News

S-A DAT LEGE: BUCURIE pentru TOŢI ROMÂNII!

Noul Cod Fiscal va permite achiziţia de apartamente mai mari la preţurile din 2014. Majorarea pragului de la care locuinţele vor putea fi vândute cu TVA de 5%, până la circa 100.000 euro,...
23.10.2015 | 14:21
SA DAT LEGE BUCURIE pentru TOTI ROMANII

Noul Cod Fiscal va permite achiziţia de apartamente mai mari la preţurile din 2014. Majorarea pragului de la care locuinţele vor putea fi vândute cu TVA de 5%, până la circa 100.000 euro, le va permite românilor să cumpere apartamente mai mari şi la fel de accesibile ca anul trecut, spune Shimon Galon, unul dintre veteranii pieţei imobiliare din România.

Astăzi, majoritatea apartamentelor noi tranzacţionate pe piaţă sunt cele cu două camere, care se încadrează perfect în limita de 60.000 de euro impusă de programul Prima Casă şi la vânzare cărora se aplică o cotă TVA de 5% (pragul de astăzi fiind la circa 85.000 euro). Shimon Galon este de părere că de anul viitor balanţa se va înclina în favoarea unităţilor cu trei camere.

„Limitarea de până acum a avut drept rezultat vânzarea unor apartamente mici cu un nivel scăzut al finisajelor. Această schimbare o să aducă apartamente mai mari şi la fel de accesibile ca anul trecut“, spune Shimon Galon, cel care a condus timp de 15 ani subsidiara locală a grupului Globe Trade Centre (GTC), una dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliară din România.

Bani îngropaţi

Potrivit acestuia, valul de proiecte care continuă să apară în ultima perioadă este determinat, în primul rând, de ieftinirea preţului de construcţie. El a oferit ca exemplu proiectul Rose Garden din Colentina pe care l-a dezvoltat în 2007-2008 la un preţ de 720 euro/mp, în timp ce astăzi lucrează la un nou proiect, GviTown din zona Mihai Bravu, pentru care plăteşte 420 de euro/mp.

În al doilea rând, spune acesta, dezvoltatorii construiesc pe terenuri cumpărate la preţuri exorbitante înainte de criză, bani care astăzi sunt asumaţi ca pierdere.

„Dezvoltatorii o să aibă profit doar pe ce investesc de azi înainte, dar banii îngropaţi înainte de 2008 nu o să-i mai scoată niciodată“, menţionează Galon.

Un motiv care a dus, în opinia sa, la o oarecare întârziere a apariţiei de proiecte noi este „coşmarul“ prin care dezvoltatorii trebuie să treacă pentru a obţine autorizaţii de construire.

„Eu cred că e o mare realizare că, după cinci ani de secetă, o parte din dezvoltatori sar din nou în apă şi o mare parte din ei se bazează pe autorizaţii emise acum şase ani, pentru a nu intra într-o procedură nouă de aprobări care să întârzie proiectele cu încă 3-4 ani“, spune Galon.

Galon a intrat, alături de foşi colegi de la GTC, pe calea antreprenoriatului şi de un an şi jumătate conduce firma de consultanţă Real Sol care oferă servicii ce acoperă toate aspectele unei dezvoltări imobiliare, de la asigurarea creditării, la construcţie, marketing şi vânzarea apartamentelor. Proiectul pe care îl coordonează acum este prezent până duminică în cadrul târgului imobiliar tIMOn, care se desfăşoară în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

Sursă: www.capital.ro