Fotbal intern

Săcele, 2017. Cum mai arată casa în care s-a născut Gică Hagi

La 40 de km nord de Constanţa, se află unul dintre satele care au intrat pentru totdeauna în istoria fotbalului românesc. Săcele, care a mai purtat denumirea turcească de Peletlia, păstrează...
23.05.2017 | 18:05

La 40 de km nord de Constanţa, se află unul dintre satele care au intrat pentru totdeauna în istoria fotbalului românesc. Săcele, care a mai purtat denumirea turcească de Peletlia, păstrează şi acum farmecul vremurilor în care Gică Hagi, un puştan, bătea mingea pe uliţe. Pe 5 februarie 1965, aici, se năştea cel care urma să conducă Generaţia de aur a fotbalului românesc spre atâtea succese.

“Copilăria mea la Săcele a fost ca a oricărui copil de la sat. Eu m-am născut ca să joc fotbal, le-am arătat acest lucru părinţilor prin toate manifestările mele. Primul cadou – şi singurul pe care li l-am cerut vreodată! – a fost o minge. Am primit-o când aveam 5 ani, deşi o cerusem la 3”, rememorează Hagi perioada copilăriei.

În 1973, Gică s-a mutat la Constanţa, împreună cu familia, după ce agricultura fusese colectivizată şi oieritul devenise tot mai dificil pentru neamul machedonilor, iar casa din sat a intrat pe mâna altor trei proprietari. Hagi nu a uitat meleagurile unde a copilărit şi a ţinut cont de dorinţa părinţilor săi. Locuinţa şi curtea de 3.000 de metri pătraţi au fost răscumparate în anul 2000 pentru suma de 10.000 dolari, iar, din acel moment, de casă s-a ocupat o femeie venită din munţii Buzăului împreună cu patru din cei cinci copii pe care îi are.

Singura dată când Hagi a vizitat casa parintească a fost în 2005, când fostul fotbalist şi-a adus copiii, pe Ianis şi Kira, să le arate unde a crescut şi maidanele pe care a bătut mingea prima dată.

Foto: sport.ro