintale unde era internat în București, acesta îi era inclusiv injectat.

Profesorul doctor Irinel Popescu afirmă că, cu siguranță, cauza reală a morții lui Mihai Eminescu a fost stopul cardio-respirator, dar acesta a fost cauzat de intoxicația cu mercur, după lungi perioade în care poetul avea administrată această substanță sub formă de tratament.

Ultimele clipe din viața poetului Mihai Eminescu au fost la institutul pentru boli psihice al doctorului Șuțu din Capitală. Ultima dorință a acestuia a fost una simplă.

Poetul și-a dorit un pahar cu lapte înainte de a muri. Mihai Eminescu a primit paharul cu lapte de la medicul de serviciu, care l-a strecurat prin vizeta metalică a locului în care acesta și-a petrecut ultimele ore din viață. Mihai Eminescu a murit la 39 de ani.

ADVERTISEMENT