News

S-au mărit alocaţiile. Sunt vizaţi copiii care sunt instituţionalizaţi

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede creșterea cuantumului normei de hrană la 22 de lei pentru copii și tinerii instituționalizați.
20.04.2022 | 13:49
Sau marit alocatiile Sunt vizati copiii care sunt institutionalizati
Norma de hrană a copiilor instituționalizați a fost majorată la 22 de lei. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Deputații au adoptat miercuri, 20 aprilie, un proiect de lege prin care norma de hrană a copiilor instituționalizați este majorată la 22 de lei. După acest vot, legea urmează să ajungă pe masa lui Klaus Iohannis pentru promulgare, notează News.ro.

Creșterea normei de hrană

Camera Deputaților a aprobat modificarea alineatului 1, articolul 129 din Legea 272/2004. Acest vot vizează copii, tinerii și mamele care fac obiectul unor măsuri de protecție socială și au fost incluși în sistemul de protecție.

ADVERTISEMENT

“Cuantumul alocației de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice și pentru copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial, pentru copiii aflați în case de tip familial, precum și pentru mamele protejate în centre maternale este de 22 de lei. Cuantumul alocației de hrană pentru copiii din serviciile de zi este aplicabil și copiilor din creșe și alte unități de educație timpurie”, se arată în nota de fundamentare a acestui proiect legislativ.

După acest vot, membrii cabinetului Ciucă vor trebui să actualizeze cuantumul normei de hrană.

“Sumele destinate acoperirii cheltuielilor pentru alocaţia zilnică de hrană se suportă din aceleaşi fonduri din care sunt finanţate instituţiile şi unităţile publice de asistenţă socială”, se mai arată în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Măsura face parte din pachetul de măsuri de sprijin

Nicolae Ciucă, premierul României, a declarat că proiectul care a trecut de votul Camerei Deputaților  face parte din programul “Sprijin pentru România”.

“Salut faptul că s-a instituit obligaţia pentru serviciile sociale de a asigura sume de bani pentru unele nevoi personale, sprijin pentru integrare socială, transport, condiţii adecvate de locuit, cheltuieli de întreţinere, de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială, tot printr-un vot al parlamentarilor”, a notat premierul pe pagina sa Facebook.

ADVERTISEMENT

Premierul a mai atras atenția asupra faptului că programul de măsuri pune accentul pe partea socială, 40% din fondurile care ar urma să fie folosite fiind alocate în această direcție.

“Aceste măsuri, prevăzute în pachetul „Sprijin pentru România”, au fost luate pentru a proteja populația vulnerabilă. Guvernul pe care îl conduc are o preocupare reală pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie și, de aceea, 40% din pachetul „Sprijin pentru România” merge înspre măsuri sociale”, a mai adăugat Ciucă.

ADVERTISEMENT