Au trecut nouă ani de la tragedia din clubul Colectiv, în care incendiul din 30 octombrie 2015 a dus la moartea a 64 de persoane și rănirea gravă a altor 150, dintre care mulți au rămas mutilați pe viață.
Majoritatea victimelor au murit în săptămânile de după incendiu, iar numeroși răniți s-au confruntat cu infecții nosocomiale în spitale, infecții care le-au agravat starea sau chiar le-au fost fatale. Tragedia a scos la lumină problemele grave din sistemul sanitar românesc și incapacitatea de a trata în mod adecvat pacienții cu arsuri severe.
„Vor veni cutremure, incendii, crize, războaie. Iar cetățenii vor fi în fața lor tot aproape singuri”, spune astăzi, într-un dialog cu HotNews, Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului.
În primăvara acestui an, Ministerul Sănătății a emis un Ordin prin care spitalele deja existente pot deveni secții pentru mari arși, dar doar pe hârtie, fără să fie dotate sau pregătite corespunzător pentru îngrijirea unor astfel de pacienți.
Acest lucru a fost criticat de către medici și supraviețuitori ai incendiului, care consideră că este o soluție formală și insuficientă. Mai mult, în luna iunie, al doilea dosar Colectiv, ce viza refuzul sau întârzierea transferului în străinătate a unor răniți, a fost clasat, fiind considerat de procurori ca nefiind prevăzut de legea penală.
După moartea fiului său în incendiu, Eugen Iancu a fondat Asociația Colectiv GTG 3010, pentru a susține anchetele și a sprijini supraviețuitorii.
„Nu mai vorbește nimeni despre Colectiv. Ne caută din ce în ce mai puțină lume. Nici nu se mai comunică ce se întâmplă (cu pacienții arși – n.red.). Săptămâna trecută, un tânăr s-a electrocutat la Iași. Nu știe nimeni ce s-a întâmplat cu el. A fost transferat? Nu a fost transferat?”, a spus Eugen Iancu pentru HotNews.
Prin această asociație, el a încercat inclusiv să strângă fonduri pentru un centru destinat marii arși, văzând că autoritățile nu acționează în acest sens.
În 2022, la șapte ani de la tragedie, Curtea de Apel București a pronunțat sentințele definitive în primul dosar Colectiv, iar supraviețuitorii și rudele victimelor au primit despăgubiri de 60 de milioane de euro, bani din fondul de rezervă al Guvernului, mai scrie sursa citată.
„România a distrus (prin acțiunile Ministerului Sănătății) legislația care preciza normele și standardele legale (de inspirație Europeană, aprobate în 2017) care ar fi trebuit să stabilească modul în care trebuie îngrijiți pacienții cu arsură severă în România. Au coborât standardele cu scopul de a aduce, din pix, în situația de legalitate unitățile spitalicești neconforme care erau obligate zi de zi, prin lipsa investițiilor și proasta finanțare, să trateze arșii în condiții precare și periculoase”, declară acum și Mihai Grecea supraviețuitor al incendiului.
Cu toate acestea, recent, acești supraviețuitori și rudele victimelor au fost citați de ISU în diverse procese, un demers care, conform lui Eugen Iancu, pare să-i tragă pe aceștia la răspundere pentru sumele primite.
În România, în prezent, sunt în construcție trei centre pentru mari arși – două pentru adulți la Timișoara și Târgu Mureș și unul pentru copii în București – dar acestea sunt programate pentru finalizare abia în 2025.
„România nu a construit niciun centru de arși în nouă ani. Nicio secție de recuperare a pacienților arși. Nu a făcut niciun program de studii universitare de specializare avansată în arsuri la facultățile de medicină românești, deși oportunități de colaborare cu universități străine au fost. Ba, mai mult, prin mașinațiuni demne de o anchetă serioasă a unui inexistent DNA funcțional, România a renunțat la proiectul construirii singurului centru de arși pentru adulți din București, care avea deja finanțarea aprobată (la Spitalul Bagdasar Arseni). Primarul Daniel Băluță, secretarul de stat Raed Arafat, managerul de la Bagdasar Arseni și unii funcționari din Ministerul Sănătății știu mai multe despre asta dar DNA, care, din informațiile mele are primite sesizări pe acest subiect, nu-i deranjează cu întrebări. S-a mai vorbit public despre toate astea și… nimic”, acuză Mihai Grecea, în dialogul cu HotNews.
Numărul de pacienți cu arsuri grave depășește 1.400 anual, dintre care circa 200 nu supraviețuiesc din cauza lipsei tratamentelor de specialitate și a centrelor de recuperare.
Astfel, după ani de așteptare și promisiuni, rudele și supraviețuitorii incendiului privesc cu dezamăgire la lipsa de progres în reformarea sistemului de sănătate și la dificultățile cu care pacienții mari arși continuă să se confrunte în România.