Fotbal intern

Blestemul ATACANŢILOR români: TITLUL de golgheter îi îngroapă!

Liviu Antal, ultimul golgheter al Ligii 1, cu 16 goluri, a ajuns în Turcia la Genclerbirligi. Aceasta este prima experienţă în străinătate pentru fostul mijlocaş de bandă al Vasluiului, însă...
04.07.2014 | 18:25
Blestemul ATACANTILOR romani TITLUL de golgheter ii ingroapa
ADVERTISEMENT

Liviu Antal, ultimul golgheter al Ligii 1, cu 16 goluri, a ajuns în Turcia la Genclerbirligi. Aceasta este prima experienţă în străinătate pentru fostul mijlocaş de bandă al Vasluiului, însă o analiză asupra evoluţiilor ulterioare a tuturor golgheterilor campionatului românesc din ultimii zece ani ne arată faptul că pe Antal nu-l aşteaptă vremuri tocmai bune, avînd în vedere că nici unul dintre principalii marcatori din acest interval nu au avut prea mult succes ulterior în carieră.

Cei mai cîştigaţi au fost Ionuţ Mazilu, Gigel Bucur, Ianis Zicu şi Wesley care au prins contracte foarte avantajoase în străinătate. Nivelul slab al echipelor la care au ajuns însă aproape că le-a adus, în special ultimelor trei, un final prematur de carieră. Pe de altă parte, Florin Costea şi Andrei Cristea au fost cei mai ghinionişti, avînd în vedere că o accidentare gravă a blocat ascensiunea fiecăruia dintre ei.

ADVERTISEMENT

Claudiu Niculescu şi Gigel Bucur, 2004 – 2005

A fost un sezon în care fiecare dintre jucători şi-a trecut în cont 21 de reuşite. Situaţiile celor doi erau însă diametral opuse. Niculescu s-a bătut cu Dinamo la titlu pînă în ultima etapă, în timp ce Bucur a fost principalul motor al Sportului Studenţesc care a terminat pe un excelent loc 7 la finalul stagiunii. Performanţele nu le-au adus transferuri spectaculoase nici unuia, în sensul că Claugol a rămas în “Ştefan cel Mare”, în timp ce Bucur a mers la Poli Timişoara. Totuşi, fiecare a mai reuşit să ia cîte un titlu de golgheter ulterior. Niculescu în sezonul 2006-2007, cînd a dat 18 goluri şi a luat şi campionatul cu Dinamo, iar Bucur două sezoane mai tîrziu cînd, cu 17 reuşite a împărţit prima treaptă a podiumului cu Florin Costea.

gigel-bucur-53

Ionuţ Mazilu, 2005 – 2006

Pentru al doilea sezon la rînd, Sportul Studenţesc a oferit golgheterul Ligii 1, atacantul marcînd 22 de goluri. Performanţa sa a fost de bun augur, avînd în vedere că a urmat transferul la Rapid şi, după încă un an plin de goluri, Mazilu a prins un contract foarte avantajos în Ucraina la Dnipro Dnipropetrovsk, unde însă nu a stat prea mult, el adaptîndu-se mult mai bine la Arsenal Kiev. Din păcate, deşi nu are decît 32 de ani, fostul “student” este liber de contract de mai bine de jumătate de an.

ADVERTISEMENT

ionut-mazilu

Claudiu Niculescu, 2006 – 2007

Al doilea titlu de golgheter în decurs de numai trei ani l-a readus pe Niculescu în vizorul cluburilor din străinătate, iar la începutul lui 2008 jucătorul a mers la Duisburg. Experienţa a fost scurtă, a urmat una la Omonia Nicossia la fel de scurtă, iar în 2009 Claugol a revenit în Liga 1 unde a mai jucat pînă în 2012, cînd s-a retras, la 36 de ani.

claudiu-niculescu-7f1307

Ionel Dănciulescu, 2007 – 2008

Golgheter al Ligii 1 şi în stagiunea 2003 – 2004, “Corbul” a avut un număr identic de goluri şi patru ani mai tîrziu, 21. Rezultatele nu l-au ajutat însă decît pentru a-şi consolida locul doi în topul marcatorilor all-time al Ligii 1, el neprinzînd vreun contract foarte avantajos afară decît un an mai tîrziu, cînd însă a evoluat pentru Hercules Alicante doar în a doua ligă spaniolă. Chiar dacă a marcat 10 goluri şi a ajutat echipa spre pronmovare, Dănciulescu nu a fost păstrat, iar în 2010 a revenit la Dinamo, acolo unde a mai jucat pînă la finalul lui 2013, cînd s-a retras din activitate la aproape 37 de ani.

ADVERTISEMENT

danciulescu1_55610500

Florin Costea şi Gigel Bucur, 2008 – 2009

Faptul că a devenit din nou golgheter al României, i-a crescut foarte mult cota lui Bucur, dar el a mai rămas pînă la finalul anului 2009 pe Bega, semnînd în primele zile ale lui 2010 cu Kuban Krasnodar, unde a avut mereu evoluţii apreciate în cei patru ani pe care i-a jucat acolo. Situaţia lui Costea este una diametral opusă. Chiar dacă era unul dintre cei mai bine cotaţi jucători ai campionatului, perla Universităţii Craiova a avut teribilul ghinion să se accidenteze grav şi chiar dacă în CV-ul său au urmat echipe precum Steaua şi CFR Cluj, “Cioară” nu a mai putut reveni la nivelul care îl consacrase. În condiţiile în care oficialii lui FC Koln fusesera dispuşi să ofere 4,5 milioane de euro în schimbul său la mijlocul sezonului pe care l-a terminat ca principal marcator.

florin-costea7

Andrei Cristea, 2009 – 2010

Norocul nu a fost nici de partea lui Andrei Cristea. Atacantul care a dat 16 goluri pentru Dinamo a mai rămas jumătate de an în “Groapă”, după care a venit transferul în liga a doua din Germania, la Karlsruher. Primele prestaţii ale băcăuanului au fost foarte bune, dar o accidentare urîtă la genunchi la scos definitiv din circuit mai bine de un an. Revenit la Dinamo, el nu şi-a mai regăsit forma şi în vara lui 2013 s-a transferat la Braşov. Această din urmă mutare l-a ajutat, pentru că cele opt goluri marcate care au contribuit la salvarea de la retrogradare i-au adus un contract avantajos în Azerbaidjan, la Qabala. Numele echipei nu poate fi trecut însă la capitolul succese, decît din punct de vedere financiar.

ADVERTISEMENT

0-288011-cristea_0a6aa1f00d

Ianis Zicu, 2010 – 2011

Ajuns la 30 de ani, Zicu pare ieşit complet din formă, el rămînînd liber de contract după ce a fost dat afară de Petrolul. După ce a jucat foarte bine în tricoul lui Dinamo şi al Rapidului, atacantul a ieşit golgheter cu Poli Timişoara, echipă pentru care a marcat de 18 ori. Performanţa i-a adus un transfer mai degrabă modest în Bulgaria, la ŢSKA Sofia. Aici a continuat seria bună, motiv pentru care după încă jumătate de an a plecat în Coreea de Sud. O mutare consistentă financiar, dar exotică din punct de vedere al fotbalului care, în cele din urmă, s-a dovedit a-i pune capăt ascensiunii pe care o traversa.

Ianis_Zicu12

Wesley Lopes, 2011 – 2012

Cu 27 de goluri marcate, Wesley a fost cel mai prolific golgheter al României în ultimul deceniu, însă faptul că avea aproape 32 de ani nu l-a ajutat pe brazilian să prindă un contract în vestul Europei. A mers în schimb la Al Hilal, unde după un debut excelent s-a stins, iar după mai puţin de un an a încheiat contractul cu echipa saudită. A urmat o scurtă experienţă în Columbia la Millonarios, dar şi aceasta s-a încheiat de cîteva luni. În prezent, la 33 de ani, sud-americanul este liber de contract. La numai doi ani după ce încînta iubitorii fotbalului din România.

wesley

Raul Rusescu, 2012 – 2013

A făcut furori cu Steaua în Liga 1 şi Europa, pentru care a marcat 21 de goluri în urmă cu un sezon. Succesul i-a adus un transfer la Sevilla, însă Raul nu a reuşit să se impună acolo şi a fost repede împrumutat la Braga. Debutul în Portugalia a fost bun, dar spre finalul sezonului, performanţele atacantului s-au subţiat considerabil, iar situaţia sa actuală este cît se poate de incertă: Braga nu doreşte să prelungească împrumutul fotbalistului, Sevilla vrea să-l vîndă cît mai repede, dar în acest moment nu există nicio ofertă concretă!

61283737

Liviu Antal, 2013 – 2014

Deşi mijlocaş, Antal a reuşit să devină cel mai bun marcator al Ligii 1. Paradoxal, el a rămas liber de contract după ce FC Vaslui s-a retras din campionat şi a ales să meargă să joace în Turcia la Genclerbirligi, acolo unde va fi coleg cu Bogdan Stancu, principalul marcator al turcilor din ultimul sezon. Pînă să ajungă în curtea turcilor, Liviu a mai avut discuţii cu Steaua, Astra, Qabala, dar şi Dinamo! Chiar dacă stau destul de prost din punct de vedere financiar, “cîinii” au negociat cu mijlocaşul în mai multe reprize, dar oferta financiară înaintată de conducătorii din “Ştefan cel Mare” nu s-a apropiat de aşteptările sale. 

antall

ADVERTISEMENT
Tags: