Life

S-au împlinit 15 ani de la moartea lui Octavian Paler. Cine este şi ce face nepotul său

Pe 7 mai 2022 s-au împlinit 15 ani de la moartea lui Octavian Paler, unul dintre cei mai mari scriitori români. Poetul are un nepot, întors de curând în România.
07.05.2022 | 09:02
Sau implinit 15 ani de la moartea lui Octavian Paler Cine este si ce face nepotul sau
Pe 7 mai 2022 s-au împlinit 15 ani de la moartea lui Octavian Paler. Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Octavian Paler a fost unul dintre cei mai de seamă oameni ai României, activând în mai multe domenii. Printre meseriile sale se numără cele de scriitor, jurnalist și editorialist. A murit pe 7 mai 2007, la vârsta de 80 de ani.

Pentru ce a fost cunoscut Octavian Paler

Octavian Paler s-a făcut remarcat pentru simplitatea și realitatea temelor pe car le-a abordat în scrierile sale, fie ele romane sau poezii. Cu toate acestea, el a fost și jurnalist, editorialist, critic și eseist.

ADVERTISEMENT

Octavian Paler s-a născut pe 2 iulie 1926. Părinții săi au fost oameni simpli de la țară. A locuit în comuna Lisa din satul Brașov doar până la vârsta de 11 ani. Atunci, a plecat să studieze la Liceul Spiru Haret din Bucureşti, după ce a primit o bursă. Totuși, meleagurile natale au rămas un reper în mintea sa.

A terminat liceul în anul 1945, fiind declarat Promovat cu laudă, apoi a susținut examenul de bacalaureat la Sibiu. Octavian Paler a urmat în paralel cursurile a două facultăți, cele ale Facultății de Litere și Filosofie și ale Facultății de Drept din București.

ADVERTISEMENT

În calitate de jurnalist, a fost redactor de programe culturale la Radiodifuziunea Română, între anii 949 și 1961. De asemenea, pentru trei luni, în 1964, a fost corespondent Agerpres la Roma.

În romanele sale Viaţa pe un peron (1981) şi Un om norocos (1984) se observă felul în care regimul totalitar și-a pus amprenta asupra scriiturii sale, notează edițiadedimineața.ro.

ADVERTISEMENT

Cine este nepotul lui Octavian Paler

Gheorghe Paler, nepotul lui Octavian Paler, s-a întors înapoi în Lisa, satul natal, după 20 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii. Acesta a plecat cu întreaga familie peste ocean în anul 1998, după ce a câștigat la Loteria vizelor.

nepotul lui octavian paler
Nepotul lui Octavian Paler locuiește în Lisa, județul Brașov.
Foto: Facebook

Neajunsurile l-au împins să plece din Lisa și cu toate că s-a despărțit cu greu de casa părintească, nepotul lui Octavian Paler sa gândit că-i va fi mult mai bine peste hotare. S-a stabilit în Lansing, capitala statului Michigan. În timp, a obținut cetățenia americană, dar a decis să se reîntoarcă acasă pentru a-și trăi anii bătrâneții.

ADVERTISEMENT

Fiul său are o firmă în SUA și își poate ajuta părinții cu bani în cazul în care au nevoie. Totuși, Gheorghe Paler susține că îi sunt de ajuns veniturile pe care le obține din chiria casei din Michigan. De asemenea, el primește o pensie de aproximativ 1000 de dolari pe lună.

Tatăl lui Gheorghe Paler a fost fratele mai mare al publicistului, motiv pentru care acesta poartă de asemenea numele de Octavian, asemenea unchiului său. Nepotul scriitorului își amintește cu drag despre momentele pe care le-au petrecut împreună, după cum a povestit într-un interviu.

Cum a murit Octavian Paler

Pe 7 mai 2007, Octavian Paler a murit acasă, în urma unui stop cardio-respirator. Scriitorul avea 81 de ani, iar în ultimii trei ani colaborase cu postul de televiziune Antena 3, fiind invitat săptămânal în emisiunea Sinteza zilei.

Cu toate acestea, în ultima perioadă din viața sa, Octavian Paler devenise un om retras, îi plăcea singurătatea și nu se mai regăsea în societatea de la acea vreme. Acesta era mâhnit de ceea ce vedea pe scena politică românească, după cum scrie Jurnalul.ro.

ADVERTISEMENT