Premier League

S-au umplut de bani! Liverpool a primit o sumă uriaşă pentru câştigarea titlului în Premier League

12.08.2020 | 17:19
Sau umplut de bani Liverpool a primit o suma uriasa pentru castigarea titlului in Premier League
ADVERTISEMENT

Fotbalul englez a fost lovit puternic de criza provocată de pandemia de coronavirus, în special ca urmare a faptului că meciurile s-au desfăşurat în iunie, după reluarea campionatului, numai cu porţile închise. Lipsa publicului duce la pierderi uriaşe pentru cluburi, care au avut colacul de salvare în contractele pentru drepturi de televizare.

De comun acord cu compania deţinătoare de drepturi TV, cluburile au decis ca pierderile care ar fi trebuit să existe încă din sezonul recent încheiat să fie transferate în următoarele sezoane, pentru ca să poată depăşi momentul critic provocat de pandemie.

ADVERTISEMENT

Suma pe care o vor pierde cluburile din drepturile TV este impresionantă, nu mai puţin de 350 de milioane de euro, dar acest lucru se va întâmpla începând doar din viitorul sezon care va începe în luna septembrie, pentru cel trecut ajungându-se la înţelegerea pentru a primi fiecare contravaloarea stabilită.

Liverpool a primit cei mai mulţi bani din drepturile TV în Premier League

Începînd din ediţia anterioară de campionat, la împărţirea banilor s-a ţinut cont de locurile ocupate în clasament de echipe. Până acum toate cluburile primeau o sumă egală, iar noul sistem este clar că dezavantajează cluburile clasate în a doua parte a ierarhiei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cluburile din Premier League au fost de acord cu un alt avans pentru cluburile din ligile inferioare, după plata a 125 de milioane de £ în luna aprilie, deși acea sumă trebuia plătită acum în august.

Şefii de pe Anfield Road se aşteptau la mai puţini bani

Conform înţelegerii făcute, campioana Liverpool îşi va primi în acest fel toţi banii din contract, adică nu mai puţin de 185 de milioane de euro. O veste bună pentru oficialii de pe Anfield Road, care se împăcaseră cu gândul că pierderile vor fi calculate de acum, ceea ce însemna un minus de 21-23 milioane euro.

ADVERTISEMENT

Dar, deşi discuţiile s-au încheiat, cluburile nu au văzut încă nici un ban în conturi, aşa cum era tradiţia plăţilor efectuate de deţinătorul de drepturi TV, care vira sumele în maxim o săptămână de la finalul sezonului.

Puţine cluburi pot face achiziţii scumpe

Pe lângă lipsa spectatorilor, cluburile se confruntă şi cu problemele legate de sponsori, care fie reduc contractele, fie chiar cer încheierea colabărărilor, ca urmare a dificultăţilor economice prin care trec şi ei, afectaţi de pandemie.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii se estimează că va fi, cu unele excepţii, o vară cu mişcări destul de modeste pe piaţa transferurilor, doar Manchester City, Manchester United, Chelsea şi Liverpool putându-şi permite achiziţii costisitoare.

ADVERTISEMENT