ADVERTISEMENT
News

S-au mărit taxele pentru permisul auto și certificatul de înmatriculare. Noile tarife anunțate de autorități

Autor: Adrian Baciu | 18.06.2020 | 14:45
S-au mărit taxele pentru permisul auto și certificatul de înmatriculare. Noile tarife anunțate de autorități
S-au mărit taxele pentru permisul auto și certificatul de înmatriculare. Noile tarife anunțate de autorități. Foto: businessmagazin.ro

S-au mărit taxele pentru procesul de obținere al permisului auto și al certificatului de înmatriculare.

ADVERTISEMENT

Noile tarife anunțate de autorități au fost deja postate pe site-ul Direcției de Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV)

Valorile crescute ale acestor utilități au intrat în vigoare odată cu 17 iunie 2020.

Taxe mărite pentru permisul auto și certificatul de înmatriculare. Creșteri importante anunțate

Mijlocul lunii iunie vine cu o veste neplăcută pentru români. S-au mărit taxele ce trebuie achitate pentru obținerea sau preschimbarea permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare auto.

ADVERTISEMENT

Noile tarife au fost anunțate de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) și au intrat în vigoare de miercuri, 17 iunie. Potrivit (RAAPPS), urmare a avizului Ministerului de Finanțe au fost aprobate nivelurile de preț pentru:

  • permis de conducere: 89 lei (anterior era 68 lei)
  • certificat de înmatriculare: 49 lei (anterior, 37 lei).
ADVERTISEMENT

Autoritățile anunță că, pentru a veni în sprijinul cetățenilor care au achitat taxele aferente eliberării permisului de conducere și/sau a certificatului de înmatriculare anterior datei de 17.06.2020, se acordă un termen de grație de 30 de zile calendaristice pentru utilizarea acestora la vechiul tarif, fără plata diferențelor de preț.

După expirarea celor 30 de zile, cetățenii care au achitat taxele anterior datei de 17.06.2020 vor achita și diferența de preț existentă între tarifele practicate până la data de 17.06.2020 și cele în vigoare după această dată, anunță DRPCIV.

ADVERTISEMENT

Cum s-au stabilit noile tarife

Conform RAAPPS, pentru stabilirea noilor tarife s-a avut în vedere data ultimei majorări de preț, respectiv martie 2009, ajustate în limita indicelui prețului de consum (PIC) de 135,10% înregistrat în perioada martie 2009 – februarie 2020, respectiv cu indicele prețului de consum de 131,59% rezultat prin luarea în calcul a coeficientului de corecție de 0,9 ce reflectă avantajul consumatorului.

Modalitățile de plată a taxelor atât pentru permisele de conducere, cât și pentru certificatele de înmatriculare rămân neschimbate.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, cetățenii care vor să le fie eliberate sau reînnoite permisele de conducere ori au nevoie să-și înmatriculeze autovehiculul pot achita taxele pentru acestea prin Internet Banking, virament bancar, mandat poştal sau în numerar.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!