Fotbal international

Marseille câștigă pe terenul lui PSG după o pauză de 9 ani. Scandal în prelungiri, cu 5 eliminați. Video

14.09.2020 | 00:03
Marseille castiga pe terenul lui PSG dupa o pauza de 9 ani Scandal in prelungiri cu 5 eliminati Video
ADVERTISEMENT

Rivalitatea dintre OM și PSG nu are margini, iar spiritele s-au încins din nou înainte de derby-ul de tradiție al fotbalului francez, care va avea loc pe Parc des Princes, sâmbătă de la ora 22:00, deși mulți consideră că rivalitatea dintre cele două cluburi este artificială, fiind doar o strategie de marketing.

Ultraşii echipei PSG au afişat, în Paris, un banner jignitor la adresa formaţiei Olympique Marseille, înaintea meciului de duminică și au postat fotografia pe rețele socializare sub titlul: ,,Aveţi un mesaj”.

ADVERTISEMENT

Bannerul a fost afișat de un grup radical al fanilor lui PSG, Collectif ultras Paris, pe un pod peste Sena în apropierea turnului Eiffel, pe care scria: ,,PSG – OM, nouă ani de sodomie în grup organizat”.


PSG – Marseille 0-1 (Thauvin 31) – VEZI VIDEO

psg

UPDATE 13 septembrie, ora 23:57 / În prelungirile partidei, în minutul 90+5, între jucătorii celor echipe s-a iscat o bătaie, care s-a lăsat cu nu mai puțin de 4 eliminări: doi de la gazde și doi de la oaspeți. Au văzut „roșu” Kurzawa și Paredes de la PSG, respectiv Amavi și Benedetto de la Marseille.

ADVERTISEMENT

Două minute mai târziu, a văzut roșu direct și vedeta gazdelor, Neymar, care și-a bătut un adversar cu palma peste cap.

În ciuda celor 10 minute de prelungire acordate, Marseille a ținut de rezultat și a obținut prima victorie pe terenul lui PSG după o secetă de nouă ani.

ADVERTISEMENT

Culorile și însemnele campioanei Franței interzise la Marsillia în ziua finalei UCL cu Bayern Munchen

ONG-ul Roşu Direct, care luptă împotriva homofobiei în fotbal, a criticat dur iniţiativa fanilor parizieni și va depune o plângere împotriva ultrașilor: ,,Cu siguranţă vom depune o plângere împotriva acestor bannere aşa cum o facem de fiecare dată. Suntem singurii care facem asta. De ce primarul Parisului nu o face? PSG, OM, autorităţile fotbalului ar trebui să reacţioneze”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei.

Înainte de finala UEFA Champions League între Bayern Munchen și PSG, autoriățile din Marseille au luat o decizie șocantă: toate însemnele clubului parizian, tricouri, șepci sau fulare, au fost interzise în centrul orașului!

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru a evita incidentele, poliția a luat această decizie și a interzis utilizarea materialelor pirotehnice, iar Marseille a rămas singura echipă franceză care a câștigat UEFA Champions League, de altfel prima ediție organizată în formatul actual, în 1993.

Un alt mesaj a fost afișat de ultrașii lui PSG lângă stadionul care va găzdui meciul de mâine și care îl vizează pe Dimitri Payet: ,,Dimitri, singurul lucru pe care l-ai ridicat e Ludivine (n.r – soţia lui)”, au scris ei, ca răspus la o ironie a jucătorului, care le-a reamintit celor de la PSG, după finala pierdută cu Bayern, că singura echipă franceză care a câştigat Liga Campionilor este Olympique Marseille.

Cum a luat naștere rivalitatea dintre PSG și Marseille

Rivalitatea dintre cele două echipe poate fi explicată foarte simplu, Parisul și Marseille fiind cele mai importante orașe din Franța, iar competiția dintre cele două orașe există și în afara fotbalului și a sportului în general, iar fanii celor două grupări nu se suferă deloc.

Însă momentul în care s-a născut această ură viscerală are legătura cu un meci care a avut loc pe 8 ianuarie 1978, acum mai bine de 41 de ani, când PSG a câștigat pentru prima oară în campionat cu OM.

PSG s-a înființat în 1968 și în cei zece ani de existență nu putea fi vorba de o rivalitate între cele două cluburi, parizienii având doar o singură victorie cu Marseiile, în cupă, în 1975.

Acel meci de pe 8 ianuarie 1978 avea însă să schimbe totul, mai ales prin scorul umilitor cu care parizienii s-au impus: 5-1, într-o partidă în care OM era favorită clară și lider al clasamentului, în timp ce PSG-ul argentinianului Carlos Bianchi era abia pe locul 12.

OM îl avea pe Tresor, iar PSG pe argentinianul Carlos Bianchi, care a avut în acel sezon niște cifre fabuloase: 37 de goluri în 38 de meciuri, ieșind de cinci ori golgheter al Franței, dar care în acel meci a fost de nerecunoscut și a ratat chiar și un penalty.

OM a condus cu 1-0, dar a pierdut meciul într-o manieră incredibilă, după ce starul Tresor și-a marcat un gol în propria poartă, iar rezultatul din 78′ a rămas cea mai categorică victorie din istorie a PSG-ului cu rivalii din sudul Franței, după ce în minutul 49 scorul era 4-1.

PSG a mai reușit în 2017 să câștige Le Classique tot cu 5-1, chiar acasă la Marseille, și a pierdut doar o dată la o diferență atât de mare, 0-4 în noiembrie 1986: ,,“A fost mai mult decât au cerut suporterii”, a scris L’Equipe după 5-1 cu Marseille.

După acel meci din 1978, pentru Marseille a urmat o serie de cinci meciuri fără victorie, iar OM a ratat titlul pe care îl aștepta de șase ani și care avea să vină abia peste 11 ani, în 1989, iar acest lucru nu a fost uitat niciodată de sudiști, mai ales că au ratat calificare în cupele europene în acel sezon, după ce a terminat pe locul patru.

După acel meci, PSG avea să câștige 7 meciuri din 9 în următoarele confruntări directe, performanță pe care au mai reușit-o doar între 002 şi 2004, când a câştigat de opt ori la rând, şi din 2012 până în prezent, perioadă în care a legat nu mai puţin de 18 meciuri fără înfrângere, dintre care 15 victorii.

Probleme mari de lot pentru gazde

PSG are probleme mari de lot înainte de meciul cu rivalii de la Marseille, după ce mai mulți jucători au fost depistați pozitivi cu COVID-19, printre care și starul Mbappe. O altă problemă pentru antrenorul parizienilor Thomas Tuchel este faptul că fotbaliștii nu au avut timp să se refacă, iar colac peste pupăză, are mul’i jucători indisponibili pentru derby-ul cu OM: Mbappe, Keylor Navas, Marquinhos și Mauro Icardi.

PSG a pierdut în prima etapă din Ligue 1, în deplasare cu nou promovata Lens, unde nu a putut să se bazeze pe jucătorii de mai sus, iar pentru parizieni urmează un program infernal, cu patru meciuri în zece zile, iar antrenorul Tuchel va trebui să se bazeze pe cinci juniori pentru a completa banca de rezerve.

Ba mai mult, PSG și-a pierdut și căpitanul Thiago Silva, care a plecat la Chelsea liber de contract și are mari probleme cu postul de portar, după ce Alphonse Areola a plecat la Fulham, iar Sergio Rico și Keylor Navas sunt indisponibili. În atac, Mbappe, Mauro Icardi și Choupo-Moting sunt și ei ”out”. Așadar, derby-ul de duminică va fi unul dintre cele mai echilibrate din ultimii ani, iar OM este pentru prima dată favorită.

ADVERTISEMENT
Tags: