Stiri sportive

Să-l SALVĂM pe Denis! Are doar 10 ani şi vrea să fie FOTBALIST!

* Fostul jucător şi antrenor al Ceahlăului trece prin momente teribile: fiul său de 10 ani trebuie să se opereze de urgenţă la cap, iar familia nu are banii necesari...
21.05.2015 | 00:03
Sal SALVAM pe Denis Are doar 10 ani si vrea sa fie FOTBALIST

* Fostul jucător şi antrenor al Ceahlăului trece prin momente teribile: fiul său de 10 ani trebuie să se opereze de urgenţă la cap, iar familia nu are banii necesari

Lumea fotbalului românesc este cutremurată de calvarul pe care îl trăieşte în ultimele săptămîni fostul fotbalist Costel Enache. Băiatul său Denis, în vîrstă de 10 ani, se luptă de mai bine de trei ani cu o boală la cap, pe care nici pînă la această oră medicii nu au putut să o trateze.

Din cauza faptului că riscurile intervenţiei chirurgicale erau prea mari, părinţii lui Denis au încercat să rezolve problemele prin tratament, dar după ce copilul a început să aibă cîte trei crize de epilepsie pe zi, în cele din urmă s-au decis să-l opereze indiferent de risc. Însă, din păcate, momentan totul s-a sistat pînă la găsirea de noi fonduri financiare. Familia Enache a încercat să rezolve marea problema a fiului la o clinică de la Viena, dar totul a picat în ultima clipă. „Am încercat să operăm băiatul la Viena, dar intervenţia chirurgicală ne costa 130.000 de euro, iar noi nu dispunem de aceşti bani. În plus, ziua de spitalizare sau de consultaţie ne costa 10.000 de euro! Vă daţi seama că este enorm pentru posibilităţile noastre”, mărturiseşte fostul fotbalist al Ceahlăului.

„Denis are cîte trei crize de epilepsie pe zi”

Tensionat, obosit, disperat, Costel Enache a acceptat să ne ofere amănunte despre coşmarul prin care trece împreună cu familia. Cu o voce stinsă, cel care era sufletul vestiarului, mereu pus pe şotii, şi-a început povestea pentru FANATIK cu… mulţumiri: „Vă mulţumesc din suflet că vă interesaţi de băiatul meu. Însă vă rog să mă credeţi că sînt extrem de obosit şi de copleşit de acest necaz. De mai bine de trei ani ne confruntăm cu această problemă în familie. Denis a început să mă întrebe şi el dacă este gravă boala lui după ce a observat că în jurul său agitaţia a început să crească în ultimul timp. Din păcate, boala a evoluat şi el ajuns şi la cîte trei crize de epilepsie pe zi… Eu ca eu, trebuie să rezist, n-am voie să clachez, dar soţiei mele i s-a făcut rău, aproape că s-a îmbolnăvit din această cauză. Organic, nu numai psihic… Nu ne este uşor să trecem peste necazul ăsta. Nu vreau să par că mă plîng sau că mă milogesc de cineva, dar ne este tare, tare greu. Nu doresc nimănui să treacă prin ce trecem noi acum. După ce am rămas fără job, problemele noastre financiare au fost din ce în ce mai mari şi trebuie să recunosc că m-au ajutat, atît cît au putut, foarte mulţi oameni”.

„Sîntem în discuţii cu o clinică din Marsilia”

Costel Enache ne-a mărturisit că, după ce a văzut că nu poate să suporte operaţia necesară copilului la Viena, din cauza costurilor mult prea mari, o să încerce să rezolve intervenţia chirurgicală la o altă clinică, acolo unde costurile sînt mai mici: „Sperăm să rezolvăm problema operaţiei la o altă clinică. Poate găsesc un loc unde să mă coste 50-60 de mii de euro. Am trimis nişte RMN-uri la o clinică din Marsilia. Acum aştept răspunsul… Cineva mi-a recomandat să merg şi în Germania, dar trebuie să reuşesc să strîng cît mai mulţi bani. Între timp, neurologii i-au interzis lui Denis să facă sport, orice fel de sport, nu-i vorba doar de fotbal, nu trebuie să aibă nici un contact fizic”.

„Familia Croitoru şi Anamaria Prodan m-au ajutat foarte mult”

Fostul fotbalist al Ceahlăului a acceptat să vorbească şi despre persoanele care l-au ajutat în această perioadă: „După cum v-am spus, am fost ajutat de mulţi oameni. O să îţi enumăr cîţiva dintre ei, iar cei pe care o să-i omit sper să mă ierte, nu e nimic intenţionat… Oricum eu le mulţumesc tuturor pentru ajutorul acordat. În primul rînd aş vrea să îi mulţumesc familiei fotbalistului Marius Croitoru de la FC Botoşani. El m-a ajutat foarte mult, iar soţia sa discută în permanenţă cu soţia mea. Aş vrea să îi mulţumesc şi doamnei Ana Maria Prodan, ca şi lui Laurenţiu Reghecampf. Îi mulţumesc totodată colaboratorului şi bunului meu prieten Costel Ilie. Vă daţi seama că sînt mulţi oameni care m-au ajutat în această perioadă, le cer iarăşi iertare că nu i-am amintit pe toţi…”.

„Dacă o să fie cazul, voi apela chiar şi la domnul Becali”

Deşi au fost mulţi cei care au încercat să-l ajute, nu a fost îndeajuns, aşa că fostul fotbalist dezvăluie că în sufletul său se gîndeşte să apeleze, în caz de forţă majoră, chiar şi la unul dintre cei mai buni români atunci cînd vine vorba despre rezolvarea unor cazuri umanitare, Gigi Becali. „Îţi spun sincer încă de la început că nu mă cunosc cu Gigi Becali. Nu am avut în viaţa mea nici un contact cu acest om. Însă pentru binele sănătăţii copilului meu sînt dispus să merg la dînsul chiar dacă nu-l cunosc personal. Dar voi face acest lucru doar apelînd ca la un ultim cartuş. Nu îmi permit să-l deranjez aşa, dintr-o dată. A trecut şi domnia sa prin multe probleme în închisoare, dar multă lume mi-a vorbit despre sufletul său. Mi s-a transmis că dînsul ajută mulţi oameni atunci cînd i se semnalează astfel de probleme. Repet, mă voi duce la Gigi Becali doar în cazul în care îmi voi da seama că nu pot să fac rost altfel de suma necesară pentru operaţie. Nu vreau să-l deranjez cu situaţia şi necazul fiului meu aşa pe nepusă masă. Sper să reuşesc să strîng totuşi 50-60 de mii de euro”, este hotărît Costel Enache.

„Toni Heleşteanu ne-a semnalat acest caz”

FANATIK a luat legătura şi cu unul dintre principalii oameni care s-a ocupat în ultimul timp cu campania strîngerii de fonduri pentru ajutorarea lui Denis Enache. Cel care a pus mult suflet în acest caz este fotbalistul formaţiei FC Botoşani, Marius Croitoru. Acesta s-a lăsat greu convins să povestească modul în care a aflat despre problema prin care trece băiatul lui Costel Enache: „Mă cunosc de foarte mulţi ani cu Costel, însă te rog să mă crezi că nu am ştiut sub nici o formă de necazul pe care el îl are cu Denis. Am aflat de cazul copilului de la fostul arbitru Anton Heleşteanu. Pot să îţi spun că nu ştiu de mult timp, iar după ce am aflat m-am gîndit tot timpul doar la cum pot eu să-l ajut pe Costel. Atît eu, cît şi soţia mea am încercat mai întîi să îi convingem pe cei doi părinţi să ne lase să facem public acest caz. S-au lăsat destul de greu, Costel este un bărbat demn. Dar în final a înţeles că trebuie să facă totul, dar chiar totul pentru binele copilului său. Mă bucur că ne-a permis să ne implicăm şi noi cu ce putem, iar pe lîngă faptul că am discutat şi la AFAN, am demarat şi o campanie de strîngere de tricouri de fotbalişti pentru o licitaţie. Le vom scoate către public pe site, aici, la noi, la club, la Botoşani. La ora asta, sînt în posesia a trei tricouri. Îl am pe al meu, al lui N’Doye, dar şi pe cel a lui Constantinescu de la FC Braşov. Nu mă voi opri aici şi deja am primit semnale că o să ni se alăture în această campanie Marius Niculae, Daniel Pancu, Daniel Niculae, Costel Budescu şi Kehinde Fatai”.

„Le vom solicita echipelor să iasă pe teren cu un banner special”

FANATIK a discutat şi cu preşedintele AFAN, Emilian Hulubei. Care ne-a precizat că sindicatul pe care îl conduce se va implica activ în cazul copilului lui Costel Enache. „Marius Croitoru ne-a semnalat acest caz şi AFAN nu a ezitat să se implice. Vom dona şi noi o sumă de bani, dar vom lua legătura şi la cluburi să le cerem ajutorul. Le vom propune să iasă cu un banner umanitar pentru ajutorarea copilului. Vom găsi noi o modalitate legală de strîngere de fonduri prin donaţii. În astfel de cazuri este bine să nu stai pe gînduri atunci cînd ţi se cere ajutorul”, a punctat Hulubei.

„L-am ajutat cu ce am putut”

La rîndul său, preşedintele Ceahlăului Piatra Neamţ, Viorel Mestecăneanu, a vorbit şi el pentru FANATIK despre drama prin care trece acum familia lui Costel Enache. „Îl cunoaştem pe Denis încă de mic copil. El a jucat fotbal la juniorii Ceahlăului, dar din cauza problemelor medicale a trebuit să se oprească să mai facă sport şi efort. I-am ajutat şi noi cu tot ce am putut, chiar şi financiar, iar din vară îi vom propune lui Costel Enache să preia echipa noastră din liga a treia… Evident, dacă îşi doreşte şi el acest lucru. Pot să vă spun că ne pare extrem de rău pentru situaţia asta prin care trece familia lui acum. El a fost un fotbalist reprezentativ al nostru şi ne doare cînd ştim cît suferă”, ne-a spus Mestecăneanu.

„Eu doar le-am semnalat băieţilor problema”

FANATIK a discutat despre situaţia lui Denis Enache şi cu Anton Heleşteanu, oficialul formaţiei FC Botoşani de la care Marius Croitoru a aflat despre problemele copilului. „Eu mă ştiu de foarte mult timp cu Costel Enache, iar în acest moment chiar îmi vine greu să discut despre problemele pe care le are cu cel mic. În primul rînd, eu doar le-am vorbit băieţilor despre această situaţie, iar sufletul acestei campanii de strîngere de fonduri este Marius Croitoru. El este cel care se ocupă de tot, iar pe mine mă bucură faptul că am semnalat unor oameni minunaţi aceste probleme. Sper că mă înţelegeţi de ce sînt rezervat cînd vorbesc despre problemele grave prin care trece unul dintre cei mai buni prieteni de-ai mei”, a concluzionat Anton Heleşteanu.

Contul bancar pentru ajutorul financiar

Familia lui Costel Enache a deschis deja un cont bancar pentru un ajutor financiar în cazul în care mai mulţi oameni doresc să îl ajute pe Denis cu fonduri în vederea operaţiei la cap. Iată datele:

Titular cont: Enache Denis Constantin

Cont LEI : RO79RNCB0679144622770001

Cont EUR: RO52RNCB0679144622770002

cod swift/BIC: RNCBROBU

Persoană contact: Crina Enache

Ce afecţiune are Denis

În urmă cu trei ani, băiatului lui Costel Enache i s-a descoperit o tumoare cerebrală, într-o zonă extrem de periculoasă, lîngă hipotalamusul drept. Făcuse o criză, motiv pentru care părinţii l-au dus la spital pentru o tomografie. Nu se ştia în acel moment dacă tumoarea este din naştere sau nu. S-a încercat o rezolvare prin tratament medicamentos, dar nu a fost posibil. Este nevoie de operaţie în străinătate, pentru că pe lista de aşteptare a statului român Denis Enache este undeva după locul 1.000!

130 de mii de euro este suma care îi trebuie lui Costel Enache pentru operaţia fiului său la Viena

10 ani are Denis Enache, fost junior la Ceahlăul Piatra Neamţ

„Neurologii i-au interzis lui Denis să facă sport, orice fel de sport, nu-i vorba doar de fotbal. Nu trebuie să aibă nici un contact fizic!” (Costel Enache)

„Băiatul nostru este un luptător, este mai tare decît noi şi sînt foarte sigur că o să treacă foarte bine peste operaţie” (Costel Enache)

29_489155-enache-mic Costel-Enache_RZV-e1420542223797 IMG_84661