News

S-au redeschis şcolile, elevii s-au întors în bănci. “Sunt fericită, pot să îmi văd prietenii în sfârşit, mi-era dor şi de doamna”

08.02.2021 | 14:06
Sau redeschis scolile elevii sau intors in banci Sunt fericita pot sa imi vad prietenii in sfarsit miera dor si de doamna
ADVERTISEMENT

​Peste 2,4 milioane de elevi s-au întors luni în clase, odată cu începerea celui de-al doilea semestru. Deși regulile anunțate de Ministerul Educației și cel al Sănătății sunt stricte, majoritatea elevilor, mai ales cei mici, au fost încântați să revină în bănci.

Școlile s-au redeschis în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. În 149 de localități din România, au început cursurile în scenariul roșu, în 903 localități școala a început în scenariul galben, iar în 2.129 de localități merg la școală toți copiii.

ADVERTISEMENT

Semestrul al doilea are 17 săptămâni de cursuri, urmând să se încheie în 18 iunie, următoarele vacanțe fiind în perioada Paștelui catolic, respectiv Paștelui Ortodox.

Fericiți să-și revadă colegii și pe doamna

Redeschiderea școlii, după trei luni de învățământ online, a fost unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, atât de către elevi, cât și de către părinți.

ADVERTISEMENT

În special cei mici erau în vervă de la prima oră, entuziasmați de perspectiva de a-și revedea colegii, prietenii sau “pe doamna”. Unii povesteau că nu au putut dormi din cauza emoţiilor, alţii, nerăbdători, spuneau că şi-au pregătit ghiozdanele încă de sâmbătă.

“De-abia aştept să mă întâlnesc cu colegii mei, nu i-am mai văzut de multă vreme. Ştiu că nu va mai fi ca înainte, pentru că trebuie să stăm în bănci chiar şi în pauze, dar eu tot mă bucur că ne-am întors. Mă bucur pentru că mai putem vorbi, chiar dacă nu ne mai putem juca”, ne-a povestit Mihăiţă, elev în clasa a IV-a, la o şcoală din Ilfov.

ADVERTISEMENT

“Sunt fericită că pot să îmi văd prietenii în sfârşit. Mi-era dor şi de doamna, chiar dacă o vedeam online, tot îmi era dor de ea. Era plictisitor la tabletă şi nici nu înţelegeam mereu tot ce ne explica doamna. Acum e mai bine”, s-a mai destăinuit Bianca, o fetiţă de clasa a II-a.

Părinții au avut la rândul lor, reacții împărțite: de la ușurare, la îngrijorare pentru sănătatea copiilor.

ADVERTISEMENT

“Mă bucur că cel mic s-a întors, în sfârşit, la şcoală, acolo unde se va reîntâlni cu colegii şi cu prietenii lui. Şi-a dorit mult să se revadă cu ei. Se simte că nu a fost de multă vreme în colectivitate. Totuşi, sunt îngrijorată de această pandemie, sper ca regulile să se respecte, iar ei să fie în siguranţă”, a declarat, pentru FANATIK, Ioana Popescu, mama unui băieţel aflat în clasa a III-a.

Nu toţi elevii sunt fericiţi pentru că se întorc în bănci

Dacă în rândul celor mici a predominat entuziasmul, elevii mai mari sunt mai nuanțați în reacții. Unii dintre ei cred că ar fi fost mai bine ca școala să continue în sistem online măcar o perioadă pentru ca profesorii să se poată vaccina sau, în cazul celor din ultimul an de liceu, pentru a putea să se concentreze mai mult pe învățare, în special la materiile care îi interesează.

“Consider că nu este o idee bună să înceapă orele în Bucureşti, deoarece riscul de infectare nu a scăzut, iar sănătatea noastră este cea mai importantă. Prin deplasarea cu mijloacele în comun aglomerate, îndeosebi dimineaţa, ne punem în pericol atât viaţa noastră, cât şi a părinţilor şi a bunicilor noştri.

În cazul clasei mele, orele online s-au desfăşurat în condiţii excepţionale, lecţiile au fost predate corespunzător, asta nu neapărat mulţumită unor dotari extraordinare, ci unor profesori dedicaţi care veneau la fiecare oră cu materialul pregătit, în word sau ppt, iar pe baza acestuia ne explicau impecabil. Plus, mai ales pentru anii terminali care au reînceput astăzi şcoala, timpul este cea mai importantă resursă, iar, mie personal, faptul că nu am mai fost nevoit să pierd zilnic două ore pe drum, cu metroul şi autobuzul, mi-a fost de un real ajutor.

Deşi ne lipseşte, într-adevăr, interacţiunea cu cei din jur, colegi şi profesori, consider că, într-o astfel de perioadă, cu suficientă implicare atât din partea elevilor, cât şi a profesorilor, lecţiile online pot reprezenta un mod suficient de bun de predare, fără a ne expune zilnic riscurilor”, a explicat, pentru FANATIK, Alexandru Toader, elev în clasa a XII-a la un liceu de elită din Bucureşti.

O situație specială este la Colegiul Naţional ”Sfântul Sava” din Capitală unde mai multe clase a XII-a or să facă în continuare școală în sistemul online, relatează Mediafax.

“Pentru mine nu e o zi foarte aşteptată pentru că îmi place mai mult învăţământul online. Pe de altă parte e mai bine, înveţi altfel când eşti fizic. Din câte ştiu eu, se întorc majoritatea. Dar rămâne o parte destul de mare acasă”, a declarat Monica.

“Sinceră să fiu, n-am prea multe aşteptări. De la noi din clasă vin 7 copii din 30 şi din câte am înţeles vom desfăşura orele tot online, doar că din clasă. Multora le este şi frică. Părinţii în general au această frică că dacă o să venim mulţi este riscul mai mare să ne infectăm. Sunt foarte mulţi copii care au făcut acea cerere ca să continue online, adică au declarat că au comorbidităţi, că stau cu persoane care au diferite boli în casă”, a spus și Anastasia.

“Ar trebui să fim 24, dar nu ştiu exact. Cred că din 5 clase de-a XII-a, 4 vor să facă în continuare online. În mall dacă vezi că e aglomerat te poţi feri. În clasă nu poţi să te fereşti. Sunt 20 de oameni într-o singură cameră”, potrivit unei alte eleve, Andreea.

Ministrul Educației a precizat că a solicitat inspectoratelor școlare să raporteze în timp real astfel de situații, care vor fi analizate la minister.

„Am solicitat tuturor inspectoratelor şcolare să raporteze  în timp real dificultăţile, situaţiile speciale apărute. O să încercăm să analizăm la minister şi inspectorat fiecare situaţie de acest gen şi să vedem care sunt problemele şi cum ne putem implica pentru rezolvarea acestor probleme”, a subliniat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Scenariile potrivit cărora s-au redeschis școlile

Școlile s-au redeschis în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. În 149 de localități din România, cursurile au început în scenariul roșu, în 903 localități școala a început în scenariul galben, iar în 2.129 de localități merg la școală toți copiii.

În București și în majoritatea reședințelor de județ, școala a început în scenariul galben, adică merg fizic la școală doar copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din clasele terminale.

Potrivit Ministerului Educației, în acest an școlar sunt înscriși 2.918.275 de elevi, iar în România sunt 17.656 de unități de învățământ.

Semestrul al doilea are 17 săptămâni de cursuri, urmând să se încheie în 18 iunie. Următoarele vacanțe sunt vacanţa de primăvară: Paştele Catolic – 2 – 11 aprilie, Paştele Ortodox – 30 aprilie – 9 mai și vacanţa de vară – 18 iunie – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului şcolar 2021-2022.

Cele trei scenarii de redeschidere a școlilor, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, sunt următoarele:

Scenariul 1 (verde): Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori – Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie

Scenariul 2 (galben): Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori

a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie

b) Participarea zilnică, în sistem on-line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Scenariul 3 (roșu): Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori

a) Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar

b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Cine poate continua școala online

Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/conexe/instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant.

În acest caz conducerea unității/instituției va adapta orarul școlar în mod corespunzător sau va identifica alte soluții de derulare a cursurilor.

Preşcolarii/elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Pentru preșcolarii/elevii menționați la alin (2), conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional online.

Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal. Pentru preșcolarii/elevii menționați la alin.(6), conducerile unităţilor de învăţământ vor asigura desfășurarea procesului educaţional în sistem online.

Preșcolarii/elevii cu dizabilităţi, care optează pentru participarea la cursuri, în funcție de specificul afecţiunii, vor beneficia de adaptarea măsurilor de prevenţie în mod adecvat dizabilităţii specifice.

Măsurile de protecţie pentru învăţământul special, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi, vor fi adaptate nevoilor acestora, cu avizul DSP/DSPMB.

– Elevii cu vulnerabilități nu vor fi obligați să aducă noi adeverințe, sunt valabile cele din semestrul I

– Copiii care au simptome de COVID nu vor merge la școală și nu li se vor pune absențe, trebuie doar să anunțe.

ADVERTISEMENT
Tags: