Din martie 2025, ajutoarele sociale s-au majorat, conform legii în vigoare. Care este suma de bani primită de la stat de o familie cu doi copii. Diferențe importante față de nivelurile de anul trecut.
Din ianuarie 2024, ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei au fost înlocuite cu venitul minim de incluziune (VMI). Conform Ministerului Muncii, acesta este ”un beneficiu de asistență socială, finanțat din bugetul de stat, destinat familiilor și persoanelor singure care se află în situații de dificultate”. Sprijinul financiar înlocuiește ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
VMI poate fi primit atât de persoanele singure, cât și de familiile care îndeplinesc condițiile de acordare. Conform Legii 196/2016, venitul minim de incluziune este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii.
În ceea ce privește cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei/persoanei singure, acesta reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege: – 346 lei/lună/membru de familie sau 504 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani și cuantumul venitului calculat conform legii.
Dacă ne uităm la beneficiarii care nu obțin niciun venit, cuantumul maxim al ajutorului de incluziune este de 346 lei/lună/ membru de familie, respectiv de 504 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, potrivit Ministerul Muncii.
În 2025, VMI s-a majorat, începând cu luna martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent. Pentru anul trecut, INS a anunțat o rată a inflației de 5,6%. Conform avocatnet.ro, valoarea venitului minim de incluziune și componentelor sale este următorul.
Niveluri ajutoarelor acordate familiilor cu copii:
Din datele Ministerului Muncii (MM) aflăm că valoarea cuantumului ajutorului pentru familia cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului lunar și numărul copiilor din familie. Pentru mai multe informații referitoare la modul de calcul al cuantumului VMI, puteți lua legătura cu asistentul social din cadrul primăriei de care aparțineți.
Cuantumul VMI total este egal cu suma dintre cuantumul componentei de incluziune și cuantumul componentei de ajutor pentru familiile cu copii. Dacă din calcul rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se acordă 50 de lei. Pentru calculul venitului net lunar ajustat se iau în considerare toate sumele primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei în luna anterioară solicitării VMI, cu excepția anumitor venituri.
Cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoțită de documentele doveditoare, se depune pe suport hârtie sau se transmite electronic şi se înregistrează la serviciul public de asistenţă socială de la nivelul primăriei comunei, oraşului, municipiului sau a sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa sau, după caz, trăieşte titularul dreptului.
”După depunerea cererii însoțite de documentele necesare, dosarul solicitantului va și preluat și analizat de către angajații serviciului public de asistență socială din cadrul primăriei. În urma analizei, dosarul va fi înaintat primarului pentru emiterea dispoziției de acordare sau respingere, conform fiecărui caz în parte. Solicitantului de VMI îi va fi comunicată dispoziția primarului privind aprobarea sau respingerea acordării dreptului”, arată MM.
Pot primi acest ajutor social în România următoarele categorii de persoane:
Pentru a primi venitul minim de incluziune, cetățenii trebuie să întocmească un dosar care să conțină următoarele documente: