S-a întîmplat ACUM în Parlament! Vezi de ce a fost sesizat Parchetul

Senatorii au respins proiectul de exploatare privind Roşia Montană, cu 119  voturi "pentru",  trei voturi "împotrivă" şi  şase abţineri. Mai mult, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a...
19.11.2013 | 14:53
Sa intimplat ACUM in Parlament Vezi de ce a fost sesizat Parchetul
ADVERTISEMENT

Senatorii au respins proiectul de exploatare privind Roşia Montană, cu 119  voturi “pentru”,  trei voturi “împotrivă” şi  şase abţineri. Mai mult, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că raportul comisiei speciale a fost trimis la Parchetul General pentru investigaţii.

“Pentru liniştea celor implicaţi, raportul a fost trimis la Parchetul General. Probabil că se lucrează, probabil că e aglomeraţie de sesizări. Trece timpul, dar nu trec dosarele. Avem satisfacţie că am făcut lumină într-un caz. Nu e un faliment al guvernului dacă unul, două, trei, zece proiecte cad, înseamnă că Parlamentul funcţionează. Cei care sunt implicaţi nu vor avea sărbători liniştite”, a precizat Sârbu.

ADVERTISEMENT

După aproximativ două luni de audieri şi dezbateri în comisia special creată pentru Roşia Montană, proiectul a ajuns şi în dezbaterea Senatului, unde grupurile şi-au exprimat, din nou, nemulţumirea faţă de forma venită de la Guvern. Membru al comisiei, senatorul PNL Dian Popescu a precizat că votul va fi împotriva proiectului din raţiuni şi de mediu, dar şi că s-ar crea un precedent pentru alte companii.

“Această afacere a fost aruncată în guvernul USL, care încearcă acum să repare ce s-a stricat foarte multe guverne în ultimii 20 de ani. azul de decantare este foarte mare, nu există nu alt exemplu unde să fie un oraş atât de aproape, la Kittila se face prin cianurare, dar prin flotaţie. Nu ne permitem să expunem România în acest moment unor atacuri venite în privinţa mediului sau că vrem să facilităm o companie”, a declarat senatorul.

ADVERTISEMENT

PDL: “Guvernul a jucat pe tipul win-win”

Pe de altă parte, liderul senatorilor PDL a subliniat faptul că formarea comisiei a fost la fel de inutilă precum proiectul de lege. “Guvernul a jucat pe tipul win-win, dacă proiectul nu se face, guvernul e acoperit faţă de pretenţiile companiei. Dacă se face şi iese bine, meritul este al lui. Dacă iese prost, Parlamentul e vinovat.  PDL nu va vota, votul pe care parlamentarii îl vor da împotriva propriului guvern, lucru care echivalează cu o moţiune de cenzură pe tema Roşia Montană”, a precizat Cristian Rădulescu.

Nici reprezentanţii PPDD nu s-au abţinut de la comentarii, senatorul Ionel Agrigoroaei povestind inclusiv cum a fost “în recunoaştere” la protestele din stradă.

ADVERTISEMENT

“Am fost încă din a treia seară. Mi-am pus cu o şapcă pe cap şi tenişi în picioare, un tricou. Am văzut mai multe feţe ale acestor interese. Nu ştiu dacă românii au motive să desfacă şampania şi să ciocnească astăzi pentru acest vot pentru că s-ar putea ca de pe vreo trei continente mari producători de aur să ciocnească şi să spună am reuşit. Este un verset important în Biblie, adevărul ne va face liber”, a spus pepededistul în plenul Senatului.

PC: “Aurul de la Roşia nu ne cere de mâncare”

“Săraca ţară bogată”, aşa şi-a început pledoaria senatoarea PC Cristiana Anghel, punând accent pe bogăţiile României care nu sunt tratate cum ar trebui.

ADVERTISEMENT

“Avem bogăţii şi nu mă refer doar la resurse, ci la oameni. Avem oameni minunaţi, inteligenţi. Ce am făcut în ultimii ani pentru ei? I-am jefuit exact cum le jefuim pe celelalte. Ţara asta e din ce în ce mai săracă, deşi avem atâtea bogăţii, avem de toate. Ce le lăsăm copiilor noştri în afară de miliarde de datorii, un spate îndoit în faţa UE? Aurul de la Roşia Montană stă acolo de peste 2000 de ani, de ce să nu rămână acolo, că nu ne cere de mâncare?”, şi-a exprimat Anghel nemulţumirea.

Pe de altă parte, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, a vrut să sublinieze şi faptul că respingerea proiectului Roşia Montană nu înseamnă că exploatările nu se vor face.

“Comisia nu face altceva decât să certifice ca un lucru prost e gata prost. Parlamentul a început să piardă bani, e o comisie care a lucrat aexclusiv în pierdere şi nu poate să justifice un franc. Majoritatea parlamentară încearcă să spele cea mai mare gafă din istoria democratică a României, un guvern care nu ştie să guverneze. Chestiunea Roşia Montană nu se opreşte aici, urmează să fie strecurată în alte corpuri de legislaţie secundară”, a spus MRU.

Sursa: Gîndul

ADVERTISEMENT