News

S-au vindecat de coronavirus, însă au rămas marcați pe viață: „Simțeam cum am lame de ras în gât”

27.04.2020 | 16:01
Sau vindecat de coronavirus insa au ramas marcati pe viata Simteam cum am lame de ras in gat
ADVERTISEMENT

Un documentar realizat de Channel 4 a dezvăluit lumii trăirile prin care au trecut mai mulți oameni care s-au îmbolnăvit de Covid-19. Jurnaliștii britanici au vorbit cu mai mulți oameni care au învins boala și au încercat să afle cât de puternic este, cu adevărat, noul coronavirus.

Cazurile lui Alister și Alison Cruickshanks

Alister Cruickshanks (40 de ani) și Alison Cruickshanks (38 de ani) s-au îmbolnăvit împreună de coronavirus. Soții au mărturisit că această boală i-a afectat mai mult decât ar fi crezut și au descris-o drept „cea mai cruntă boală” pe care au avut-o vreodată.

ADVERTISEMENT

„Niciunul dintre noi nu am mai avut o astfel de boală. A fost bizar și oribil, nu ne gândeam că va dura atât de mult. Am luat Covid-19 de la fiica noastră în vârstă de 7 ani. A început cu o durere de cap groaznică, apoi am avut frisoane, cu totul că nu am avut temperatură. Amețeala e un simptom alarmant, soțul și-a pierdut auzul și vederea, după care a căzut. Pentru soție, bolnavă de astm, boala a fost de speriat. A făcut un atac de panică din cauza bolii.

În schimb, fiica noastră a avut doar o durere de cap și a fost obosită câteva zile. Fiul nostru de 10 ani nu a avut niciun simptom. Ne făceam griji pentru ei, în cazul în care ajungeam în spital, nu știam cine poate să-i îngrijească. Virusul venea în valuri, o zi eram bine, a doua zi iarăși reveneau simptomele ca o răzbunare. Mereu durerea de cap venea prima, apoi o oboseală cronică. Erau zile când ne puneam să dormim la 7 seara și ne trezeam la 9. Cu toate că suntem oameni fit, la o lună de când am învins boala ne simțim tot obosiți”, au explicat soții Cruickshanks pentru Channel 4.

ADVERTISEMENT
Soțul și soția din Marea Britanie care au trecut peste boală
Soțul și soția din Marea Britanie care au trecut peste boală. Foto: The Telegraph

Cazul lui Gordon Bruce

Gordon Bruce are 41 de ani și este ambulanțier. Bărbatul a lucrat mulți ani în marina britanică și spune că nu se teme de o simplă boală. Cu toate acestea, coronavirusul și-a lăsat amprenta și asupra lui.

„În vocabularul meu nu există așa ceva, că nu mă simt bine. Sunt fost medic în marina britanică și am trecut prin situații grele. Fiind medic, suntem cei mai răi pacienți. Oricât de rău ne-am simți, mereu vrem să-i ajutăm pe ceilalți. Totuși, a fost o situație în care m-am văzut nevoit să mă odihnesc. Eram la o plimbare scurtă cu nevasta mea și cu fiul nostru când am leșinat. Soția spune că m-am învinețit și mă chinuiam să respir. I-am explicat să nu cheme ambulanța, însă soția mea a sunat la urgențe.

ADVERTISEMENT

Trecuse o lună de boală și de două ori am fost înșelat să cred că ce e mai greu trecuse. S-a dovedit că leșinul meu a fost doar un al treilea val de simptome. Lipsa de aer, tusea seacă, energia scăzută, toate au revenit. Am avut nopți când am dormit pe canapea pentru că nu am putut să urc scările până în dormitor. Sau am avut zile când am dormit de la 16:00 la 10 dimineața. Când credeam că sunt mai bine, simptomele reveneau tot mai agresiv.

M-am temut pentru nevasta mea asmatică și pentru fiul nostru, din fericire soția a avut simptome puține. Fiul meu tușea mereu, dar mi-am dat seama că doar vrea să mă imite, ca să-mi capteze atenția. Sper că am scăpat definitiv de această boală”, a rememorat Bruce, conform The Telegraph.

ADVERTISEMENT

Cazul lui Nicole Kelly

Nicole Kelly are 35 de ani și este jurnalistă. S-a îmbolnăvit de coronavirus în urmă cu cinci săptămâni și încă simte ceva ciudat în plămâni, o senzație pe care nu o poate descrie concret.

„Totul a început cu o durere de cap și apoi dureri de mușchi și de oase. M-a pus la pământ! A urmat o febră nemaivăzută, transpirație cu care nu m-am mai confruntat niciodată. Tusea era atât de dureroasă de parcă aveam lame de ras în piept și gât. Din cauză că m-am îmbolnăvit în plină carantină, nu am avut paracetamol și a trebuit să mă descurc fără.

Boala a venit și a plecat, în valuri, iar acum după o lună încă simt efectul. Pulsul meu normal e 45 de bătăi pe minut, însă din cauza coronavirusului s-a oprit la 65, o cifră mare pentru mine. Când încerc orice exercițiu fizic, respirația mea e greoaie și simt presiune pe piept.

Am început să plâng ziua trecută de frustrare că nu pot alerga. Corpul meu nu poate să facă ceea ce vrea mintea. Am atâta energie, dar nu pot să o folosesc. Familia mea este, cu toate acestea, cea mai mare grijă a mea. Tatăl meu are cancer și multe alte probleme. Nu am fost despărțiți niciodată mai mult de trei luni, chiar și când trăiam în străinătate. Stau în apropiere de ei, dar nu pot să-i văd. Toată lumea este bine, dar mi-e dor de ei”, a explicat femeia.

O jurnalistă din Marea Britanie s-a vindecat
O jurnalistă din Marea Britanie s-a vindecat . Foto: The Telegraph
  • 3,013,803 de oameni, la nivel mondial, s-au îmbolnăvit de coronavirus
ADVERTISEMENT